150.000 de lei din bugetul local/ Padocul de câini al Ecosalului, aproape la capacitate maximă

150.000 de lei din bugetul local/ Padocul de câini al Ecosalului, aproape la capacitate maximă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"În acest moment, padocul nostru adăposteşte 1.290 de câini, adunaţi de pe străzi sau abandonaţi în faţa complexului de către diverse persoane. Capacitatea maximă a padocului este de 1.400 de capete, ceea ce înseamnă că suntem aproape la capacitate maximă. Tocmai de aceea, nu mai intervenim pentru strângerea câinilor de pe stradă decât dacă suntem solicitaţi", a explicat Mirela Furtună, noul director al ECOSAL Galaţi. 
Pe străzi, în acest moment, sunt între 6.000 şi 10.000 de câini maidanezi, iar numărul lor fluctuează, dat fiind că mulţi sunt încă nesterilizaţi şi se înmulţesc necontrolat. Un alt factor care contribuie la creşterea numărului de câini de pe străzi este şi abandonul, faptă care în alte ţări se pedepseşte prin lege. "Şi de la noi se dau câini spre adopţie, iar la anumite perioade îi găsim înapoi în stradă. Tot ceea ce putem noi să facem este să anunţăm poliţia despre acest caz şi să luăm câinele înapoi în adăpost, pentru a încerca să îi găsim o nouă casă", ne-a mai explicat Mirela Furtună.

La adopţii, 10 câini pe săptămână

Blamaţi la începutul acestui an de către o parte a cetăţenilor gălăţeni pentru intenţia de a eutanasia mai multe patrupede, reprezentanţii ECOSAL se apără şi spun că accentul, în adăpost, este pus pe adopţie, nicidecum pe eutanasiere. "Pentru a eutanasia un câine, cheltuim aproximativ 75 de lei din bani publici, o sumă deloc mică. Astfel, această măsură este luată doar în cazul câinilor extrem de bolnavi, a căror stare nu mai poate fi remediată, ori în cazul câinilor extrem de agresivi. De altfel, noi punem accent pe adopţie, dat fiind că săptămânal pleacă 10-15 câini din padoc spre case noi. Avem şi parteneriate cu ONG-uri care îi iau de la noi, dar şi adopţii la distanţă. Invităm gălăţenii iubitori de animale să adopte un câine din padocul nostru", ne-a mai spus şi doamna Tanţa Cocu , administratorul padocului.
Costurile pentru un singur câine, de la aducerea sa în padoc şi până la adopţie sau finalul vieţii, sunt destul de mari, aproximativ 150 de lei pentru fiecare. "Procedura de capturare, colectare, transport şi examinare costă cam 56 de lei pentru fiecare câine în parte, pentru că substanţele tranchilizante pe care le folosim sunt destul de scumpe. Avem apoi costuri cu deparazitarea şi vaccinarea, cam 16 lei pentru un câine, microciparea sau individualizarea, încă 51 de lei, precum şi sterilizarea, care ne costă 28 de lei pentru fiecare patruped. Lunar, primim de la bugetul local cam 150.000 de lei pentru îngrijirea câinilor din padoc, foarte mulţi la număr", a mai declarat doamna Tanţa Cocu.

Un padoc modern, o necesitate

"Din câte am înţeles, vor fi făcute parteneriatele cu primăriile din judeţ pentru construirea unor padocuri în afara oraşului. Pot spune că, în acest moment, un padoc mai mare este absolut necesar, dat fiind numărul mare de patrupede de pe străzi. Am avea nevoie de un adăpost pentru măcar 3.000 de câini", ne-a spus Mirela Furtună, directorul ECOSAL. 

Cum se poate adopta

Gălăţenii care îşi doresc să adopte un câine din padocul ECOSAL trebuie să se prezinte la adăpost cu o copie după buletin, cu o factură de utilităţi şi cu o dovadă de venit, pentru a demonstra că pot avea grijă de acel câine. De asemenea, trebuie să completeze o cerere tip, pe care o vor primi la padoc. Câinele va pleca din adăpost cu carnet de sănătate, fişă de adopţie şi microcip, pentru identificare în caz de abandon sau pierdere. Conform legii 2015/2004, abandonul animalelor poate constitui infracţiune, astfel că o instanţă judecătorească poate dispune la interdicţia acuzatului de a mai deţine animale de companie pe o perioadă de cinci ani.        

