Ce s-a realizat cu FONDURI EUROPENE în alte orașe din țară/ Galaţiul încă VISEAZĂ, în alte părți SE LUCREAZĂ!

Ce s-a realizat cu FONDURI EUROPENE în alte orașe din țară/ Galaţiul încă VISEAZĂ, în alte părți SE LUCREAZĂ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trafic fluidizat cu semafoare inteligente, parcări etajate, transport în comun modern şi eficient, sistem de termoficare retehnologizat şi blocuri reabilitate termic, zone de agrement cu piscine, terenuri de sport şi telescaun, centre istorice restaurate, zone de promenadă sunt investiţii la care Galaţiul visează * Alte nouă primării din ţară le realizează cu fonduri europene * Câţi bani europeni a atras Primăria Galaţi în ultimii zece ani şi ce-a făcut cu ei


Nu mai puţin de 94.156.663 de euro este valoarea totală a fondurilor europene atrase de Primăria municipiului Galaţi în cadrul a 46 de proiecte implementate în ultimii zece ani. Suma pare uriaşă. Şi totuşi, într-un top al finanţărilor europene câştigate în ultimul deceniu de cele mai mari zece municipii din ţară – clasament realizat de "Viaţa liberă" pe baza informaţiilor furnizate de către primării - Galaţiul ocupă locul cinci.

Pe primul loc se află Iaşiul, cu 249,7 milioane de euro fonduri europene (de două ori şi jumătate mai mult ca noi). Urmează Craiova, cu peste 130 de milioane de euro, Sibiul, cu peste 120 de milioane de euro, Timişoara – 99,4 milioane de euro finanţări europene la care se adaugă proiecte europene în valoare de 55,6 milioane de euro. După Galaţi vine Brăila, cu proiecte europene de 116,8 milioane de euro. Ploieştiul intră în top cu o finanţare de peste 81 milioane de euro, urmat de Braşov – 77,9 milioane de euro atrase doar în ultimii cinci ani, Bacău – 73,5 milioane de euro şi Constanţa, cu proiecte europene de 59,7 milioane de euro. Deşi am solicitat celor zece mari primării să ne pună la dispoziţie date despre valoarea fondurilor europene atrase şi numărul de proiecte cu finanţare europeană, Constanţa, Brăila şi Timişoara ne-au comunicat doar proiectele europene. Pentru a înţelege diferenţa, aflaţi că un proiect european beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă şi de cofinanţare locală şi/sau guvernamentală. Iată câte proiecte însumează banii europeni şi ce s-a realizat cu ei.

Iaşi

Primăria municipiului Iaşi a atras în ultimii zece ani aproximativ 249,7 milioane de euro, în cadrul a 42 de proiecte europene finalizate sau în derulare. Banii au fost investiţi în principal în infrastructura rutieră şi modernizarea reţelei de linii de tramvai, infrastructura de afaceri, servicii sociale, management al traficului, modernizare zone de agrement, restaurare monumente istorice. Dacă vreţi un motiv serios să-i invidiem pe ieşeni, acesta ar fi baza de agrement Ciric, devenită un paradis:  telescaun, debarcadere cu bărci şi hidrobiciclete, teren de minigolf, pistă lungă de 2,5 km pentru biciclete, zonă de picnic cu grătare, locuri de joacă, piscine, plaje, teren multifuncţional de sport şi un parc de aventură. În prezent, pentru reducerea timpilor de aşteptare la semafor, fluidizarea traficului şi reducerea blocajelor şi a accidentelor rutiere, Iaşiul îşi implementează un sistem de management al traficului prin care 90 de intersecţii şi treceri de pietoni vor fi semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei şi detectori de vehicule.

Citeşte şi:

Galaţiul primeşte o lecţie de administraţie de la Iaşi. Cum atrag ieşenii investiţii şi creează locuri de muncă

Craiova

Primăria Craiova a atras în ultimii zece ani aproximativ 130 de milioane de euro, prin implementarea a 31 de proiecte. Banii au fost investiţi în infrastructura rutieră, modernizarea transportului în comun, servicii sociale şi centre de afaceri, reabilitarea spitalelor, a clădirilor de patrimoniu, a infrastructurii educaţionale, agrement şi turism. Graţie fondurilor europene, Craiova şi-a construit un pasaj rutier subteran şi unul suprateran în vederea descongestionării traficului, şi tot pe bani europeni îşi va face un Water Park – Complex de agrement acvatic!

