FOTO/ Balta Zătun va deveni zonă de agrement completă. Când vor fi gata lucrările

FOTO/ Balta Zătun va deveni zonă de agrement completă. Când vor fi gata lucrările
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primul pas către transformarea Bălţii Zătun într-o zona de agrement cu specific pescăresc a fost făcut. Săptămâna aceasta, a fost inaugurat proiectul „Restabilirea potenţialului bălţii Zătun”, prin care luciul de apă al bălţii a fost mărit şi a fost întărit digul. Lucrările de decolmatare au avut un prim efect pozitiv vizibil, respectiv au încurajat lebedele să vină aici. Proiectul european a costat 594.592 de lei, cu TVA, şi reprezintă numai o parte din ce va fi realizat aici.

"Am consolidat şi înălţat digul pe 1,7 kilometri, de jur împrejur, pentru că era impracticabil, motiv pentru care nu puteam să îngrijim balta. Practic, nici nu exista dig. Înainte de a fi decolmatată, balta se termina undeva la 23-24 de hectare, 5,6 hectare de baltă erau colmatate, iar nivelul apei era acolo de 20 de centimetri. Acum, are 28,6 hectare luciu de apă şi aceeaşi adâncime peste tot", ne-a explicat şeful Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPJADPP) Galaţi, Vali Viorel Sandu.

Acesta a mai spus că pescuitul se va face în continuare pe un singur mal, pentru că balta face parte dintr-o arie naturală protejată şi, oricum, trebuie lăsat spaţiu peştelui pentru a se reproduce.

Balta va fi îngrădită de jur împrejur. O parte va fi îngrădită prin cel de-al doilea proiect, care vizează amenajarea Bălţii Zătun ca zonă de agrement cu specific pescăresc, iar cealaltă parte cu gardul vechi, dar şi cu gardul rămas de la Grădina Zoologică, primit prin donaţie.

De asemenea, potrivit directorului, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, a asigurat că va sprijini instituţia şi cu un sistem de supraveghere, cu 48 de camere de filmat, pentru zona de pescuit şi intrarea în zona de agrement.

Proiectul nu a inclus şi popularea cu peşte, însă reprezentantul SPJADPP Galaţi promite că va face tot posibilul să pună peşte în baltă până la sfârşitul anului. „Până acum nu am făcut demersuri pentru popularea bălţii, pentru că, atunci când am venit la conducerea instituţiei, în 2013, ştiam că vor urma lucrările la baltă. Înainte de a da drumul la zona de agrement, vrem să chemăm Institutul Piscicol să ne facă un pescuit de control, pentru a vedea ce specii de peşti sunt, dar să evalueze şi cam cât avem. În funcţie de ce specii avem, vom face şi o populare", ne-a mai spus Vali Viorel Sandu.

Până pe 2 noiembrie, trebuie semnat şi procesul-verbal de recepţie a proiectului „Baza de agrement cu specific pescăresc Balta Zătun”, în valoare 1.485.000 de lei. Aproximativ 80 la sută dintre lucrări sunt finalizate, în acest moment lucrându-se la staţia de epurare, la dalarea aleilor şi la amenajarea locului pentru plajă, urmând ca apoi să fie mobilate căsuţele. Puţul forat la 200 de metri adâncime, iluminatul, dar şi cele 19 căsuţe sunt gata, la fel şi duşurile, punctele de observaţie şi pontoanele. Căsuţele miros a brad şi a proaspăt şi aşteaptă paturile şi scaunele. Zona de agrement va pune la dispoziţie 40 de şezlonguri cu umbreluţă şi masă, 40 de grătare, şapte refugii pentru pescari, şase foişoare de observaţie, camping, zonă de campare la cort şi 28 de locuri de parcare.

Citit 8868 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.