O lege înecată în inundaţii

O lege înecată în inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunţată cu mare tam-tam în legislatura trecută şi discutată timp de aproape trei ani, până la aprobare, legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 1 iulie. Acest lucru nu doar că nu s-a întâmplat, însă politicienii par să fi uitat total de acest subiect, făcând referire la el doar atunci când în România mai apare câte o avertizare hidro de cod galben…

Problema este că situaţia financiară de acum nu se potriveşte cu cea de acum patru ani, când statul a avut resurse să plătească pagubele provocate de furia apelor; acum însă criza financiară nu dă prea multe şanse potenţialelor victime ale inundaţiilor să primească despăgubiri…

De ce nu se aplică?

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre a fost unul din iniţiatorii legii asigurării obligatorii a locuinţelor. Ideea apariţiei unei astfel de legi a apărut după inundaţiile din 2005 şi 2006, în urma cărora statul a fost nevoit să acorde despăgubiri de miliarde de euro.

„Au fost făcute atunci alocări masive de fonduri pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii sau infrastructurii; ştiu că doar pentru inundaţiile din 2005 s-au alocat în jur de 1,5 miliarde de euro”, spune Victor Paul Dobre.

„Dar trebuie reţinut faptul că atunci statul nu se confrunta cu o criză financiară, atunci existau resurse pentru aceste alocări de fonduri”, atenţionează Dobre.

Potrivit liderului liberal, legea „trebuia, într-adevăr, să intre în vigoare de la 1 iulie 2009, aşa cum a fost adoptată şi promulgată în toamna lui 2008. Însă tot în lege se vorbea că după promulgarea legii trebuiau redactate normele metodologice, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum. Normele trebuiau redactate de comisia de stat pentru supravegherea asigurărilor, comisie aflată în subordinea Parlamentului. Din păcate, legislaţia actuală nu prevede nici un fel de sancţiuni pentru cei care ar trebui să redacteze normele metodologice, dar nu fac acest lucru”, spune Victor Paul Dobre.

Deşi în puţine state din lume există o lege a asigurării obligatorii a locuinţei, în cazul României o astfel de prevedere a fost gândită tocmai pentru ca statul să dispună de rezerve financiare în cazul pagubelor imobiliare produse de inundaţii. 

„Dacă funcţiona, legea îi ajuta pe cei cu resurse reduse, pentru că aşa a fost gândită. Legea îi avantajează pe cei cu locuinţe de până în 10.000 de euro, adică pe cei cu case din chirpici. Cei cu case mai scumpe şi care au deja o asigurare privată nu au altceva de făcut decât să încheie asigurarea de stat, iar restul, pe o poliţă privată”, a mai explicat Dobre, principiul de bază.

Şi totuşi, după inundaţiile din ultimii patru ani, în ţară şi chiar şi în judeţul Galaţi sunt sute de case care s-au reconstruit, cu bani de la stat, în aceleaşi zone inundabile). „Cei care au construit acolo nu au autorizaţie de construcţie, pentru că este ilegal ca cineva să le acorde autorizaţie pentru aşa ceva. Neavând autorizaţie, acele case nici nu există. E ca şi cum s-ar cere impozit unei persoane care nu are certificat de naştere… Dar, desigur, legea este perfectibilă”, spune Victor Paul Dobre. Însă, nici măcar aşa, perfectibilă, nu funcţionează…

Citit 779 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.