Citeşte şi:

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Traficul rutier sufocat, rezolvat doar pe hârtie. Află ce soluţii au găsit alţii

Sibiu

Municipiul Sibiu a atras în ultimii ani finanţări din fonduri structurale de peste 120 de milioane de euro. Banii se regăsesc în străzile reabilitate din centrul istoric, în modernizarea unui centru pentru copii cu handicap, modernizarea unor şcoli, instruirea personalului din administraţie, construirea unui nou viaduct important şi un foarte amplu proiect de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare precum şi crearea unor staţii de tratare şi epurare moderne.

Citeşte şi:

"INTERVIURI DE TOP" - Klaus Iohannis: "Nu trebuie să fii neamţ pentru a fi un bun administrator"

Timişoara

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Timişoara, valoarea fondurilor europene atrase în ultimul deceniu de către Direcţia de Mediu şi Direcţia Tehnică din cadrul instituţiei se ridică la 99,4 milioane de euro, pentru opt proiecte europene. Investiţii? Modernizarea Parcului Rozelor, modernizarea şi reabilitarea de străzi, linii de tramvai, extinderea reţelelor de contact troleibuz, retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, sistem de management al traficului şi supraveghere video. Se adaugă, însă, alte 23 de proiecte europene în valoare totală de 55,6 milioane de euro finalizate sau în curs de implementate de către Direcţia de Dezvoltare a Primăriei, printre care se află şi un sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii.

Citeşte şi:

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Când va reabilita Primăria blocurile

Galaţi

Primăria Galaţi se laudă cu 94,1 milioane de euro fonduri europene accesate în ultimii zece ani pentru 46 de proiecte. Cu aceşti bani s-au reabilitat reţele de apă şi canalizare, s-au modernizat artere ca Basarabiei, Oţelarilor şi Asachi, Grădina Publică şi Parcul Rizer, s-a realizat o piaţă de gros, s-au extins, reabilitat şi modernizat şcoli şi se lucrează la o parcare de TIR-uri. Banii se regăsesc şi în reabilitarea, modernizarea şi dotarea Spitalului de Copii şi în centrele medico-sociale.

VOTEAZĂ! Care este INVESTIȚIA de care are nevoie Galaţiul cel mai mult?

Brăila

Valoarea totală a celor 27 de proiecte finanţate din fonduri europene implementate de municipiul Brăila în ultimii 10 ani este de 116,8 milioane de euro, prin urmare finanţările nerambursabile se apropie de cele câştigate de Primăria Galaţi. Brăilenii se mândresc cu modernizarea infrastructurii rutiere şi a căii de rulare a tramvaiului, reabilitarea reţelelor edilitare, amenajarea zonelor verzi, modernizarea zonelor de promenadă - reabilitarea pasajului pietonal şi a platoului din Piaţa Independenţei, restaurarea Centrului istoric şi a unor clădiri monument, cum e casa tenorului Petre Ştefănescu Goangă, şi modernizarea infrastructurii şcolare şi sociale.

Citeşte şi:

Campanie VL - "Cum renaştem Galaţiul?": De ce ne-a luat-o Brăila înainte

Ploieşti

În ultimii zece ani Primăria Ploieşti a atras fonduri europene de peste 81 de milioane de euro, pentru 20 de proiecte. Printre investiţiile cele mai importante se numără înfiinţarea unei flote pilot de biciclete, modernizarea şi echiparea unui centru de primire în regim de urgenţă, transformarea unei cazărmi în cămin de bătrâni, reabilitarea unor trasee de tramvai, realizarea parcului municipal Ploieşti Vest, a căilor de acces şi a reţelei edilitare, o adevărată oază de relaxare pe un fost teren agricol.

