Apă Canal se face că plouă: Valea Oraşului se INUNDĂ, deşi "canalizarea este perfectă" (FOTO)

Apă Canal se face că plouă: Valea Oraşului se INUNDĂ, deşi "canalizarea este perfectă" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A devenit o obişnuinţă ca, la fiecare ploaie, în Valea Oraşului să mai poată circula doar cu barca * Locuitorii cartierului spun că sistemul de canalizare este prost făcut, în vreme ce Apă Canal dă vina pe locuitori, care ar arunca diverse obiecte la canal


Aproape în fiecare an, la orice ploaie mai puternică, Valea Oraşului se transformă într-o nouă Veneţie, dacă nu mai degrabă o vale a plângerii. La peste 20 de litri pe metrul pătrat (adică o ploaie obişnuită) canalizările se înfundă şi refulează, astfel încât apa reziduală ajunge, în curţi şi pe străzi, până la genunchi sau până la brâu.

Cetăţenii care locuiesc pe strada Alexandru Moruzi şi pe arterele învecinate sunt cotropiţi la propriu de apa de canal. Iar povestea este foarte veche. În ciuda faptului că întregul sistem de canalizare de pe strada Moruzi a fost modernizat în ultimul mandat al primarului Dumitru Nicolae, inundaţiile se repetă anual, spre disperarea oamenilor.

Inundaţii se produc dintotdeauna

Proprietarii din Valea Oraşului spun că inundaţiile nu au apărut odată cu modernizarea zonei, ci se confruntă cu acestea de mulţi ani. Chiar dacă modernizarea ar fi trebuit să repare hibele sistemului de canalizare şi să elimine pericolul refulării canalizărilor şi a inundaţiilor, investiţia municipalităţii nu a adus nimic bun. Ba, mai mult, potrivit cetăţenilor, cei de la staţiile de pompare nu-şi fac datoria.

„Eu am vreo 25 de ani de când stau aici. Am stat pe Dogăriei, acum stau pe Tăuni, dar problema asta este de când mă ştiu. Azi-noapte a plouat (luni spre marţi, n.r.). Nu a plouat tare, dar deja începuse să se adune apa, să crească şi să vină spre case. Sistemul de canalizare este praf, pentru că toţi consumatorii din deal sunt înţepaţi la conducta de aici. Toţi deversează în Valea Oraşului, toate conductele vin în sistemul de aici. Nu are putere să tragă. Dacă Apă Canal nu dă drumul la pompe, atunci se întâmplă dezastrul”, ne-a spus domnul Tudorel Cuculă, proprietar al unei case pe strada Tăuni.

Apa intră în case, prin pereţi şi pe ferestre

Oamenii s-au obişnuit ca de fiecare dată când începe ploaia să închidă curentul electric, să scoată din prize electrocasnicele, apoi să le ridice cu tot cu mobila care a mai rămas, după inundaţiile repetate, pe bănci, astfel încât apa să nu ajungă la ele.

După aproape trei săptămâni de la ultima inundaţie, urmele apei încă se mai pot observa pe pereţii caselor. După atâtea ploi şi inundaţii, zidurile caselor au slăbit, au apărut fisuri, iar acum apa se infiltrează prin pereţii camerelor de la stradă. Oamenii abia dacă strâng bani să zugrăvească, dau cu var, apoi iar mai vine o ploaie pentru a le distruge munca. Mobila? E un lux la care nici măcar nu mai năzuiesc, pentru că oricum vine ploaia şi strică tot.

„La noi, ajunge de fiecare dată în casă. Se infiltrează prin peretele camerei de la stradă. Am avut cinci inundaţii, cred, de când stau aici. Este igrasie, mucegai. Chiar dacă plouă mai puţin, tot se infiltrează prin camera de la stradă. Am avut duşumele în casă, acum avem ciment. Ne-am muta, dar nu avem posibilităţi, cu un singur salariu şi trei copii. Am aruncat mobilă, pentru că nu mai aveam ce să facem cu ea. Nu-ţi mai vine să cumperi nimic. Nu mai are niciun rost”, ne spune Mirela Obreja, care stă pe strada Tăuni, la casa cu numărul 44. Potrivit acesteia, într-un an, apa le-a intrat, pur şi simplu, pe fereastră.

