Iniţiativă fără culoare politică

Iniţiativă fără culoare politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premieră în lumea politicii româneşti sau, în tot cazul, premieră în actualul mandat legislativ: toate grupurile parlamentare au colaborat la redactarea unui proiect de lege. Informaţia vine de la deputatul Cristina Pocora, gălăţeancă get-beget şi parlamentar de Ialomiţa!

Proiectul de lege este semnat, la iniţiatori, de 32 de parlamentari, de la toate partidele, „cap de listă” fiind deputatul PD-L Silviu Prigoană. Printre coautori se află şi deputatul liberal gălăţean Victor Paul Dobre.

Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat şi se referă la indemnizaţia pe care o primesc persoanele cu dizabilităţi, indemnizaţie care, potrivit Cristinei Pocora, va creşte până la valoarea pensiei minime. După cum se ştie, pensia minimă – introdusă de actualul Guvern – este în valoare de 300 de lei, iar de la 1 octombrie, se prevede să crească la 350 de lei. Potrivit proiectului legislativ semnat de toate grupurile parlamentare, şi persoanele cu dizabilităţi vor primi o indemnizaţie cel puţin egală cu pensia minimă.

Cum un proiect de lege care se respectă indică şi sursa bugetară, proiectul spune că pentru a se asigura fondurile necesare creşterii indemnizaţiilor (ceea ce ar însemna un efort bugetar de doar 70 de milioane de lei pe an) ar trebui să se modifice Codul Fiscal în sensul înfiinţării unei taxe de lux pentru jocurile de noroc, sistem care funcţionează cu succes, de ani de zile, în alte state europene, precum Spania, spune Cristina Pocora.     

Deocamdată însă, proiectul de lege nu prevede o diferenţiere a indemnizaţiei, în funcţie de gradele de handicap – spune Cristina Pocora – dar acest lucru va fi stabilit în urma discuţiilor  dintre parlamentari, precum  şi  a propunerilor ce sunt aşteptate din partea asociaţiilor persoanelor cu handicap.

În acest context, Cristina Pocora spune că a pornit un turneu în ţară, pentru mediatizarea acestui proiect, astfel încât cei interesaţi să îi poată aduce amendamente până când acesta va fi votat.

În total, la nivel naţional, sunt înregistrate 60.000 de persoane cu dizabilităţi, reprezentând circa trei la sută din populaţia ţării, în condiţiile în care, la nivelul UE, persoanele cu dizabilităţi reprezintă 8-10 la sută din numărul total al cetăţenilor.

Indemnizaţii şi pentru alte categorii de mămici

Şi mamele, sau mai bine spus, viitoarele mame au de primit o veste bună. În Camera Deputaţilor s-a dat votul final pentru acordarea de indemnizaţii mămicilor care au gemeni, tripleţi etc., dar şi celor care încă sunt pe băncile şcolii – în învăţământul preuniversitar şi universitar. Astfel, mămicile care nasc mai mult de un copil odată, vor primi o indemnizaţie în plus; (în prezent, indemnizaţia este aceeaşi, indiferent de numărul copiilor pe care i-a născut mama).

Potrivit Cristinei Pocora, pentru fiecare copil în plus se va primi câte 600 de lei, asta în afară de indemnizaţia primită şi până acum – 85 la sută din salariul mediu brut. Şi mămicile care au născut deja, dar încă se află în perioada de creştere a copilului (doi ani sau trei, în cazul copilului cu dizabilităţi), vor putea primi noile indemnizaţii pentru perioada de la care se va aplica legea şi până la expirarea termenului.

Cât priveşte mămicile care „provin” de pe băncile şcolii, şi ele vor primi o indemnizaţie, deşi, conform legislaţiei actuale, nu au acest drept pentru că nu au contribuit la sistemul de asigurări. Acordarea indemnizaţiei conform noii legi este justificată şi de suportul pe care astfel statul român îl oferă tinerelor mămici care îşi continuă studiile, a mai spus Cristina Pocora.     

În fotografie, Cristina Pocora, alături de Victor Paul Dobre

Citit 856 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.