Citeşte şi:

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Zece ani de „investiţii” în bălării de lux

Braşov

Primăria Braşov ne-a pus la dispoziţie doar fondurile europene nerambursabile atrase în perioada 2009 – 2014: 77,9 milioane de euro. Cele 22 de proiecte europene vizează: amenajarea a două noi drumuri de legătură, două pasaje rutiere, două parcări supraetajate, modernizarea sistemului de iluminat public şi creşterea siguranţei publice, reabilitări de centre şi cămine sociale, dar şi achiziţia şi implementarea echipamentelor specifice pentru creşterea şi prevenirea criminalităţii în unităţile de învăţământ şi pe domeniul public din Braşov. În vreme ce autorităţile gălăţene vor să împrumute bani pentru eficientizarea transportului public local, Braşovul face acelaşi lucru cu fonduri europene. Astfel, călătorii vor şti la ce oră vine mijlocul de transport dorit şi dacă are întârziere, la urcare vor fi taxaţi prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, iar autobuzele vor fi monitorizate prin GPS, ca să nu se mai piardă pe traseu.

Într-un Galaţi fără cinematografe, în care teatrul de păpuşi a devenit o secţie a Dramaticului pentru că şi-a pierdut sala, iar Teatrul Muzical are un sediu care limitează evenimentele artistice de anvergură, nu-i rău să ne inspirăm din ce au realizat alţii. Iată că Primăria Braşov a inaugurat o nouă sală de cinema după ce lăcaşul celei de-a şaptea arte a zăcut 15 ani în paragină. Potrivit presei locale, "Patria", cel mai mare cinema al Braşovului, a fost transformat, cu fonduri europene, într-un complex cultural în care funcţionează acum Filarmonica Braşov, care are o sală superbă, o sală pentru proiecţie film şi muzică de cameră, cu o capacitate de 72 de locuri, foaier pentru artişti, biblioteca, sala de studiu pentru orchestra simfonică şi cabine.

Citeşte şi:

De ce nu are Galaţiul aeroport. Află cum au reuşit alţii

Bacău

Fondurile europene atrase în ultimii zece ani, în cadrul a 18 proiecte, de Primăria Bacău, se ridică la 73,5 milioane de euro. Printre cele mai importante investiţii se numără: reabilitarea termică a unor blocuri, un pasaj rutier subteran, reabilitarea şi modernizarea "Insulei de Agrement" şi retehnologizarea sistemului de termoficare prin modernizarea reţelelor de ţevi secundare din oraş şi realizarea unui nou grup de cogenerare. E drept, băcăuanii au dificultăţi în finalizarea investiţiei, care trebuia să fie deja gata, dar nu se compară cu falimentarul nostru Apaterm şi cu un CET cu picioare de lut!

Constanţa

Primăria Constanţa ne-a declarat că valoarea totală a celor 13 proiectelor finalizate şi a celor nouă aflate în curs de implementare este de 59,7 milioane de euro. Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din Zona Vraja Marii – Cazino – Port Tomis, reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric şi din Piaţa Ovidiu sunt investiţiile în curs. Şi dacă realizarea unei parcări multietajate P+7E+T în Mamaia ar părea un vis prea îndrăzneţ, aflaţi că Primăria a construit deja, tot cu fonduri europene o parcare verde supraetajată P+3E+T cu 265 locuri, în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cât de mult ne-ar trebui şi nouă o asemenea parcare măcar lângă Spitalul de Urgenţă!

Citeşte şi:

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul?": De ce n-avem şi noi locuri de agrement

Galaţiul, campion la numărul de proiecte europene

Într-un top al numărului de proiecte cu finanţare europeană câştigate în ultimul deceniu de cele mai mari zece municipii din ţară, clasament realizat de ziarul "Viaţa liberă", Galaţiul ocupă locul fruntaş cu 46 de proiecte, urmat de Iaşi – 42 de proiecte, Timişoara – 32, Craiova – 31, Brăila – 27, Constanţa şi Braşovul cu câte 22 de proiecte, Ploieşti – 20 şi Bacău – 18 proiecte europene.

Nu uitaţi să votaţi investiţia de care are nevoie Galaţiul!

Citit 9584 ori Ultima modificare Joi, 22 Mai 2014 07:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.