Pentru că nimeni nu le cumpără casele şi nici nu au posibilităţi să îşi cumpere altele, familii întregi trebuie să stea cu tot cu copii în miros de mucegai. Copiii au răcit de nenumărate ori, iar din cauza mizeriei refulate de canalizări, aceştia s-au umplut de bube.

„Acum trei, patru ani, intra apa pe geam. În această situaţie nu mai ai ce să salvezi, nu mai ai unde să le urci, dacă apa ajunge la nivelul geamurilor. Atunci am plecat de acasă. În astfel de situaţii, ne ducem la părinţi, la rude. Stăm până se retrage apa. Măcar dacă ar fi apă curată, dar e apă din canalizări. Pluteşte toată mizeria din wc-uri la noi în casă. Pe strada Moruzi, în faţa Spitalului CFR, la ultima ploaie erau şi reziduuri de ulei de la Prutul”, ne-a mai spus Mirela Obreja.

Cine îi despăgubeşte pe oameni

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, până să apară asigurările obligatorii, Primăria şi Guvernul îi despăgubea sau le oferea ajutoare. Acum, cei care au asigurare sunt despăgubiţi prin societăţile de asigurare. Da, totul sună corect, în schimb, potrivit cetăţenilor, firmele de asigurare nu încheie astfel de contracte cu proprietarii caselor din Valea Oraşului. „Asigurări aici nu se fac. Toată lumea ştie că, cel puţin la doi ani, aici este inundaţie. Ce firmă ar accepta să ne facă asigurare?”, ne-a spus Constantin Obreja. Potrivit acestuia, chiar dacă ar vrea să se mute în altă parte a Galaţiului, nimeni nu ar vrea să cumpere o casă în Valea Oraşului, mai ales după ce a fost inundată de atâtea ori. Singura soluţie este ca, în momentul când va reuşi să strângă ceva bani, să încerce să construiască o altă casă, puţin mai sus.

Apă Canal dă vina pe cetăţeni

Societatea Apă Canal aruncă responsabilitatea inundaţiilor în spatele oamenilor şi se eschivează de la a recunoaşte că nu reuşeşte să găsească soluţii viabile pentru a împiedica dezastrul.

Potrivit directorului tehnic al societăţii Apă-Canal, Niţă Podaru, sistemul de canalizare este bun, iar acesta ar face faţă cu brio ploii, dacă oamenii nu ar arunca în canalizare dejecţii de animale, haine şi pături. „De fiecare dată, apa nu reuşeşte să intre în pompe, pentru că grătarele sunt blocate de tot felul de reziduuri”, ne-a spus directorul tehnic.

Totodată, potrivit acestuia, la nivelul Prefecturii este în curs realizarea unei analize a inundaţiei din mai, iar Apă Canal aşteaptă raportul. „În funcţie de concluziile raportului, vom lua şi noi anumite măsuri”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

În acelaşi timp, ştim că Apă Canal are în vedere extinderea reţelei de apă şi canalizare, construcţia unei noi conducte de refulare, dar şi a unei noi staţii de pompare a apelor uzate, prin bani europeni. Întrebat dacă această investiţie ar putea înlătura riscul altor inundaţii, purtătorul de cuvânt al Apă Canal ne-a spus: „Orice investiţie este făcută pentru a îmbunătăţi sistemul, dar acest lucru nu înseamnă că, în acest moment, Apă Canal nu poate face faţă, dovadă că la ultima ploaie, de luni spre marţi, nu au fost probleme. Depinde de cantitatea de apă care cade, dar şi de civilizaţia cetăţenilor”.

 

Citeşte şi: PRĂPĂD în Valea Oraşului: Cartier INUNDAT din VINA Primăriei şi a Apă Canal (FOTO/ VIDEO)

Citit 2482 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 22:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.