Administraţia gălăţeană, împotmolită în GUNOI. Pentru ce se vor INVESTI 53 de milioane de euro

Administraţia gălăţeană, împotmolită în GUNOI. Pentru ce se vor INVESTI 53 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Ministerul Mediului acuză CJ Galaţi că a bătut pasul pe loc în ceea ce priveşte sistemul integrat de gestionare a deşeurilor * Fondurile trec pe lângă noi, mizeria rămâne * A fost nevoie de intervenţia ministerului pentru găsirea unei soluţii pentru construirea staţiei de tratare mecanico-biologică


Avem un depozit de deşeuri la Tecuci, care trebuie închis până în 2017, dar şi mormane de gunoi în locuri neamenajate, pe cursuri de apă şi la marginea drumurilor, iar numărul primăriilor care nu au serviciu propriu de salubrizare sau contract de prestări servicii încheiat cu un operator autorizat pentru colectarea deşeurilor este destul de ridicat, au arătat controalele Gărzii de Mediu, din ultimii ani. Mai mult decât atât, UE ne obligă să avem un sistem integrat de gestionare a deşeurilor şi să recuperăm 15 la sută din gunoiul colectat de la populaţie şi ajungs la groapa de gunoi.

În condiţiile în care, la nivelul municipiului, avem staţie de sortare, dar nu reuşim să reciclăm prea mult, iar la nivelul judeţului nu avem sistem integrat, primăriile riscă amenzi deloc mici. Amenzi care, la o adică, tot din banii simplului gălăţean vor fi plătite. Concret, primăriile au obligaţia să achite 100 de lei pe fiecare tonă nerealizată până la cuantumul respectiv de 15 la sută.

Consiliul Judeţului (CJ) a pierdut, anul trecut, finanţarea sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Galaţi, prin POS Mediu, în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014, în valoare de 53 de milioane de euro, din cauză că, potrivit vicepreşedintelui CJ, Cornel Hamza, nu a fost găsită nicio portiţă legislativă pentru a scoate un teren de 5,3 hectare din fondul forestier. Terenul cu pricina a fost dat Consiliul Judeţului de Primăria Galaţi, pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologică, în cadrul proiectului. Timp de aproape trei ani de zile, însă, nu s-a putut găsi nicio soluţie pentru scoaterea terenului din fondul forestier.

Consiliul Judeţului a bătut pasul pe loc

Pierderea celor 53 de milioane de euro, în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014, pentru finanţarea proiectului „sistem integrat de management al deşeurilor” din judeţul Galaţi, a generat nemulţumiri la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Atât ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, cât şi secretarul de stat pe mediu, Mihai Fâcă, şi-au arătat dezaprobarea pentru modul în care CJ a acţionat pentru realizarea proiectului european care ar fi rezolvat problema gunoiului la Galaţi şi au atras atenţia asupra faptului că, dacă nu va fi găsită o soluţie, gălăţenii vor avea de suferit şi de plătit, laolaltă cu primarii.

"O problemă extrem de importantă pentru întreaga Românie este că trebuie, neapărat, ca planul integrat de management al deşeurilor să se pună în operă şi în judeţul Galaţi. Este o problemă de ţară, pe care, dacă nu o îndeplinim, nu îndeplinim nici condiţiile de mediu, nu respectăm nici normele internaţionale pentru calitatea aerului şi a solului, nu îndeplinim nici directivele europene şi, nu în ultimul rând, vom plăti din buzunarul fiecăruia dintre noi pentru măsurile care nu vor fi luate", a declarat, la Galaţi, Graţiela Gavrilescu (foto), ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Secretarul de stat pe mediu, Mihai Fâcă, a fost şi el la Galaţi, la Prefectură, la o întâlnire cu primarii, reprezentanţii CJ, Ecosal, Direcţiei Silvice şi ai Gărzii şi Agenţiei de Mediu, acum aproximativ trei săptămâni, pentru a găsi o soluţie în privinţa terenului, dar tot ce s-a întâmplat a fost să îşi arate nemulţumirea. Din discuţie a reieşit că CJ nu a făcut nimic cu acest proiect de doi ani, că a stat pe loc şi a pierdut bani.

