FOTO/ Balta Zătun va deveni zonă de agrement completă. Când vor fi gata lucrările

FOTO/ Balta Zătun va deveni zonă de agrement completă. Când vor fi gata lucrările
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primul pas către transformarea Bălţii Zătun într-o zona de agrement cu specific pescăresc a fost făcut. Săptămâna aceasta, a fost inaugurat proiectul „Restabilirea potenţialului bălţii Zătun”, prin care luciul de apă al bălţii a fost mărit şi a fost întărit digul. Lucrările de decolmatare au avut un prim efect pozitiv vizibil, respectiv au încurajat lebedele să vină aici. Proiectul european a costat 594.592 de lei, cu TVA, şi reprezintă numai o parte din ce va fi realizat aici.

"Am consolidat şi înălţat digul pe 1,7 kilometri, de jur împrejur, pentru că era impracticabil, motiv pentru care nu puteam să îngrijim balta. Practic, nici nu exista dig. Înainte de a fi decolmatată, balta se termina undeva la 23-24 de hectare, 5,6 hectare de baltă erau colmatate, iar nivelul apei era acolo de 20 de centimetri. Acum, are 28,6 hectare luciu de apă şi aceeaşi adâncime peste tot", ne-a explicat şeful Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPJADPP) Galaţi, Vali Viorel Sandu.
Acesta a mai spus că pescuitul se va face în continuare pe un singur mal, pentru că balta face parte dintr-o arie naturală protejată şi, oricum, trebuie lăsat spaţiu peştelui pentru a se reproduce.

Balta va fi îngrădită de jur împrejur. O parte va fi îngrădită prin cel de-al doilea proiect, care vizează amenajarea Bălţii Zătun ca zonă de agrement cu specific pescăresc, iar cealaltă parte cu gardul vechi, dar şi cu gardul rămas de la Grădina Zoologică, primit prin donaţie.
De asemenea, potrivit directorului, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, a asigurat că va sprijini instituţia şi cu un sistem de supraveghere, cu 48 de camere de filmat, pentru zona de pescuit şi intrarea în zona de agrement.

Proiectul nu a inclus şi popularea cu peşte, însă reprezentantul SPJADPP Galaţi promite că va face tot posibilul să pună peşte în baltă până la sfârşitul anului. „Până acum nu am făcut demersuri pentru popularea bălţii, pentru că, atunci când am venit la conducerea instituţiei, în 2013, ştiam că vor urma lucrările la baltă. Înainte de a da drumul la zona de agrement, vrem să chemăm Institutul Piscicol să ne facă un pescuit de control, pentru a vedea ce specii de peşti sunt, dar să evalueze şi cam cât avem. În funcţie de ce specii avem, vom face şi o populare", ne-a mai spus Vali Viorel Sandu.

Până pe 2 noiembrie, trebuie semnat şi procesul-verbal de recepţie a proiectului „Baza de agrement cu specific pescăresc Balta Zătun”, în valoare 1.485.000 de lei. Aproximativ 80 la sută dintre lucrări sunt finalizate, în acest moment lucrându-se la staţia de epurare, la dalarea aleilor şi la amenajarea locului pentru plajă, urmând ca apoi să fie mobilate căsuţele. Puţul forat la 200 de metri adâncime, iluminatul, dar şi cele 19 căsuţe sunt gata, la fel şi duşurile, punctele de observaţie şi pontoanele. Căsuţele miros a brad şi a proaspăt şi aşteaptă paturile şi scaunele. Zona de agrement va pune la dispoziţie 40 de şezlonguri cu umbreluţă şi masă, 40 de grătare, şapte refugii pentru pescari, şase foişoare de observaţie, camping, zonă de campare la cort şi 28 de locuri de parcare.

