Suspiciuni şi controverse/ Vânzările de terenuri stârnesc scandal în Consiliul Local

Suspiciuni şi controverse/ Vânzările de terenuri stârnesc scandal în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* „La comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şomăm de un an şi ceva, cred că e vorba de un sabotaj” * „Se vând o serie de terenuri de sub construcţii care au fost făcute iniţial ilegal, trântite undeva, complet lipsite de orice urmă de urbanism” * „Nu ne dorim ca Primăria să fie cel mai mare dezvoltator imobiliar din oraşul acesta. Vindem tot ce avem în proprietate: locuinţe, spaţii medicale, spaţii comerciale, terenuri, dar în condiţii de legalitate”

Vânzarea a cinci terenuri situate sub construcţii cu etaj, mansardă, ba chiar şi cu subsol, edificate de-a lungul timpului în municipiul Galaţi, a aprins spiritele în Consiliul Local. Mai bine de 20 de minute aleşii locali s-au contrat, au ridicat suspiciuni cu privire la legalitatea construirii clădirilor, la estetica lor, la urbanism, la preţurile de vânzare a terenurilor, dar şi la dificultăţile pregătirii documentelor pentru vânzare.

Discuţia a fost deschisă de consilierul local ALDE Eugen Găvan, care a anunţat că, la fel ca la şedinţele precedente, se va abţine la votul vânzărilor de terenuri în semn de protest faţă de faptul că, de un an şi jumătate, Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale, din care face parte, nu funcţionează: „Şomăm la această comisie, nu ne vine nicio documentaţie să finalizăm şi noi vânzările. Undeva cred că e chiar sabotaj la adresa funcţionării acestei comisii! Nu am nimic împotriva vânzării acestor spaţii deşi la unul dintre ele preţul mi se pare cam mic raportat la celelalte, fiind la aceeaşi stradă şi cam aceleaşi categorii de facilităţi”, a explicat consilierul.

În replică, primarul Marius Stan a cerut convocarea de urgenţă, săptămânal, dacă e cazul, comisiei, precizând că nu poate veni cineva de pe stradă ori de la poarta Primăriei pentru a sabota activitatea. Ba mai mult, a cerut discuţii săptămânale pe subiectul acesta.

Să vindem tot!

Viceprimarul PSD Florin Popa a încercat să aplaneze situaţia subliniind că blocajul nu este o soluţie pentru că vânzările – de spaţii medicale, comerciale, de terenuri ocupate de construcţii sau de locuinţe închiriate pe care chiriaşii vor să le cumpere – constituie o sursă importantă de bani la bugetul local. Mai ales în situaţia în care sunt contractate trei împrumuturi bancare pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură, de construcţie de locuinţe sociale!

„Nu ne-am dorit niciodată şi nu ne dorim să fim noi cel mai mare dezvoltator imobiliar din oraşul acesta. Principiul de bază este să vindem tot ce avem în proprietate: locuinţe, spaţii medicale, spaţii comerciale, dar toate aceste lucruri se întâmplă în nişte condiţii de legalitate. Vrem să le vindem pe toate, avem cereri foarte-foarte multe, dar nu putem pentru că durează procesul de intabulare foarte mult, anumite comisii funcţionează mai greoi, din punct de vedere legal întâmpinăm tot felul de greutăţi legate de statutul juridic al terenului, de cadastru”, a replicat primarul Marius Stan.

Iată ce afaceri imobiliare voia să facă Primăria şi ce s-a vândut deja       

„Ca nuca în perete”

Liberalul Mihail Bucatanschi a anunţat că şi el se va abţine de la vot. „Se vând o serie de terenuri de sub construcţii care au fost făcute iniţial ilegal, trântite undeva, complet lipsite de orice urmă de urbanism, şi care au intrat ulterior în legalitate. Acum vor şi terenul de sub ele, după ce că le-au făcut complet în afara unui plan de urbanism în pofida unor aspecte estetice. Există o construcţie pentru care am reuşit să opresc vânzarea terenului, la Inelul de Rocadă, cum cobori pe strada Brăilei dinspre Ţiglina, pe partea dreaptă, lângă Ultimul Leu, în care la ora actuală funcţionează un fel de patiserie şi care este trântită ca nuca-n perete”, a spus consilierul. Solicitarea lui era ca vânzările acestor terenuri să fie avizate şi de Comisia de Urbanism, din care face parte.

Primarul, însă, nu a fost de acord pe motiv că se complică formalităţile. „Sunt al naibii de multe construcţii anapoda în acest oraş, dar nu le-am făcut noi! Şi, ca să le putem demola, trebuie să avem legea în mână”, a spus edilul. Bucataschi s-a simţit dator să precizeze că el vorbea despre vânzarea de terenuri de sub aceste construcţii, nu despre demolări.

Consilierul local ALDE, Costel Văsoi a obiectat că terenurile propuse spre vânzare sunt prea aproape de blocuri, dar viceprimarul Radu Cosca i-a replicat că „nu se vinde nici un teren atâta timp cât nu există autorizaţie de construcţie definitivă. Dacă i s-a dat autorizaţie de construcţie definitivă, nu provizorie, avem obligaţia să-i vindem terenul!”.

Se desfiinţează GeoTopoCad Expert?

Consilierul ALDE Gheorghe Bugeag a anunţat că, în principiu, este de acord cu vânzarea, dar a ţinut să-şi expună problema cu care s-a confruntat: „Am avut un spaţiu medical la vechiul Spitalul de Copii şi am vrut să-l cumpăr. Ştiţi cu cât a evaluat serviciul GeoTopoCad metrul pătrat acolo? Cu 790 de euro! Eu am reziliat contractul, nu mă mai interesează, dar pentru cei care vor, totuşi, să cumpere, aplecaţi-vă puţin asupra acestor preţuri! Am avut 40 de metri pătraţi, mă ducea la 28.000 de euro. Cu aceşti bani îmi cumpăr un apartament undeva, la parter!”.

„Domnu’ doctor, dacă se confirmă această evaluare, care este aberantă, eu vă propun ca în proxima şedinţă să propunem desfiinţarea GeoTopoCad, care este un serviciul al nostru şi care ne încurcă al naibii de mult în multe şi multe alte cazuri de acest fel”, a replicat Marius Stan.

La un vot distanţă de aprobare

La finalul lungilor discuţii, doar două dintre vânzări au fost supuse aprobării şi au picat la mustaţă, pentru că le-a lipsit un singur vot. Legal, pentru a fi aprobate, vânzările aveau nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie. La şedinţa trecută au fost prezenţi 21 de aleşi. Doar trei consilieri s-au abţinut - Găvan, Bucatanschi şi Văsoi, restul a fost de acord. Deşi iniţial s-a crezut că se întrunesc cele 18 voturi necesare ulterior s-a constatat că din sală lipsea un ales: liberalul Viorel Trif.

Primarul a acceptat să le scoată de pe ordinea de zi pe celelalte trei, atenţionând liderii grupurilor politice din Consiliul Local să-şi mobilizeze oamenii la şedinţele de consiliu, pentru că şi el a venit din vacanţă pentru această întrunire şi nu „ne jucăm de-a Consiliul Local”!

Citit 3463 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.