Consiliul Local doreşte schimbarea regulilor la transportul cu microbuzul

Consiliul Local doreşte schimbarea regulilor la transportul cu microbuzul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CL intenţionează să permită aplicarea de amenzi transportatorilor locali şi de către agenţii Poliţiei Rutiere şi ai Poliţiei Comunitare * Cât riscă şoferii de microbuze pentru nerespectarea deciziilor CL? *

Unicul proiect de hotărâre care a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, desfăşurată săptămâna trecută, a fost cel referitor la regulamentul privind transportul public local.

Denumirea proiectului - „Modificarea şi completarea art. 40, alin. 18 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor de transport public local în municipiul Galaţi, aprobat prin HCL 191/10.04.2008” - nu spune prea multe pentru majoritatea dintre noi.

Pentru şoferii şi/sau operatorii de transport cu microbuzele, acest subiect este de fapt „Biblia”. Aici sunt trecute toate „cele de trebuinţă” pentru desfăşurarea activităţii de transport public local, fie că e vorba de persoane, mărfuri etc.

Regulamentul stabileşte reguli pentru orice: modalitatea de solicitare, acordare, prelungire sau suspendare a autorizaţiei de transport, a licenţelor, drepturile şi obligaţiile şoferilor şi, bineînţeles, sancţiunile.

Ei bine, tocmai la acest capitol, sancţiunile, aleşii locali au intenţionat să aplice, săptămâna trecută, ceva modificări, însă, având în vedere că proiectul de hotărâre avea ceva „hibe”, el a fost retras de pe ordinea de zi, deci a rămas neaprobat, urmând să fie supus votului aleşilor data viitoare.

Modificarea se referea la faptul că, dacă până acum, sancţionarea şoferilor de microbuze care nu respectau regulamentul era aplicată de funcţionarii serviciului special înfiinţat în acest sens în Primărie (Serviciul Transporturi, ca Autoritate de Autorizare), de la aprobarea proiectului ar urma ca amenzile să poată fi aplicate şi de poliţiştii de la Rutieră, dar şi de poliţiştii comunitari. 

Amenzi sunt, cu aplicarea stăm mai prost

Poate că la prima vedere nu este cine ştie ce modificare, însă dacă veţi afla cam câte sancţiuni – şi care este cuantumul lor! – ar putea aplica poliţiştii de la Rutieră sau cei comunitari, atunci veţi realiza cam cât de atenţi vor trebui să fie şoferii de microbuze.

Totodată, citind sancţiunile care sunt prevăzute, şi gălăţenii pot afla ce drepturi au în momentul în care circulă cu microbuzul. Ne referim aici în special la acele microbuze conduse în dorul lelii de şoferi care dorm prin staţii, încarcă maşinile cu călătorii care stau claie peste grămadă sau care fac staţie unde le convine, nu unde ar trebui să oprească…

De pildă, pentru această din urmă greşeală – oprirea în altă parte decât în staţia special amenajată – se poate aplica o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Dacă unul din şoferi care se opreşte într-o staţie nu „trage” după un alt microbuz, oprit deja, riscă să plătească între 400 şi 600 de lei.

Sancţiune se aplică şi în cazul celor care staţionează în staţii mai mult de 45 de secunde; amenda în astfel de cazuri este cuprinsă între 100 şi 200 de lei. 

Gălăţenii exasperaţi că locurile de parcare din faţa blocurilor sunt ocupate de microbuze trebuie să ştie că şi în acest caz există sancţiuni ce se pot aplica. Amenzile sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei şi se aplică pentru „parcarea în afara orelor de program, a mijloacelor de transport ale operatorilor în alt loc decât locul de parcare comunicat autorităţii de autorizare din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi”.

Desigur, sunt şi alte amenzi ce îi privesc direct pe operatori. Noi am încercat să le prezentăm pe cele care îi afectează direct pe călători sau pe restul gălăţenilor fără… microbuz.

Aşadar, vestea bună este că municipalitatea intenţionează să crească numărul celor care – teoretic – îi pot amenda pe şoferii nedisciplinaţi. Vestea rea este că şi până acum au existat amenzi pentru orice abatere a transportatorilor, dar ele au fost aplicate din an în paşte, dovadă numărul mare de gălăţeni nemulţumiţi de condiţiile în care circulă cu microbuzele…

Citit 1730 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.