Năduşeli pentru reabilitarea termică

Năduşeli pentru reabilitarea termică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prezenţa de săptămâna trecută, la Galaţi, a lui Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a fost un prilej nu doar pentru poze şi felicitări – cu ocazia semnării contractului de modernizare a Şcolii 38 din Galaţi (scopul principal), ci şi pentru un schimb de cuvinte destul de acid între reprezentantul ministerului şi primarul Dumitru Nicolae.

Totul a pornit de la întrebarea pe care reporterul „Vieţii libere” i-a pus-o lui Răzvan Murgeanu: „a pierdut sau nu Galaţiul trenul… banilor pentru lucrările de reabilitare termică a clădirilor?”, având în vedere că pe site-ul ministerului există o listă cu localităţile care au primit bani, dar, pe acel document, Galaţiul nu figurează (spre deosebire de Brăila!) - subiect amplu tratat în paginile cotidianului nostru.

„Este vorba despre un program multianual. Pentru acest an, fondurile alocate de minister pentru acest program sunt de 17 ori mai mari decât cele alocate în 2008. În plus, ministrul Blaga a precizat că, dacă sunt capitole bugetare neatacate, se vor lua fondurile de acolo şi se va opera o rectificare, probabil în perioada iunie-iulie, când se va aloca încă o dată pe atât şi localităţilor care nu au aprobat încă indicatorii tehnico-economici”, a răspuns Murgeanu.

Acesta a precizat că nu critică administraţiile care nu au trimis, încă, la Bucureşti, indicatorii tehnico-economici, adică, mai pe româneşte, preţul estimativ al lucrărilor de reabilitare termică, în baza cărora Guvernul alocă apoi cota parte de 50 la sută…

„Nu-l înţeleg, în schimb, pe primarul din Timişoara, care nu a trimis indicatorii la Bucureşti, dar a făcut scandal că nu primeşte bani… Dar, de pildă, la Constanţa, primarul Mazăre mi-a spus că are şi contracte făcute pentru anumite blocuri, dar că nu consideră oportun să facă lucrări la acele blocuri unde stau parcate, la scară, BMW-uri. Eu, ca minister, nu mă pot băga în astfel de decizii…”, a mai precizat secretarul de stat.

Murgeanu a spus că ministerul se implică doar în cazul în care solicitările financiare sunt nerealiste, iar astfel de situaţii s-au înregistrat deja: „au apărut şi din ţară năzbâtii, adică blocuri cu 20.000 de euro pe apartament (valoarea lucrărilor). Le-am explicat oamenilor că sunt bani publici, nu putem să ne batem joc. O localitate din judeţul Vasului voia 11.000 de euro/ apartament…”.

Dispută cu zâmbetul pe buze 

„Până în prezent, 20 de asociaţii de proprietari au semnat contractele de mandat cu Primăria. De pe 1 iunie vom da drumul la caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei, în vederea atribuirii contractului pentru audit energetic, pentru a stabili indicatorii şi, apoi, ne vom adresa ministerului pentru obţinerea de sume”, a declarat şi city-managerul Florin Popa.

Totul a fost frumos doar câteva minute, pentru că primarul a început să îşi exprime nemulţumirile cu glas tare, moment de cumpănă, zâmbete forţate şi, ulterior, nervozitate crescută din partea oaspetelui de la Bucureşti. 

„Să ştiţi că eu la reabilitarea termică sunt adeptul să facem treaba gospodăreşte. Şi sunt adeptul Timişoarei…”, a spus primarul.

Nicolae a fost însă întrerupt de Murgeanu: „Dar Timişoara nu avea dreptate deloc. Voia să i se dea bani, dar nu a trimis nimic”. „Şi noi la fel”, a continuat primarul Dumitru Nicolae, spunând că se îndoieşte de veridicitatea tuturor proiectelor cu indicatorii tehnico-economici, trimise de alte administraţii.

„E treaba strict a localităţilor, noi luăm de bună o hotărâre de CL”, s-a apărat Murgeanu, însă primarul a continuat: „Eu nu sunt de acord cu o treabă: A fost o lege veche, a reabilitării termice, s-a făcut alta nouă, dar nu trebuia demolată cea veche… În legea veche se spunea că pentru proiectare ne dă Guvernul bani, pe cea nouă trebuie să alocăm de la bugetul local!”.

Răzvan Murgeanu a încercat, apoi, să explice avantajele noii legi: „da, dar acum am  unificat patru etape şi, practic, vă costă un sfert din cât era înainte”. După mai multe calcule şi procente enumerate şi o tăcere sugestivă din partea primarului, Murgeanu  a adus argumentul suprem, probabil pentru a pune punct discuţiilor: „Să ştiţi că Bucureştiul, ca oraş, dă 35 la sută din PIB… Timişoara dă 0,4 la sută… Apropos de cine şi cât cere…”

Citit 1054 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.