Arheologie şi politică de Galaţi

Arheologie şi politică de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministrul Culturii răspunde că n-a primit solicitări locale pentru siturile arhelogice, spune senatorul Paul Ichim *

Pe principiul „sita nouă stă în cui”, suntem acum asiguraţi că şi… siturile vechi, adică arheologice, rămân, cum s-ar zice, tot puse-n cui. Senatorul PNL Paul Ichim şi-a început conferinţa de presă de ieri, 19 iunie, aducându-ne la cunoştinţă rezultatele unui demers pe care l-a făcut pentru lămurirea situaţiei, îngropate, a acestor mărturii ale istoriei gălăţene despre care, de altfel, „Viaţa liberă” a tot scris în ultimii ani.

La propria sesizare, dar şi după o discuţie cu ziariştii gălăţeni pe tema abandonării acestor comori istorice, senatorul liberal a făcut o interpelare ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, privind mai multe situri arheologice gălăţene lăsate în paragină. Este vorba despre castrul roman („celtic şi pe urmă roman”, a precizat parlamentarul) de la Barboşi, zona necropolei (mormintelor antice) din apropierea Nalba şi locul în care înainte de 1989 era proiectat să se ridice un muzeu de arheologie. Obiective care, bine puse în valoare, ar fi atras desigur  străinii, de pildă cei care trec în vasele de lux de la Viena.

„M-am luat un pic mai caustic de dl ministru Paleologu”, spune parlamentarul, iar ministrul i-a trimis răspuns care sună, în „interpretarea liberă” a senatorului, cam aşa: „Fraţilor, v-am fi dat noi, de la Ministerul Culturii, bani pentru a pune acele situri în valoare, numai că administraţia voastră locală, care le gestionează, a cam uitat să ceară bani pentru aceste obiective.”

Parlamentarul a mai punctat ieri că, în plus, construcţiile ridicate la Barboşi „fără descărcare arheologică” aduc în discuţie o problemă de Cod Penal, construcţiile de lângă necropolă sunt şi ele  neautorizate din punct de vedere arheologic, iar pe locul unde se proiectase muzeul de arheologie a apărut o placă de beton, pe care sunt puse containere de gunoi.

„Aşa este preocuparea noastră pentru ce avem de pus în valoare şi ce putem pune şi noi la dispoziţia oamenilor care ar avea amabilitatea să ne viziteze urbea”, a conchis Paul Ichim.

În continuare, pornind de la străzile istorice, senatorul a evocat un amendament la o lege contemporană, iniţiat  de un deputat gălăţean, amendament care a dus la interdicţia de a vinde spaţiile din apropierea clădirilor istorice. Fiind vorba despre dorinţa unor cadre medicale de a-şi cumpăra cabinetul, a urmat o serie lungă de acuzaţii la adresa modului de funcţionare a Facultăţii de Medicină la Galaţi şi a unor persoane.

Dar despre asta vom scrie după ce vom da şi părţii acuzate ocazia să-şi susţină punctul de vedere. Că, la noi, prea mulţi se ocupă doar cu pregătiri pentru decesul caprei vecinului…

Citit 727 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.