150.000 de lei din bugetul local/ Padocul de câini al Ecosalului, aproape la capacitate maximă

150.000 de lei din bugetul local/ Padocul de câini al Ecosalului, aproape la capacitate maximă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"În acest moment, padocul nostru adăposteşte 1.290 de câini, adunaţi de pe străzi sau abandonaţi în faţa complexului de către diverse persoane. Capacitatea maximă a padocului este de 1.400 de capete, ceea ce înseamnă că suntem aproape la capacitate maximă. Tocmai de aceea, nu mai intervenim pentru strângerea câinilor de pe stradă decât dacă suntem solicitaţi", a explicat Mirela Furtună, noul director al ECOSAL Galaţi. 

Pe străzi, în acest moment, sunt între 6.000 şi 10.000 de câini maidanezi, iar numărul lor fluctuează, dat fiind că mulţi sunt încă nesterilizaţi şi se înmulţesc necontrolat. Un alt factor care contribuie la creşterea numărului de câini de pe străzi este şi abandonul, faptă care în alte ţări se pedepseşte prin lege. "Şi de la noi se dau câini spre adopţie, iar la anumite perioade îi găsim înapoi în stradă. Tot ceea ce putem noi să facem este să anunţăm poliţia despre acest caz şi să luăm câinele înapoi în adăpost, pentru a încerca să îi găsim o nouă casă", ne-a mai explicat Mirela Furtună.

La adopţii, 10 câini pe săptămână

Blamaţi la începutul acestui an de către o parte a cetăţenilor gălăţeni pentru intenţia de a eutanasia mai multe patrupede, reprezentanţii ECOSAL se apără şi spun că accentul, în adăpost, este pus pe adopţie, nicidecum pe eutanasiere. "Pentru a eutanasia un câine, cheltuim aproximativ 75 de lei din bani publici, o sumă deloc mică. Astfel, această măsură este luată doar în cazul câinilor extrem de bolnavi, a căror stare nu mai poate fi remediată, ori în cazul câinilor extrem de agresivi. De altfel, noi punem accent pe adopţie, dat fiind că săptămânal pleacă 10-15 câini din padoc spre case noi. Avem şi parteneriate cu ONG-uri care îi iau de la noi, dar şi adopţii la distanţă. Invităm gălăţenii iubitori de animale să adopte un câine din padocul nostru", ne-a mai spus şi doamna Tanţa Cocu , administratorul padocului.

Costurile pentru un singur câine, de la aducerea sa în padoc şi până la adopţie sau finalul vieţii, sunt destul de mari, aproximativ 150 de lei pentru fiecare. "Procedura de capturare, colectare, transport şi examinare costă cam 56 de lei pentru fiecare câine în parte, pentru că substanţele tranchilizante pe care le folosim sunt destul de scumpe. Avem apoi costuri cu deparazitarea şi vaccinarea, cam 16 lei pentru un câine, microciparea sau individualizarea, încă 51 de lei, precum şi sterilizarea, care ne costă 28 de lei pentru fiecare patruped. Lunar, primim de la bugetul local cam 150.000 de lei pentru îngrijirea câinilor din padoc, foarte mulţi la număr", a mai declarat doamna Tanţa Cocu.

Un padoc modern, o necesitate

"Din câte am înţeles, vor fi făcute parteneriatele cu primăriile din judeţ pentru construirea unor padocuri în afara oraşului. Pot spune că, în acest moment, un padoc mai mare este absolut necesar, dat fiind numărul mare de patrupede de pe străzi. Am avea nevoie de un adăpost pentru măcar 3.000 de câini", ne-a spus Mirela Furtună, directorul ECOSAL. 

Cum se poate adopta

Gălăţenii care îşi doresc să adopte un câine din padocul ECOSAL trebuie să se prezinte la adăpost cu o copie după buletin, cu o factură de utilităţi şi cu o dovadă de venit, pentru a demonstra că pot avea grijă de acel câine. De asemenea, trebuie să completeze o cerere tip, pe care o vor primi la padoc. Câinele va pleca din adăpost cu carnet de sănătate, fişă de adopţie şi microcip, pentru identificare în caz de abandon sau pierdere. Conform legii 2015/2004, abandonul animalelor poate constitui infracţiune, astfel că o instanţă judecătorească poate dispune la interdicţia acuzatului de a mai deţine animale de companie pe o perioadă de cinci ani.        

Citit 3160 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2016 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.