Citit 2948 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2016 15:58

9 comentarii

 • postat de julien
  Marți, 26 Iulie 2016 14:00
  5.13.230.***
  APLICATI LEGEA NATARAILOR.SI NU VA MAI EXISTA NICIUN CAINE,NICI IN ADAPOSTURI SI NICI PE STRAZI.EUTANASIATI-I.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Catalin
  Luni, 25 Iulie 2016 20:48
  5.13.184.***
  Domnul Pucheanu a promis in campania electorala ca la Galati nu se vor eutanasia caini ci vor fi dati spre adoptie in strainatate, prin asociatiile de protectie a animalelor. Exact asta se si face, lunar pleaca din padoc spre adoptie 50 de caini, asa ca astia care sunteti cu omorâtul, alde Julien si Vasilache : ciocu' mic, primarul face exact ce a promis, bine am facut ca l-am votat.
  4
  6
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 25 Iulie 2016 16:14
  82.78.253.***
  legea prevede ca ,daca un caine nu este adoptat in termen de 14 zile trebuie eutanasiat.daca s-ar aplica legea nu ar mai exista niciun caine,nici in adapost nici pe strazi.legea nu se aplica din interese materiale sau din nesimtire.daca de exemplu vrei sa parcurgi pe jos distanta de la iesire din galati pana la universitatea danubius risti sa fii sfasiat de haitele de caini.
  7
  11
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Luni, 25 Iulie 2016 13:59
  5.15.222.***
  Daca s-ar oferi cel mult 10 lei/caine prins si eutanasiat de orice cetatean, atunci s-ar rezolva problema maidanezilor din Galati in cel mult un an si s-ar face si economie la buget.
  7
  7
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Luni, 25 Iulie 2016 13:55
  5.15.222.***
  Daca s-ar oferi cel mult 10 lei/caine prins si eutanasiat de orice cetatean, atunci s-ar rezolva problema maidanezilor din Galati in cel mult un an si s-ar face si economie la buget.
  6
  8
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Luni, 25 Iulie 2016 13:32
  5.15.222.***
  Cu cel mult 10lei/caine dati celor care cauta prin gunoaie pentru pet-uri ca sa-i prinda si sa-i aduca doar eutanasiati la un centru de primire, s-ar rezolva problema cainilor in Galati, in cel mult un an cu costuri mult mai mici!
  3
  8
  Raportează
 • postat de fara caini
  Luni, 25 Iulie 2016 11:05
  5.13.201.***
  De legea eutanasierii a auzit cineva? Aplicati-o si nu ne mai luati banii pentru a tine cainii in padocuri la infinit, timp in care strazile se umplu de tot mai multi maidanezi.
  8
  21
  Raportează
 • postat de ciprian
  Luni, 25 Iulie 2016 10:21
  5.254.65.***
  Diferenta de bani se duce in buzunarela angajatilor si a multor "capuse" care traiesc de pe urma acestor animale. Din acest motiv este interes sa ii tina in padocuri, in detrimentul aplicarii legii eutanasierii.
  5
  16
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 25 Iulie 2016 09:13
  5.13.201.***
  Mi-a placut logica economica a dnei Furtuna care tine la banul public: "De ce sa cheltuim pt. eutanasierea unui caine 75 lei cand putem face economie si sa cheltuim 150 lei pentru a-i asigura pensionul pana la adoptie sau pana la batranete."
  Apoi urmeaza cifrele: 150.000 ron/luna pentru ingrijirea a "foarte multi caini", care in realitate nu sunt asa de multi - 1290 de caini asa cum declara doamna - asta inseamna 116,28 lei /caine/luna. Deci bugetul de 150 lei/caine/pe durata de cazare a cainelui se epuizeaza in 5 saptamani. Imi este greu sa cred ca un caine sta in padocul Ecosal in medie 5 saptamani. Daca doamna de la Ecosal imi furniza si durata medie de stationare puteam sa calculez si cati bani se sifoneaza. Dar totusi sa facem un exercitiu: daca un caine sta in medie in padoc 12 luni (cred ca e o cifra de bun simt) inseamna ca sunt alocati pt caine in anul respectiv 1.395 lei. Cum costul unui caine pana la iesirea din padoc este de doar 150 lei se pune intrebarea unde se regaseste diferenta de 1245 lei/caine. Adica cum se justifica intr-un an suma de 1.606.050 ron pentru toti cei 1290 de caini. Taxa de ecarisaj, fiind o taxa speciala, Primaria si Ecosal ar trebui sa faca publica, cu exactitate, destinatia banilor. Asta ca sa stim si noi pe ce se duc banii nostri.
  6
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.