"Aşa ştia şi era informat secretarul de stat", ne-a spus vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza.

Consiliul Judeţului dă vina pe legislaţie

Vicepreşedinte CJ, Cornel Hamza, susţine că, din 2013, când a fost desemnat un câştigător pentru consultanţă, au fost făcuţi mai mulţi paşi, iar consultantul chiar a lucrat fără să îşi fi primit banii, întrucât nu a fost accesat fondul. În apărarea sa, reprezentantul CJ spune că toate sarcinile consultantului au fost îndeplinite, că toată lumea şi-a făcut datoria, dar că totul s-a blocat în terenul care trebuia scos din fondul forestier.

Consultantul a avut de făcut un „formular aplicaţie” pentru sistemul de management integrat al deşeurilor, care include devizul general, o analiză instituţională şi documentul de poziţie, caiet de sarcini pentru audit, caiet de sarcini pentru asistenţă tehnică, documentaţie tehnică pentru obţinerea avizelor la Apele Române pentru Galaţi, Valea Mărului şi Târgu Bujor, memoriu de prezentare necesar emiterii acordului de mediu pentru proiect, documentaţie necesară pentru emiterea certificatului de urbanism la Galaţi, Valea Mărului şi Tg. Bujor, caiet de sarcini pentru obiectivul Valea Mărului, documentaţie de licitaţie pentru depozitul conform şi staţie de sortare, şi toate au fost făcute.

Totodată, au fost realizate documentaţia tehnică pentru închiderea depozitului neconform de la Tecuci, documentaţia tehnică pentru staţia de compostare de la Tecuci, documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini pentru staţia de tratare mecano-biologică de la Galaţi, iar documentaţia pentru planul urbanistic de detaliu pentru staţia de tratare mecano-biologică Galaţi este depusă la Primăria Galaţi spre avizare.

„Eu trebuie să scot din fondul forestier terenul dat de Primărie, iar în Codul Silvic nu am găsit nicio excepţie de la articolul 37 pentru astfel de proiect. Articolul 37 spune pentru ce excepţii poţi scoate din circuitul silvic un teren, pentru drumuri de interes naţional, pentru amenajări hidrotehnice, dar nu include şi realizarea unui astfel de proiect. Am încercat cu un amendament la Codul Silvic, le-am dat domnului Saghian la Senat, domnului Florin Pâslaru la Camera Deputaţilor, să introducă un amendament, la dezbaterea Codului. Nu s-a putut introduce, din anumite motive. Nici măcar acest nou Cod Silvic nu prevede”, ne-a explicat vicepreşedintele CJ.

După mai bine de doi ani, s-a găsit soluţia

Ce nu s-a putut în mai bine de doi ani s-a făcut în mai puţin de o lună. Luna aceasta, vicepreşedintele CJ a fost la minister şi, surpriză, a fost găsită şi soluţia mult aşteptată. „La această staţie de tratare mecano-biologică rămâne, la final, o cenuşă, care poate fi folosită în ardere ca energie regenerabilă sau poate fi folosită la fabrica de ciment şi putem modifica denumirea proiectului în staţie de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie. Există o excepţie la litera "e" a articolului 37, care prevede că pentru recuperarea de energie se pot scoate terenuri din fondul forestier”, ne-a mai spus Cornel Hamza. CJ a făcut deja scrisoare la Ministerul Mediului, Departamentul Ape Păduri, prin care solicită să fie aprobată scoaterea terenului din fondul forestier pentru obiectivul instalaţii de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie ce urmează a se realiza în cadrul proiectului, iar acum se aşeaptă răspunsul.

Proiectul, în valoare de peste 53 de milioane de euro, presupune, printre altele, construirea unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în municipiul Galaţi, un depozit conform şi o staţie de sortare a deşeurilor la Valea Mărului, o staţie de transfer la Târgu Bujor, dar şi o alta de compostare la Tecuci. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea unor maşini de transportare a gunoiului, a unor pubele şi containere, în valoare de circa şapte milioane de euro.

Citit 2750 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2015 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.