Extindere de balcon ilegală, prinsă în birocraţie

Extindere de balcon ilegală, prinsă în birocraţie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* La un an de zile, de când municipalitatea a confirmat că extinderea unui balcon trebuie desfiinţată, Poliţia Locală încă verifică dacă proprietarul unui apartament a intrat în legalitate * Chiar dacă extinderea balconului este ilegală, iar certificatul de urbanism a expirat, construcţia stă în picioare în continuare


În 2014, atrăgeam atenţia asupra unui război dintre doi vecini, care durează de mai bine de zece ani, în cazul unei extinderi de balcon de pe strada Nae Leonard, de la blocul C7. Chiar dacă supărarea dintre cei doi datează încă din 2001, când Corneliu Drăghici, proprietarul apartamentului cu numărul 9 din blocul respectiv, a reclamat la Primăria Galaţi şi la Poliţia Locală că balconul apartamentului cu numărul 3, de pe acelaşi tronson, de la parter, nu are autorizaţie de construire, nimeni nu pare hotărât să pună capăt războiului. Ba mai mult, chiar dacă Primăria ne-a informat, anul trecut, că, dacă proprietarul nu intră în legalitate cu extinderea balconului, acesta va fi desfiinţat pe cale administrativă, situaţia este aceeaşi ca anul trecut.

Istorie lungă

La finalul anului trecut, scriam că Poliţia Locală i-a confirmat, în 2012, reclamantului (Corneliu Drăghici) „inexistenţa unei autorizări a extinderii” şi a notificat-o pe proprietară să-şi demoleze singură construcţia. Aceasta nu a făcut-o, însă. Poliţia Locală a informat atât Primăria Galaţi, pe 7 noiembrie 2013, cât şi pe Corneliu Drăghici, pe 12 noiembrie 2013, că „se poate trece la desfiinţarea construcţiei pe cale administrativă”.

Pe data 20 noiembrie 2013 (adică la doar câteva zile după ce se decisese demolarea!), proprietara apartamentului în cauză, Vasilica Manolache, a obţinut un certificat de urbanism. Fiica proprietarei, Elena Căluianu, cea care locuieşte în apartamentul cu pricina, spune că, de fapt, exista autorizaţie din 1992 pentru balcon în forma lui iniţială, dar nu exista autorizaţie şi pentru extinderea acestuia, efectuată în 2008. Ulterior, s-a încercat obţinerea unei noi autorizaţii şi pentru extindere, dar, din cauza unei posibile greşeli în acte făcută de către Primărie, lucrurile au luat-o razna.

„Cei de la Primărie ne-au pierdut autorizaţia. Abia anul trecut am făcut rost de ea. Sunt hărţuită continuu de către domnul de deasupra. S-a greşit în acte. Sus, la numărul de autorizaţie, se vede 1982, nu 1992. Dacă ar fi citit cu atenţie lumea, ar fi văzut că este vorba de o autorizaţie din 1992, nu din 1982. Când m-am dus la Primărie, şi-au cerut scuze pentru scrisul unui coleg. Scrisul dumnealui ne-a costat. Poliţia Locală ştie. M-am judecat şi cu Poliţia Locală şi am câştigat”, ne-a explicat doamna Căluianu, în 2014.

Din cauza confuziei create, copia după vechea autorizaţie de construcţie a balconului s-a putut obţine abia în toamna anului trecut. „Am refăcut actele de "n" ori. Nu mi-au dat autorizaţia nouă, pentru că nu găseam autorizaţia veche. Îmi cereau toate actele de la zero. Abia acum, în 2014, am reuşit să depun toate actele”, ne-a mai spus doamna Căluianu, anul trecut.

Certificat de urbanism expirat, balcon intact

Primăria Galaţi ne informa, în 2014, că un certificat de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construcţie/desfiinţare şi că, dacă Poliţia Locală Galaţi a dispus prin proces verbal desfiinţarea construcţiei fără forme legale, proprietarul apartamentului respectiv are obligaţia respectării acestei măsuri, deci de a desfiinţa construcţia ilegală şi de a aduce balconul la starea iniţială (autorizată). Potrivit Poliţiei Locale, persoana în cauză a obţinut certificat de urbanism, post-construcţie, atât pentru extinderea balconului, cât şi pentru modificările interioare, însă actul a expirat fără ca proprietarul apartamentului să mai facă şi alte demersuri în vederea intrării în legalitate. Cu toate acestea, balconul stă în picioare.

„În aceste condiţii, având în vedere faptele menţionate anterior, la această dată poliţiştii locali fac alte verificări, urmând ca în cazul nerespectării măsurilor şi termenelor dispuse să înainteze Primăriei Municipiului Galaţi documentele în vederea desfiinţării construcţiei pe cale administrativă”, ne-a transmis Poliţia Locală.

Am fost şi la faţa locului, pentru a cere un nou punct de vedere de la doamna Căluianu, care locuieşte la apartamentul cu numărul 3, dar aceasta nu a fost de găsit.

13 ani de RĂZBOI în jurul unui BALCON. Mai multe detalii, AICI -->> http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/61850-viata-libera-galati-cotidian-ambitie-si-democratie-13-ani-de-razboi-in-jurul-unui-bloc

Citit 9543 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2015 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.