La pândă în lanul cu… gunoaie

La pândă în lanul cu… gunoaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clanurile reciclării * Luptă surdă pentru zone *  Foc pus „din răzbunare” la groapa de gunoi! * Brăilenii – în secol XIX al gunoiului? *

După un an în care cele trei puncte de colectat deşeuri în stil european, „pe căprării” (plastic, hârtie şi sticlă) au funcţionat discret, pentru ca „să nu se facă comentarii neprincipiale” că într-o zonă oamenii sunt mai puţin conştiincioşi, nici ieri viceprimarul Mircea Răzvan Cristea nu a vrut să ne spună unde sunt plasate. Deşi ar fi normal exact pe dos, să ştim cine-i mai cetăţean. Oricum, „Viaţa liberă” le-a semnalat mai demult… Şi, oricum, s-a constatat că nu există diferenţe mari între un punct de centru şi unul de la periferie: peste tot oamenii au fost  serioşi.

Viceprimarul a făcut ieri faţă şi ideii că brăilenii ne-au luat-o deja înainte cu colectarea pe categorii a gunoiului, în recipiente speciale în faţa blocurilor (viceprimarul a găsit „maliţios” textul de ziar potrivit căruia brăilenii o fac de un an, noi nu!), spunând, la fel de maliţios, că „brăilenii fac colectare selectivă în două-trei puncte din oraş şi au groapă de gunoi de  secol XIX!”

Cristea a lăudat viitoarea noastră groapă de gunoi ecologică, care va fi inaugurată până la sfârşitul anului, prin programul ISPA, când  se va închide vechea groapă, care va fi „ca un parc”.  Groapa trebuie să ţină cel puţin cinci ani, astfel încât PET-urile, care alcătuiesc 70 la sută din volumul gunoiului, trebuie să fie colectate separat, ca să nu umple în doar doi ani groapa…

Pomii care fac… pungi

De la anul, gunoiul va fi aruncat în faţa blocului în containere „pe căprării” (sticlă, aluminiu, plastic), dar un container va fi lăsat pentru cei care „nu vor, n-au răbdare sau nu-i interesează să-şi aşeze deşeurile în ordine”: ei vor arunca totul vraişte, ca şi până acum! Viitoarele containere, plătite în parte din bani europeni (ISPA va aloca, pentru containere şi alte cheltuieli, două milioane de euro), vor fi închise, astfel încât nu vor străbate afară mirosuri, animalele sălbatice nu vor mai împrăştia resturi şi vântul nu va duce pungile de plastic în pomi.

Viceprimarul vrea chiar să găsească şi un nume pentru „specia” de pomi în care „cresc” pungile duse de vânt – pungari, pungoci, sau… pungaşi? Bine că nu i-a pierit simţul umorului în cei cinci ani de când ne tot povesteşte despre ce va fi…

Regii gunoiului zic bogdaproste!

Ce ne facem însă cu „regii gunoiului”, cele câteva reţele de particulari care în prezent colectează, fără taxe, PET-uri din containere şi vor găsi astfel plasticul adunat de-a gata?

Viceprimarul a confirmat: ei există şi sunt bine organizaţi! Mircea Cristea mai spune că între clanurile gunoiului deja „există structuri concurenţiale”. Incendiul recent de la groapa de gunoi s-a datorat tocmai unui astfel de război: „o răzbunare a unora dintre cei care au fost înlăturaţi din anumite puncte de strângere a gunoiului de către alţii” şi în acelaşi timp au vrut să recupereze, prin ardere, metale…

Cristea spune că, pentru a proiecta viitorul sistem ecologic, oamenii Primăriei au făcut „pândă, la punctele de gunoi, luni de zile. Ei au identificat foarte bine sistemul pe care l-am numit «sistemul informal de reciclare din Galaţi»”, cu „întreprinzători” care ştiu când vine maşina de gunoi, unde sunt zone cu „gunoi mai bogat” şi recuperează deşeuri reciclabile. Există chiar „munţi” de gunoi sortat pregătiţi pentru reciclare. Să ne facem vacanţa la munte?

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.