Schimbare de strategie: Cum se va face DESZĂPEZIREA Galaţiului iarna asta

Schimbare de strategie: Cum se va face DESZĂPEZIREA Galaţiului iarna asta
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Schimbare de strategie: Ecosal nu se va mai ocupa de deszăpezirea oraşului decât într-o primă fază, când zăpada va fi sub opt centimetri, după care acţiunea va fi preluată, sectorial, de firme private


În urma eşecului de anul trecut cu deszăpezirea, când străzi întregi au fost blocate de omăt şi la două săptămâni după ce s-a oprit ninsoarea, Primăria şi Serviciul Public Ecosal au hotărât ca anul acesta să o ia din timp cu punerea la punct a contractelor. S-au schimbat şi planurile de eliberare a străzilor oraşului de zăpadă. Potrivit şefului Serviciului Ecosal, deszăpezirea de anul acesta va fi gândită zonal, iar utilajele vor intra concomitent pe străzile principale, secundare şi terţiare.

„Anul acesta avem mai multe elemente de noutate. Galaţiul a fost împărţit în şase zone de deszăpezire, care vor fi scoase la licitaţie. Nu mai închiriem noi utilaje cu om, pentru a nu mai fi traşi la răspundere pentru ce nu au făcut alţii. Fiecare zonă va cădea în atribuţia firmei care a câştigat-o şi ea va răspunde. Noi ne vom ocupa numai de una dintre zone. În rest, tot firmele care vor câştiga se vor ocupa şi de eliberarea punctelor de colectare a deşeurilor. Iernile trecute, întârziam cu colectarea gunoiului, pentru că foloseam maşinile de gunoi la deszăpezire. Prin noua abordare, încercăm să evităm acest lucru. Am trimis luni propunerea către Primărie, cu tot cu partea estimativă a bugetului, pentru a fi aprobată şi pentru a fi scoase la licitaţie zonele”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Intervenţie pe toate străzile

Totodată, potrivit directorului, deszăpezirea din iarna 2015-2016 a fost gândită în două faze. În prima fază, când zăpada nu va depăşi şapte – opt centimetri, va intra Ecosal cu lamele şi cu sare, iar firmele vor intra numai când se îngroaşă gluma. Noua abordare priveşte şi modul în care se intră pe străzi. „Iarna trecută, am intrat cu utilajele mai întâi pe străzile principale. Motiv pentru care, până să intrăm pe străzile secundare şi terţiare, zăpada a îngheţat şi ne-a venit greu să o spargem. De asemenea am gândit ca fiecare utilaj să nu facă mai mult de o oră pe traseu, respectiv din punctul în care pleacă şi până se întoarce. Anul trecut, traseul era de trei ore, iar dacă ninge abundent, în trei ore, de când ai plecat dintr-un punct şi până te întorci, nu se mai vede nimic”, ne-a mai spus şeful Ecosal.

În ce zone a fost împărţit oraşul

Prima zonă cuprinde Spitalul de Urgenţă, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Cartier Dunărea, având ca limite străzile Brăilei, Stadionului, cu valea spre Bulevardul Falezei, Bulevardele Dunărea şi Galaţi. A doua zonă va avea ca limită Brăilei, Drumul Viilor, Combinatului, Siderugiştilor, până prin zona Doja, Coşbuc, încorporând astfel Micro 18, Ţiglina 4, Ţiglina 3, cartierul Siderurgiştilor Vest şi Ţiglina 2. Zona 3 va avea ca limite drumul Combinatului, Siderurgiştilor, până în Doja, Coşbuc, Calea Smârdan, Drumul Viilor, cu cartierele Fileşti, Micro 14, 13b, Aurel Vlaicu, Micro 38, Micro 39A, B, C, Micro 40. Zona 4 porneşte din Ştefan cel Mare, delimitată de strada Traian şi Coşbuc, până la Bulevardul Brăilei (la rondou), prinde Bulevardul Cloşca şi Faleza până la Elice. Zona 5 este delimitată de străzile Ştefan cel Mare, merge pe toată strada Traian, Portului, trece prin Moruzzi, Prutului, apoi pe Macului până la Tunelului, în Bariera Traian.

Ultima zonă este delimitată de Lacul Vânători şi strada Ştefan cel mare, Tunelului, Macului, până spre Metro. Acest masterplan, cum a fost denumit de purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Silviu Bacalum, urmează să fie prezentat municipalităţii şi apoi va fi stabilit cât mai trebuie bugetat. În acest moment, pentru deszăpezire, Primăria Galaţi are alocaţi 2.500.000 de lei.

Citit 4100 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.