Citit 8604 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:06

11 comentarii

 • postat de xyz
  Joi, 08 Octombrie 2015 17:54
  5.13.133.***
  aici e gardul cu leopardul lucrari de proasta calitate cu licitatii trucate cu firme fantoma care sunt agreate de MAFIE totul e doar o mare pacaleala pentru ca amenajarea va fi doar la dispozitia partidului mafiot aflat la putere si a consilierilor care sunt asa stresati de binele judetului ca vor veni la relaxare si cand vor fi sedinte la cj ...cat despre drum si caini e perfect adevarat cine a fost stie ca nu poti sta linistit la gratar sau pescuit pentru ca te inconjoara cainii in incinta Zatunului asa ca dragi galateni nu va faceti iluzii va fi ca si pana acum vor intra doar mafioti cat despre populareA cu peste ce sa mai! va fi si aia o gaselnita pentru a face bani la portofelul personal si al partidului
  9
  5
  Raportează
 • postat de gospodaria de partid
  Joi, 08 Octombrie 2015 16:51
  89.136.231.***
  amenajarea zatun a fost si va fi de-a pururea punct de agrement si distractie pentru uzul galatenilor reprezentati de alesii lor. cine nu stie ce a fost acolo sa taca. nu cred ca deodata se vor schimba lucrurile.
  10
  7
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 08 Octombrie 2015 16:15
  5.13.186.***
  Se vor ruina repede!!!!!asa cum sa ruinat plaja dunarea si brates? nu au bani de intretinere!!
  Prea purine locuri pentru un oras asa de mare??
  TANTAM mare a fost si cu padurea Garboavele!! si pana la urma este pustie intodeauna .....departe de oras???????
  Se duc doar sefii la un gratar cu masinile institutilor?
  NU era mai bine sa extindem faleza pana la braila cu vecinii nostri? cu fel de fel de an
  menajeri pe malul dunarii? cu acesti bani? sau o alta solutie!
  12
  8
  Raportează
 • postat de viorel
  Joi, 08 Octombrie 2015 15:48
  89.137.230.***
  Cu bicilceta nu se poate ajunge ca sunt multi caini acolo pe dig la firma aia si te ataca vreo 5-6 caini si drumul pana acolo e cu gropi si in valuri si ne stricam si masinile daca venim cu masina.
  10
  6
  Raportează
 • postat de Vanzatorul
  Joi, 08 Octombrie 2015 15:47
  89.121.42.***
  Ptr.Adi

  Nu trebuie sa asteptam nimic, unii sunt mai INFORMATI decat altii si cunosc obiceiurile "baietilor destepti " care isi petrec verile acolo

  Este foarte bine ca se face , dar sa fie accesibil ptr.toti
  10
  9
  Raportează
 • postat de e
  Joi, 08 Octombrie 2015 15:13
  217.73.162.***
  Pentru cei care spun de plaja Dunarea si plaja Brates, nu au gasit finantare pentru ca administratorii acestor spatii in speta Gospodarire urbana etc au stat in fund pe scaun pe sistemul luna trece, leafa merge , noi cu drag stam. Cei care si-au dat interesu, au primit, mai mult chiar de cele mai multe ori nu se consuma banii de pe proiectele europene pentru ca ghiciti ce nu sunt proiecte.
  3
  17
  Raportează
 • postat de ADI
  Joi, 08 Octombrie 2015 14:23
  5.2.208.***
  bai, alde gica contra! daca pana la urma se face ceva incepeti si urlati:,, ca nu e bine, ca e ptr stiu eu cine''..., etc,etc. Aveti si voi rabdare si vom vedea. Dupa aceea o sa vorbim. Eu unul ma voi duce negresit si poi va spun daca aveti sau nu dreptate. Pana atunci insa: ,, cel nevinovat sa arunce primul piatra.'' Ca de, voi postacii sunteti nevinovati si aruncati cu piatra.
  3
  16
  Raportează
 • postat de Coc
  Joi, 08 Octombrie 2015 12:47
  5.13.187.***
  Omul de rand ...cam nu are acces acolo chiar si cu bani...acolo e pentru partide...normal ca ...se respecta...plaja Dunărea.plaja Brates...nu au gasit finanțare...Au distrus toate bălțile de pescuit din județ...
  11
  10
  Raportează
 • postat de Gelu
  Joi, 08 Octombrie 2015 11:54
  81.12.149.***
  Cam puţine locuri de parcare auto amenajate pentru perioadele când va fi aglomerat.
  Se va putea ajunge confortabil la Zătun şi cu bicicleta?
  8
  5
  Raportează
 • postat de Vanzatorul
  Joi, 08 Octombrie 2015 11:20
  89.121.42.***
  PC ( ALDE )

  Prietenii stiu de ce !
  10
  10
  Raportează
 • postat de fane
  Joi, 08 Octombrie 2015 09:40
  217.73.162.***
  Asta e cuibul de nebunii a pesedistilor
  13
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.