Centrul de Afaceri – ca şi salvat!

Centrul de Afaceri – ca şi salvat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul este de acord, UE n-are de ce să se opună - spune preşedintele CJ, Eugen Chebac * Termenul finalizării lucrărilor va fi amânat cu încă un an * Lucrarea va putea fi cesionată, după noile reguli, de criză, ale UE, unei firme sănătoase *

Veşti bune: lucrările la Centrul de Afaceri de lângă Prefectură au toate şansele să reînceapă în curând! După cum a anunţat conducerea Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, la începutul lunii s-au blocat lucrările la Centrul de Afaceri, lucrare de peste şase milioane euro, începută după câştigarea fondurilor europene de către CJ.

Firma spaniolă GTM S.A., liderul în joint-venture cu un SRL din Galaţi,  este în lichidare judiciară, după un scandal internaţional în care constructorul român s-a plâns că a fost adus la faliment prin faptul că spaniolii nu au plătit la timp. Cum de întreaga procedură de licitaţie pentru construcţia obiectivului care trebuia terminat încă din noiembrie 2008, finalizarea fiind amânată de câteva ori din cauze obiective, dar şi subiective, s-a ocupat fostul Minister al Integrării Europene, conducerea CJ a apelat, pentru a se rezolva criza, la ministerul care coordonează acum proiectul, după lichidarea vechiului minister, odată cu aderarea României la UE - Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei. De asemenea, preşedintele Chebac i-a explicat situaţia şi comisarului pentru Dezvoltare Europeană.

„Sunt şanse să reîncepem lucrările şi să se permită prelungirea termenului de dare în funcţiune cu un an”, ne-a declarat preşedintele CJ, după  discuţia de vinerea trecută cu secretarul de stat Iulian Matache. Ministerul a dat deja OK-ul, iar de la organismele UE un răspuns pozitiv este mai mult o formalitate, dat fiind precedentul de care s-au bucurat deja o serie de firme europene.  Deci, din noiembrie 2009, data limită după ultima amânare, termenul ar urma să se prelungească până în noiembrie 2010.

De la preşedintele Chebac am mai aflat că şansa de a continua lucrările vine şi de la o recentă schimbare a legislaţiei europene. Până acum, nu era voie ca o lucrare licitată să fie apoi, în caz de forţă majoră, cum se întâmplă acum la Galaţi, cesionată unei alte firme.

Or, ca o măsură de ajutor pentru firmele europene aflate în dificultate în această perioadă de criză, acum se acceptă, şi multe firme au uzat deja de noile drepturi, pentru a să cesiona lucrările.

Deci, iată că e şi criza economică bună la ceva: criza globală ne scoate… din criză la Galaţi! Cu afacerile pe care le vom dezvolta în Centrul respectiv ne vom descurca, probabil, mai greu.

Explicaţie foto: Construcţia, de două ori abandonată din 1989 încoace, se va înălţa iar…

Citit 1482 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.