Plan avem, dezvoltare urbană ne mai trebuie

Plan avem, dezvoltare urbană ne mai trebuie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nervi şi justificări la PIDU * Galaţi, pol de dezvoltare şi posibil aspirator de bani *

Reprezentanţii firmei de consultanţă EuroConsultants Corporation au prezentat, miercuri, în faţa funcţionarilor publici din Primărie şi CJ, dar şi a doi reprezentanţi ai societăţii civile – prezenţă mai mult decât modestă raportată numai la zecile de ONG-uri locale! -, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.

Este vorba despre o strategie de dezvoltare a Galaţiului în următorii ani, însă şi o condiţie sine qua non de a accesa cele 18,06 milioane de euro puse la dispoziţia municipiului nostru, declarat, alături de alte 12 localităţi din ţară, pol de dezvoltare urbană.

În fapt, ieri s-a prezentat un raport – care oricum nu era pus şi la dispoziţia presei decât în forma „prescurtată” – în care erau enumerate 33 de proiecte, din care, în urma punctajelor acordate pe fiecare proiect în parte, au fost stabilite nouă proiecte considerate prioritare. Adică s-a făcut o „prioritizare” a proiectelor, după cum s-a exprimat reprezentantul firmei de consultanţă! 

Proiectele, am aflat, au fost depuse de instituţii publice – în general Primăria – dar şi în funcţie de dorinţa cetăţenilor. Care dorinţă a fost exprimată… printr-un sondaj de opinie realizat în parteneriat cu Universitatea "Dunărea de Jos" (?!)  

Un proiect slab punctat şi explicaţiile de rigoare

Trecând peste deficienţele întâlnirii de ieri – lipsa informaţiilor ce ar fi trebuit să fie puse la dispoziţie presei, lipsa de organizare a întâlnirii (interlocutorii nu s-au prezentat, discuţiile depăşeau sfera subiectului etc.)-, a fost remarcată o anumită tensiune între consultantul Primăriei, Alina Manea şi Laura Angheluţă, şefa Direcţiei de Dezvoltare Regională.

Acesta din urmă şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la slaba punctare a unui proiect sugerat de CJ. Este vorba despre realizarea unui centru multicultural „Dunărea de Jos”, pe Domnească nr. 91 (fostul Muzeu de Ştiinţele Naturii) proiect propus de CJ, dar care a primit un punctaj mic, astfel încât proiectul nu a fost clasificat drept prioritar…    Punctaj acordat, am aflat, de consultantul Primăriei, căruia reprezentanţii CJ i-au reproşat  faptul că nu a solicitat mai multe detalii despre proiect.

Schimbul acid de cuvinte a fost urmat de părăsirea sălii de către Laura Angheluţă.  

După care am aflat diverse informaţii interesante. Că „vocea societăţii civile” nu a fost auzită când s-au pus pe hârtie proiectele (de fapt „proiecte de idei”, aşa cum a menţionat, sincer, consultantul) pentru că „nu a existat feed-back”.

Că pe site-ul Primăriei au fost postate nişte chestionare de ceva timp, dar nimeni nu a fost curios să le completeze – rezultat al bunei mediatizări, se vede treaba! – şi că s-a apelat la o altă soluţie – un sondaj de opinie pe un număr de 194 de subiecţi.  Din câteva sute de mii de locuitori ai urbei…

Ce vor gălăţenii şi ce a ieşit la „prioritizare”

Conform răspunsurilor, s-a constatat că gălăţenii consideră că trebuie realizate „investiţii în amenajarea de grădini zoologice, de parcări, de hoteluri, de curse pe Dunăre, parc acvatic, mall-uri şi chiar bordeluri”. (?!?) Cum se reflectă dorinţele gălăţenilor în priorităţile municipalităţii?

Iată proiectele selectate:

-    modernizarea carosabilului şi a liniei de tramvai pe străzile Oţelarilor, Stadionului, Frunzei şi Gh. Asachi,

-    modernizarea carosabilului pe strada Unirii,

-    sistem inteligent pentru managementul traficului,

-    modernizarea infrastructurii sociale de la Baia Comunală,

-    modernizarea Parcului Rizer,

-    amenajarea unei parcări în Ţiglina I, a altei parcări pentru TIR-uri în zona Calea Prutului

-    realizarea de lucrări tehnico-edilitare la Parcul Industrial!

Discuţiile sunt multe şi vom reveni asupra acestui subiect, mai ales că nu s-au lămurit toate aspectele, precum motivul pentru care Primăria a optat pentru o firmă de consultanţă, valoarea contractului şi, în fine, cât de mult reflectă PIDU şi speranţele gălăţenilor pentru care se lucrează, până la urmă, planul? 

Citit 647 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.