După ce criterii sunt tăiaţi şi fasonaţi copacii din Galaţi

După ce criterii sunt tăiaţi şi fasonaţi copacii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De câţiva ani, Gospodărire Urbană şi Primăria au tot fost ţinta scandalurilor, pentru felul în care au ciopârţit teii de pe Coşbuc, Brăilei sau Domnească, pentru faptul că au tăiat aproape toţi arborii de pe Mihai Bravu în procesul de modernizare a străzii, dar şi pentru modul în care continuă toaletările în diferitele zone ale oraşului. În urma numeroaselor sesizări cu privire la modul în care Gospodărire Urbană execută tăierile şi fasonările de arbori din municipiului Galaţi, i-am solicitat societăţii să ne răspundă care sunt criteriile după care se stabileşte ce copac trebuie tăiat şi care trebuie fasonat şi, mai ales, cum.

"Pentru arborii situaţi pe aliniamentele stradale, Direcţia Tehnică a Primăriei Galaţi stabileşte străzile pe care să acţioneze Gospodărire Urbană pentru fasonarea arborilor care încurcă vizibilitatea autovehiculelor, împietează circulaţia pietonală, camuflează semnele de circulaţie şi becurile de iluminat, prezintă pericol de spargere a geamurilor apartamentelor sau instituţiilor”, arată răspunsul societăţii la întrebarea „cine stabileşte ce arbore trebuie tăiat, ce arbore este doar fasonat”.

Totodată, am fost curioşi să ni se explice care sunt semnele potrivit cărora un arbore trebuie tăiat de tot şi când este considerat bătrân. "Conform Codului Silvic, vârsta de exploatabilitate a arborilor variază în jurul următoarelor valori: la salcâm - 50 de ani, la tei - 100 de ani, la stejar - 100 de ani, la arţar - 80 de ani, la platan - 100 de ani, la plop - 50 de ani. Un arbore trebuie tăiat în următoarele cazuri: este uscat complet, este dezrădăcinat şi prezintă pericol de prăbuşire, este rupt şi crengile sale sau trunchiul pot produce accidente, este scorburos sau atacat de dăunători", arată informarea.

De asemenea, am vrut să ni se explice, odată pentru totdeauna, care sunt regulile după care trebuie fasonat un tei, care sunt regulile după care trebuie fasonat un plop, dar răspunsul a fost scurt: "Fasonările realizate de inginerii silvici angajaţi ai SC Gospodărire Urbană s-au făcut în conformitate cu Legea nr. 24/2007, republicată în 2009", mai arată răspunsul.

Specificăm că, în urma mai multor tentative de a avea o discuţie directă cu inginerii din cadrul instituţiei, nu am reuşit să obţinem decât acest răspuns "oficial", a cărui aprobare a durat câteva săptămâni.

Citit 3042 ori Ultima modificare Duminică, 11 Octombrie 2015 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.