Legea salarizării unice e bună… dac-o vom apuca!

Legea salarizării unice e bună… dac-o vom apuca!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Prin acest proiect de lege nu se face nicio corecţie în jos” * Între 5 şi 7 ani până la aplicare – spune „cu optimism”   deputatul gălăţean Victor Paul Dobre, şeful Comisiei de muncă a Camerei *

„Principala prioritate a comisiei pe care o conduc este legea de salarizare unitară a personalului bugetar”, a declarat vineri deputatul PNL Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială. Există un  „draft” al proiectului discutat deja în prima zi a vacanţei parlamentare, la Bistriţa, cu ministrul Muncii, proiect care va intra în dezbatere publică în următoarele săptămâni.

Deputatul a făcut încă câteva precizări care ne răcesc de-a binelea entuziasmul: „Am atras atenţia şi ministrului – de fapt, pentru  această lege despre care se discută atât de mult avem un angajament că la 30 octombrie proiectul va fi aprobat, este angajamentul de împrumut [european] şi pe cale de consecinţă, de la 1 ianuarie 2010 se trece la aplicarea legii”.

„Însă, atenţie mare: oamenii au impresia că aceste lege va modifica cu 1 ianuarie nişte lucruri! Or, nu va fi aşa.”

Nu se poate aprecia acum când va deveni „deplin funcţională” legea, spune gălăţeanul, care dă un termen „optimist” pentru aplicare între 5 şi 7 ani. Adică pe perioada mai multor guvernări, în funcţie de creşterea economică şi de seriozitatea partenerilor sociali. Cam mulţi de „dacă”!  Parlamentarul spune că vor exista anexe care vor prevedea trepte de salarizare şi o ierarhie pentru fiecare minister.

Creştere de jos în sus, nu scădere!

Dobre a mai precizat câteva principii ale legii. Cum ar fi:  Unu. „nimeni nu pierde nimic! Prin acest proiect de lege nu se face nicio corecţie în jos. Doi: referinţa va fi salariul minim. Trei: raportul va fi unu la 15 între retribuţia şefului statului, considerat persoana numărul unu dintre bugetari, şi salariul minim”.

Adică, diferenţe cam ca în Occident. Însă asta va fi abia în anii ce urmează, „pe măsură ce vor fi resurse financiare, pe măsură ce vor fi condiţii, va creşte salariul minim şi aceasta va aduce la mişcarea pe verticală a salariilor”.

Încă ceva: sporurile nu vor putea depăşi 30 la sută din salariu.

Ni se pare că povestea acestei frumoase legi aplicabile nu se ştie când seamănă cu un vechi banc interbelic. Cică, aflând că o clipă este egală, pentru Creator, cu o mie de ani pământeşti, unuia i-a trăsnit prin cap ideea să-l întrebe pe Ăl de Sus şi cam cât înseamnă un ban pentru Cel veşnic.

Când a aflat că un ban „de Sus” ar valora un miliard de lei pentru cei de jos, omul s-a rugat: „Dă-mi un ban, Doamne!” Iar Dumnezeu i-a răspuns prompt: „Aşteaptă o clipă!” Că bunăvoinţă este întotdeauna, sus… Astfel, din 1 ianuarie, să aşteptăm o clipă!

Citit 691 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.