Primăria, EXECUTATĂ SILIT/ Are de plătit peste 1,25 de milioane de euro din cauza unei neglijenţe administrative

Primăria, EXECUTATĂ SILIT/ Are de plătit peste 1,25 de milioane de euro din cauza unei neglijenţe administrative
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Municipalitatea e bună de plată, însă încă nu se ştie cui i se va imputa prejudiciul


După ce, pe 6 iunie, Primăria Galaţi a fost la un pas de a rămâne fără un expresor de cafea, un calorifer electric şi un copiator, fiind executată silit de mai mulţi angajaţi ai societăţii Vâlceana, intrată recent în faliment, un grafic de eşalonare a plăţilor datoriei a ajuns pe masa aleşilor locali. Graficul, o rectificare de buget pentru a face rost de bani, dar şi procesul verbal-încheiat de executorul judecătoresc Florin Badiu, vor fi aprobate la şedinţa de azi a Consiliului Local.

Moştenirea de la fostul primar Nicolae

Primăria a ajuns în această situaţie deoarece a pierdut procesul pe care i l-a intentat în februarie 2010 SC Vâlceana SRL Galaţi. Firma a executat, în baza unui contract încheiat în 2008, lucrări de proiectare şi execuţie la Staţia sortare deşeuri de la Barboşi, şi a dat în judecată Primăria pentru plata sumei iniţiale de 471.044 de euro reprezentând diferenţa de preţ rămasă neachitată prin procesul-verbal de recepţie finală din 30 octombrie 2009. Dacă în prima fază municipalitatea a avut câştig de cauză în instanţă, ulterior, după ce s-au exercitat toate căile de atac posibile, a ajuns bună de plată.

Aşa se face că, pe 6 iunie, după cum a relatat ziarul „Viaţa liberă”, mai mulţi angajaţi ai societăţii Vâlceana s-au prezentat la sediul Primăriei cu un executor judecătoresc pentru că aveau de recuperat o datorie. Dacă iniţial au scos pe trotuarul din faţa sediului administraţiei locale un calorifer electric, un expresor de cafea şi un copiator, care, oricum, nu se ridicau la valoarea dorită, au returnat obiectele Primăriei primind promisiunea că li se vor da banii. Pentru că „neexecutarea hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile după epuizarea căilor de atac legale constituie infracţiune, şi se pedepseşte cu închisoarea”, graficul de plăţi a ajuns pe masa aleşilor.

Plăţi până în 2015

Potrivit documentelor oficiale, Primăria are de plătit sumele totale de 1.185.205 de euro şi 320.616 de lei, adică, în total, peste 1,25 milioane de euro! Conform graficului propus, pe 25 iulie 2014 ar trebui achitată suma de bază de 471.044 euro, la care se adaugă TVA de 113.050 de euro. Pe 25 august 2014 Primăria îşi propune să scape de plata cheltuielilor de judecată - 21.690 de lei şi de executare 298.612 de lei. Din septembrie 2014, timp de opt luni, Primăria se angajează că va plăti, în tranşe egale, penalităţile de 600.110 de euro calculate la 31 martie 2013, iar din 10 iunie 2015 scapă de ele, dacă respectă clauzele asumate.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu proiectul propus.

Invităm Primăria să facă public numele persoanelor vinovate de această situaţie aberantă, ce a produs bugetului public o "gaură" de peste 600.000 de euro, sub formă de penalităţi. De asemenea, aşteptăm ca municipalitatea să explice gălăţenilor ce demersuri va face pentru recuperarea prejudiciului.

Citeşte şi: Primăria Galaţi, EXECUTATĂ SILIT de nişte gălăţeni/ Datorie de SUTE de mii de euro

Citit 4113 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.