PRIMĂRIA Galaţi trebuie să găsească, în nouă luni, SOLUŢII pentru a DIMINUA POLUAREA

PRIMĂRIA Galaţi trebuie să găsească, în nouă luni, SOLUŢII pentru a DIMINUA POLUAREA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a făcut, în sfârşit, pe site-ul propriu, anunţul potrivit căruia a iniţiat procesului de elaborare a „Planului de calitate a aerului 2016-2020”. Propriu-zis, iniţierea planului constă în formarea unei comisii de specialitate, care să elaboreze planul şi să anunţe public că demarează procedura de elaborare a acestuia.

Reamintim că, potrivit studiilor efectuate de către specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cea mai mare problemă a calităţii aerului din municipiul Galaţi o reprezintă depăşirile la indicii de dioxid de azot şi oxizi de azot. Conform specialiştilor, oxizii de azot se formează atunci când combustibilii sunt arşi la temperaturi înalte, iar cel mai adesea sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale şi producerii energiei electrice. Însă, potrivit şefei Serviciului Monitorizare şi Laboratoare, din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mioriţa Arfire, acest poluant poate fi emis şi de către încălzirea rezidenţială.

Potrivit Ordinului 1206/2015, municipiul Galaţi este încadrat în regimul de gestionare I a ariilor din zone şi aglomerări, care trebuie să îmbunătăţească calitatea aerului, din cauza depăşirilor la indicele de dioxid de azot şi oxizi de azot. Planul Primăriei trebuie să stabilească un set de măsuri pentru a diminua emisiile de dioxid de azot şi oxizi de azot.

Dacă până anul acesta, agenţiile pentru protecţia mediului erau obligate să elaboreze un plan integrat de gestionare a calităţii aerului, un ordin al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, intrat în vigoare la 8 septembrie 2015, însărcinează primăriile şi consiliile judeţene să întocmească planuri de îmbunătăţire a calităţii aerului, respectiv, de menţinere a calităţii aerului. Propriu-zis, cele două instituţii trebuie să pună la punct un set de măsuri pentru a fi atinse valorile-limită ale poluanţilor: dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie (PM10), benzen, monoxid de carbon, plumb sau valorile-ţintă pentru arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren şi PM2,5, astfel cum sunt ele stabilite în lege.

Primăria municipiului Galaţi are termen de nouă luni pentru a finaliza acest plan.

Citit 2388 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.