ArcelorMittal Galaţi a solicitat o nouă autorizaţie de mediu, după REDUCERI drastice ale indicatorilor de POLUARE

ArcelorMittal Galaţi a solicitat o nouă autorizaţie de mediu, după REDUCERI drastice ale indicatorilor de POLUARE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După ce, la finalul anului trecut, s-a încheiat perioada de tranziţie acordată Combinatului Siderurgic de Ministerul Mediului, miercuri, a avut loc dezbaterea publică a solicitării de emitere a noii autorizaţii integrate de mediu.

Potrivit analizei de tranziţie a celor şapte ani, realizată de Institutul de studii şi proiectări energetice Bucureşti, ArcelorMittal a reuşit să reducă drastic valorile indicatorilor de poluare şi să îmbunătăţească calitatea factorilor de mediu. Acest lucru a fost posibil prin închiderea anumitor departamente sau secţii, cum ar fi Uzina Cocsochimică, şi prin investiţiile societăţii pe partea de mediu.

Potrivit raportului prezentat spre dezbatere, ArcelorMittal a solicitat autorizaţie integrată de mediu pentru Departamentul de aglomerare şi materii prime cu secţiile Port şi Depozitul de materii prime aglomerare 1 si 2, Zona de metale lichide cu departament furnale, logistică internă şi oţelării, Fabrica de var numărul 1, Departamentul de laminoare, pentru secţia de tablă groasă şi finisare şi pentru departamentul laminor benzi la cald, zona de servicii şi partea de mentenanţă.

Investiţii pentru mediu, în ultimii şapte ani

Potrivit directorului SC ArcelorMittal, Bruno Ribo, compania a investit peste 300 milioane de euro, numai pe mediu cheltuind 150 milioane de euro. "Jumătate din banii cheltuiţi pe componenta de mediu au fost în investiţii directe, iar cealaltă jumătate au reprezentat cheltuieli curente şi costul operării instalaţiilor de ecologizare, precum menţinerea şi exploatarea instalaţiilor de desprăfuire", a explicat directorul Ribo.

Printre cele mai importante investiţii de mediu făcute pe platforma ArcelorMittal Galaţi în ultimii ani se numără: ecologizarea zonei în care se afla halda de smoală (1,1 milioane euro), instalaţiile de desprăfuire de la Maşina de aglomerare nr. 4 (5,5 milioane de euro), instalaţiile de depoluare de la Furnalul 4 (7,5 milioane de euro), modernizarea electrofiltrelor de la Furnalul 5 (0,8 milioane de euro), instalarea filtrelor de la fabrica de var (3,9 milioane de euro) şi proiectul de funcţionare în siguranţă a iazurilor de decantare Mălina Nord şi Mălina Sud (1,7 milioane de euro).

Pericolul vine din afară

Una din problemele ridicate la dezbatere a fost faptul că raportul nu vorbeşte nimic despre contaminarea radioactivă şi dacă ArcelorMittal desfăşoară activităţi ce pot genera deşeuri radioactive. Potrivit directorului Bruno Ribo, ArcelorMittal nu are deşeuri radioactive, dar în Combinat pot intra materiale radioactive. "Pot exista surse radioactive. În acest sens, este verificată radioactivitate fierului vechi adus din afară. Dacă detectăm deşeuri radioactive, alertăm autorităţile şi marfa este întoarsă la sursă", a spus directorul ArcelorMittal.

Citit 2377 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2015 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.