Se pregătesc noi PRIVILEGII pentru politicieni/ PENSII SPECIALE pentru primari şi preşedinţii CJ

Se pregătesc noi PRIVILEGII pentru politicieni/ PENSII SPECIALE pentru primari şi preşedinţii CJ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Printre semnatarii proiectului de lege se numără şi un deputat PSD gălăţean * Aceştia ar urma să primească, pe lângă pensie, indemnizaţii cuprinse între 400 şi 5.000 de lei

După majorarea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern, care se va aplica din luna august, şi pensiile speciale dedicate deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii se pregătesc să îi recompenseze şi pe primari, viceprimari, dar şi pe preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene cu pensii speciale.

Este vorba despre o indemnizaţie care se adaugă la pensia pe care aceştia o vor primi de drept şi care, cel mai probabil, îi va determina pe aleşii din fruntea comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor să se dedice trup şi suflet partidului din care fac parte, în condiţiile în care anul viitor va fi extrem de important din punct de vedere politic, întrucât urmează să aibă loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare.

Cadou în an preelectoral

Proiectul de lege, publicat de jurnaliştii de la „Adevărul”, a fost depus pe data de 30 iunie la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, înainte de intrarea în vacanţă a deputaţilor şi senatorilor, şi este semnat de 30 de parlamentari. Cei mai mulţi provin din PSD, însă acestora li s-au alăturat atât colegi din UNPR, UDMR, PNL, din Grupul parlamentar Democrat şi Popular, cât şi din cel al Minorităţilor. Printre parlamentarii care au semnat iniţiativa legislativă se află şi un deputat gălăţean. Este vorba despre social-democrata Lucreţia Roşca, deputat în Colegiul 7 din municipiul Galaţi.

Practic, propunerea legislativă se doreşte a fi o completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, după modelul celei privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori, fapt precizat chiar de către iniţiatori în documentul înaintat Camerei Deputaţilor.

Cum îşi susţin parlamentarii iniţiativa

Cei 30 de deputaţi susţin în expunerea de motive a proiectului de lege că „primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiilor judeţene, ca şi deputaţii şi senatorii, magistraţii sau alte categorii care beneficiază de pensii speciale, nu pot avea alte activităţi producătoare de venit în paralel cu activitatea lor din administraţie. Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale”.

Iniţiatorii susţin totodată că, prin adoptarea proiectului de lege, introducerea acestui sistem de indemnizaţii va face „atractivă” ocuparea acestor funcţii.

„De asemenea, pentru a corespunde aşteptărilor societăţii din România, de a avea persoane bine pregătite profesional şi dedicate activităţii sferei publice, considerăm că este necesar ca pentru funcţiile ce fac obiectul prezentei iniţiative să existe un sistem de indemnizaţii care să facă atractivă ocuparea funcţiilor de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean. Drept urmare, propunem o soluţie de indemnizaţie pe modelul celei care s-a votat pentru deputaţi şi senatori”, arată parlamentarii în expunerea de motive.

Condamnaţii definitiv nu vor beneficia de pensii speciale

Conform proiectului de lege, „cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limita de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de doi ani de activitate (…) Indemnizaţia pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate”.

De pensii speciale nu vor beneficia însă primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în una dintre aceste calităţi, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute în Codul Penal. O astfel de prevedere a fost introdusă suplimentar faţă de proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Conform unor calcule avansate în spaţiul public, aleşii ar urma să primească, în final, pe lângă pensie, între 400 de lei (pentru unii dintre primarii de comune) şi 5.000 de lei (în cazul unora dintre preşedinţii consiliilor judeţene).

Dacă parlamentarii vor adopta acest proiect de lege, aşa cum s-a întâmplat în cazul pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori, preşedintele Klaus Iohannis poate retrimite spre reexaminare legea în Parlament. Însă aceasta nu reprezintă o garanţie că legea nu va fi adoptată în final.

 

Citit 3725 ori Ultima modificare Marți, 14 Iulie 2015 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.