Proiectul salvării zonei Prutului a trecut de faza întâi

Proiectul salvării zonei Prutului a trecut de faza întâi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Demersul gălăţenilor – primul din ţară pus pe masa finanţatorului european * „Primul venit – primul servit” de UE, îşi explică gălăţenii graba *

S-a închis oficial prima „treaptă” a unui proiect ambiţios vizând salvarea zonei sărace a Prutului în perimetrul judeţului nostru, prin revigorarea unei vechi meserii: pescuitul. Dar  sunt avute în vedere  şi eco-turismul, afacerile, cultura.

Am mai scris că mai întâi a fost constituită asocierea care să permită depunerea proiectelor beneficiare de fonduri venite prin Fondul European pentru Pescuit. Aplicantul proiectului – Camera Agricolă a judeţului.

Valoarea proiectului (costurile cercetării în teren, documentării etc.):  32.340 de euro, din care  3.329 euro cofinanţare a CJ, restul prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013, elaborat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, în conformitate cu Regulamentul CE privind Fondul European pentru Pescuit.

Această importantă fază a proiectului a fost realizată în şase luni, nu în nouă luni, cât era permis. „De ce? Pentru că ne grăbim ca, în partea a doua, să venim cu depunerea de proiecte şi să intrăm în analize, în competiţie. Regula UE spune: primul venit – primul servit”, a explicat ieri preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi.

Ieri, la sediul CJ, s-au mai adus scaune, la conferinţa de închiderea oficială  a proiectului  „Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească Lunca Prutului Inferior – Dunărea Inferioară Mila 76“. Au fost prezenţi reprezentanţi la vârf ai Grupului de lucru - Asociaţia de dezvoltare durabilă Prut-Dunăre Galaţi, formată din 13 entităţi, dintre care cea mai importantă este Consiliul Judeţului (CJ). 

„Suntem primii care am semnat contractul de finanţare a proiectului”, a spus ieri preşedintele Asociaţiei, Floricel Dima. „Au bătut palma”, cum s-ar spune, cu autoritatea de management, înaintea celorlalte 15 proiecte care se lucrează, în ţară, pe aceeaşi  temă: revigorarea piscicolă.  Pe tot teritoriul UE, există peste 200 de proiecte în lucru, într-o viziune unitară de revigorare a activităţilor tradiţionale legate de pescuit.

La noi, urmează să se dezvolte zonele pescăreşti Cavadineşti, Suceveni, Oancea, Vlădeşti,  Măstăcani, Folteşti, Frumuşiţa şi Tuluceşti, cartierul Valea Oraşului din municipiul Galaţi şi Faleza Inferioară a Dunării, până la joncţiunea cu Siretul.

Consiliul Director al Asociaţiei „Prut-Dunăre”

Asociaţia pentru dezvoltare durabilă „Prut-Dunăre” şi-a desemnat un Consiliu Director, am aflat de la preşedintele Camerei Agricole a judeţului, Floricel Dima. Astfel, preşedinte al asociaţiei este directorul Dima, vicepreşedinţi sunt Vladimir Horia Talpeş, director la Asociaţia Judeţeană a  Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, şi Jana State, director în cadrul Consiliului Judeţului, iar secretar este Jan Mirică, preşedintele Asociaţiei de Pescari Profesionişti „Lotca".

Membri ai Consiliului Director sunt: Ioan Mocanu, preşedintele Camerei de Comerţ, Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor, şi Neculai Patriche, directorul Institutului de Cercetări Piscicole Galaţi.

Explicaţie foto: Directorul Dima, preşedintele Chebac şi reprezentantul finanţatorului proiectului, Dan Arpănaşu

Citit 1248 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.