Consiliul Judeţului Galați, FĂRĂ SPECIALIȘTI. Serviciul Drumuri şi poduri, condus de un metalurg
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Consiliul Judeţului Galați, FĂRĂ SPECIALIȘTI. Serviciul Drumuri şi poduri, condus de un metalurg
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* De câţiva ani, structura care ar trebui să se ocupe de infrastructura judeţului duce lipsă de cadre calificate în domeniu


Lipsa specialiştilor din cadrul Consiliului Judeţului Galați a stârnit, săptămâna trecută, un val de critici şi contre între unii dintre aleşii judeţeni şi preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa. Totul a pornit de la o decizie a conducerii instituţiei de a modifica criteriile de angajare pentru posturile de consilier, clasa I, grad debutant, prin eliminarea studiilor „superioare inginereşti - inginerie civilă” şi înlocuirea acestora cu „studii superioare inginereşti”. Practic, în cadrul Serviciului drumuri şi poduri ar trebui să activeze specialişti în drumuri, respectiv ingineri drumari, astfel încât să poată controla şi aviza, în perfectă cunoştinţă de cauză, toate proiectele şi contractele care ţin de infrastructură, de la nivelul instituţiei. Numai că, de câţiva ani, Consiliul Judeţului duce o lipsă acută de angajaţi specializaţi în acest domeniu. Ba mai mult, nici măcar şeful Serviciului nu este inginer drumar, ci inginer metalurg (Nicu Năvădaru, susţinut de Nicolae Bacalbaşa - n.r.), după cum a reamintit consilierul independent Emil Ţuicu.

„Când am fost neserioşi: atunci sau acum?”

Consiliul Judeţului a scos de două ori la concurs, trei posturi de consilier, clasa I, grad debutant, însă la primul „examen” nu a reuşit nici măcar un candidat să treacă de baremul de evaluare, în timp ce a doua oară posturile nu au mai devenit atractive, astfel că nu au existat candidaţi. Consilierul Petrişor Potec i-a reproşat lui Nicolae Bacalbaşa că cele trei posturi au fost create în anul 2015, prin desfiinţarea unora din cadrul altor direcţii: „Acum, suntem în situaţia în care lărgim spectrul de calificare, în speranţa că vom găsi nişte oameni care să lucreze. Când am fost neserioşi, acum sau atunci? Că mi se pare total neserios să creăm nişte posturi, pe bună dreptate, şi acum să venim să spunem noi nu mai vrem ingineri drumari, noi vrem ingineri şi atât”.

„Practic, noi trăim un moment de criză naţională, pentru că mi se pare absolut anormal ca într-o ţară, în care se vorbeşte despre şomaj, să nu putem angaja niciun specialist, inginer de drumuri”, a replicat Nicolae Bacalbaşa, care a afirmat că a încercat să atragă candidaţi şi prin oferirea unor apartamente de serviciu, însă fără succes. Preşedintele CJ a afirmat că soluţia ar fi calificarea acestora la locul de muncă.

CITEȘTE ȘI: Cum se face administraţie la Galaţi: subalternii lui Nicolae Bacalbaşa, inspiraţi de MANELIŞTI

În discuţie a intervenit şi consilierul Emil Ţuicu, care a dorit să afle cine a întocmit respectivele bareme de evaluare, de care inginerii nu au reuşit să treacă, iar răspunsul lui Bacalbaşa a fost prompt: „Nu am idee”. „Aş vrea ca cei care fac aceste bareme să fie de specialitate, pentru că nu ştiu dacă ştiţi, dar specialitatea celui care conduce este inginer metalurg”, a spus Ţuicu, făcând referire la Nicu Năvădaru, şeful Serviciului drumuri şi poduri. „Un inginer metalurg care a demontat existenţa unui grup infracţional organizat în cadrul CJ şi sunt perfect responsabil de ceea ce spun”, a replicat Bacalbaşa. „Eu nu v-am întrebat ce abilităţi de criminalist şi de cercetător are respectivul inginer. Nu e normal să facem rabat de la calitate”, a răspuns Emil Ţuicu. Consilierul Mitică Sandu a oferit, în final, conducerii CJ soluţia: „Lăsând strict "inginerie", este posibil să vină unul cu chimie alimentară şi nu-l poate opri nimeni să se înscrie la concurs. Corect ar fi "absolvent institut sau facultate construcţii industriale şi civile" şi aveam specializările necesare. Chiar dacă nu era specialist în drumuri şi poduri”.

În final, proiectul de hotărâre a reuşit să obţină numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, însă problema lipsei specialiştilor la nivelul instituţiei publice rămâne şi se acutizează, cu atât mai mult cu cât ar urma pensionări pe caz de boală şi vârstă.

CITEȘTE ȘI: La Consiliul Judeţului, deszăpezirea s-a lăsat cu dosar penal/ Firmele Vega şi Lemacons, în atenţia procurorilor

Citit 3754 ori Ultima modificare Luni, 29 Februarie 2016 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.