Să vă încălziţi bine… şi singuri!

Să vă încălziţi bine… şi singuri!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda nemulţumirilor pe care le-am provocat în rândul administraţiei locale, continuăm ciclul „Dacă alţii pot, la noi de ce nu se poate?”, nu din răutate, aşa cum încearcă unii să avanseze ideea, ci din dorinţa de a se rezolva unele probleme, măcar aşa, de ruşine că ne-au luat-o brăilenii înainte. Astăzi vom discuta despre cum s-au mişcat administraţiile publice locale din Brăila şi cea din Galaţi în legătură cu reabilitarea termică.

Brăila primeşte bani

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei - Direcţia Generală Construcţii Locuinţe şi Reabilitare Termică – Galaţiul nici măcar nu există pe hartă! Sau, mai bine spus,  cei de la minister nu au auzit de Galaţi.

Cum am ajuns la această concluzie? Studiind programul privind finanţarea în anul 2009 a lucrărilor destinate reabilitării termice a clădirilor conform OUG nr.18/2009 şi HG nr. 462/2006, cu modificările şi completările ulterioare, program afişat, transparent, pe site-ul ministerului.

Din respectivul program, am aflat că statul a alocat în acest an o sumă totală în valoare de 360 de milioane de lei, pentru reabilitarea a 50.000 de apartamente din 69 de localităţi din ţară. Nicăieri nu scrie Galaţi sau măcar Tecuci.

În schimb, există sume alocate de la minister pentru reabilitarea termică a clădirilor din municipiul vecin, Brăila – 2,5 milioane de lei. Nu este o sumă uriaşă, dar nici cea mai mică (s-au alocat şi sume mai mici, precum 205.380 lei pentru localitatea Uricani, Hunedoara).

Pe listă, Bucureştiul este „în top” cu nu mai puţin de şase sectoare în care s-au alocat bani, dar avem şi alte exemple - judeţul Harghita primeşte bani pentru patru localităţi, la fel pentru judeţele Hunedoara sau Maramureş. Iar lista poate continua. 

Noi încă ne mai gândim cum să facem

Cum a fost posibil ca Brăila să primească fonduri pentru reabilitare termică, iar Galaţiul, nu? Păi, simplu: autorităţile locale din Brăila s-au mişcat mai repede. Adică, CL Brăila a aprobat la începutul lunii martie (înainte chiar de apariţia normelor metodologice ale OG 18!) Programul Local Multianual al  indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivelor de investiţii privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Brăila, în care au fost incluse 11 din totalul de 69 de cereri primite. Iar pe principiul “primul venit, primul servit”, Guvernul a alocat fonduri administraţiei din Brăila. De asemenea, în bugetul local al municipiului Brăila a fost alocat un milion de lei pentru expertiză, proiectare, audit energetic şi cofinanţare.

Şi la Galaţi, la bugetul local s-au rezervat fonduri pentru aceste proiecte, suma fiind de 200.000 de lei (nici un sfert din cea de la Brăila). Oricum, fondurile sunt inutile în condiţiile în care, neavând bani alocaţi de la Guvern pentru lucrările de reabilitare termică, studiile ar fi doar un moft al administraţiei locale, un fel de “Mircea, fă-te că munceşti!”...

City-managerul Primăriei municipiului Galaţi, Florin Popa, cel însărcinat să gestioneze acest program de reabilitare termică, spune că “nu ştiu dacă musai trebuie să găsim vinovaţi pentru această stare. Eu cred că celelalte administraţii au trimis documentaţii la Guvern în baza situaţiilor de anul trecut, când reabilitarea termică era suportată în mod egal [33,3 la sută] de comunitatea locală, stat şi asociaţii”.

“La noi, chestia cu tupeul nu există, nouă ne lipseşte şi pentru că nu am avut toate documentele existente, nu am avut curajul să ne prezentăm la Guvern. Şi domnul primar Dumitru Nicolae a stabilit că va solicita fonduri când toate studiile vor fi gata. Un alt motiv al aşa-zisei întârzieri este şi numărul redus al asociaţiilor care doresc reabilitarea – abia 12!”

“Eu vă spun un lucru: nu cred că am pierdut trenul acesta, pentru că nu cred că toate administraţiile locale vor folosi aceşti bani, nu vor avea fizic timp să finalizeze toate documentele. Eu sunt convins că dacă fac partea pregătitoare, cu studii, apoi aprob în CL şi mă duc la minister să cer bani pentru 500 de apartamente, obţin banii!”.

Explicaţie foto: Gălăţenii îşi pot face liniştiţi reabilitarea termică a locuinţei, pentru că, din partea statului, slabe şanse de ajutor!

Citit 958 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.