SALUBRIZAREA, un subiect sensibil | 336 de oameni curăţă Galaţiul cu MĂTURA
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

SALUBRIZAREA, un subiect sensibil | 336 de oameni curăţă Galaţiul cu MĂTURA
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În ultimele luni, pe adresa redacţiei au venit mai multe sesizări de la oamenii nemulţumiţi de activitatea din cartierele lor a muncitorilor Ecosal. Concret, cetăţenii reclamau lipsa de interes în momentul în care se face curăţenia, superficialitatea dovedită la strângerea gunoiului de la containere, chiar şi cuvintele grele aruncate de unii măturători atunci când erau atenţionaţi. În încercarea de a lămuri aceste probleme, dar şi pentru o informare corectă a cetăţenilor asupra modului în care serviciul public Ecosal îşi desfăşoară activitatea, am stat de vorbă cu Vasile Taşcă, cel care coordonează activitatea muncitorilor care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi cu câţiva dintre cei care, zilnic, îşi iau mătura şi ies pe stradă, la serviciu. 

336 de muncitori, 61 de superiori

Deşi pe statul de plată al Ecosal figurează 397 de muncitori pentru zona de curăţenie, întreţinere spaţii verzi, montarea mobilierului stradal etc., dintre aceştia doar 336 sunt muncitori cu mătura, ceilalţi fiind numiţi coordonatori sau agenţi. "Zilnic, pe străzile oraşului ies aproximativ 250 de oameni pentru curăţenie. Sunt trimişi pe zone, sunt însoţiţi de coordonatorii care le supervizează activitatea, aşa că sunt obligaţi să îşi facă treaba. În caz contrar, li se taie din ziua de lucru şi, implicit, din salariul primit la final de lună", ne-a explicat Vasile Taşcă. Este de menţionat că un măturător de stradă, angajat al Ecosal, primeşte salariul minim pe economie, 925 de lei net, la care se adaugă bonurile de masă. "Primim şi noi sesizări de la cetăţeni care ne reclamă că în anumite zone există gunoi în abundenţă, dar, cu toate intervenţiile noastre, aceste zone sunt puncte critice, unde ar trebui să intervină în forţă şi Poliţia Locală, nu doar muncitorii Ecosal", ne-a mai spus Vasile Taşcă.

Educaţia ecologică pentru un oraş curat

"Atât timp cât oamenii continuă să arunce gunoiul la întâmplare, ori să lase pungile cu gunoi menajer pe lângă coşurile stradale, în loc să le ducă în container, ele fiind astfel pradă câinilor, nu vom avea niciodată oraşul curat pe care ni-l dorim cu toţii. Oamenii trebuie să ştie că muncitorul Ecosal nu lucrează de capul lui, ci este verificat de un supervizor, care la rândul său este verificat de un alt agent. În plus, implementăm acum un sistem electronic prin care vom monitoriza în timp real activitatea fiecărui muncitor, pe zona desemnată", a mai explicat şeful de secţie Vasile Taşcă. 

De altfel, despre educaţia ecologică ne-a vorbit şi Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi. "În primul rând, gălăţenii trebuie să înţeleagă că un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia, nu în care doar măturătorii trec prin cartiere. Noi suntem un serviciu subordonat Primăriei Galaţi, iar din acest motiv acţionăm doar la ordinul Primăriei şi după un program bine stabilit. Pentru următorii ani, îmi propun o colaborare mult mai bună cu Poliţia Locală, astfel încât să fie stopat fenomenul de aruncare la voia întâmplării a deşeurilor menajere. Cred că, în acest sens, se poate trece, în primă fază, la avertismente verbale, iar ulterior la amenzi contravenţionale. Este necesar ca oamenii să înţeleagă că este şi de datoria lor să arunce gunoiul în locul special amenajat, nu peste tot prin oraş", ne spunea Mirela Furtună la scurt timp după investirea în funcţia de director Ecosal. 

Autosesizarea, doar în anumite circumstanţe

Acuzaţi de multe ori de către cetăţeni că sunt orbi la punctele din oraş în care se strânge gunoiul, angajaţii Ecosal se apără. "Noi nu putem intra să curăţăm terenurile private de gunoi, pentru că este împotriva legii. Putem anunţa primăria, în cazul în care vedem astfel de lucruri, şi, dacă ni se dă undă verde, putem interveni. Noi ne autosesizăm doar în anumite circumstanţe, când există gunoi pe domeniul public, de regulă scos din grădinile blocului. Altfel, aşteptăm directivele primăriei", a conchis Vasile Taşcă. 

Curăţenie în loc de închisoare

Din loc în loc, prin oraş, câţiva tineri dau cu mătura prin faţa unor secţii de poliţie, dar şi pe străduţe. Sunt cei care au primit pedepse cu suspendare, astfel că sunt obligaţi ca, timp de două ore pe zi, să fie la dispoziţia Ecosalului şi să facă muncă în folosul comunităţii. "Ei pot scăpa şi mai repede de pedeapsă, dacă optează pentru facerea mai multor ore de muncă pe zi. Legea spune că două ore au obligaţia, dar ei pot face cerere chiar şi pentru opt ore pe zi. Au şi target, patru saci menajeri plini pe oră. E un beneficiu şi pentru noi, dar şi pentru ei, la urma urmei, că îi mai responsabilizează un pic", ne-a mai spus Vasile Taşcă. 

Pentru moment, însă, oraşul este, în continuare, plin de gunoaie. Chiar dacă lucrătorii Ecosal îşi fac, în mare, treaba, încă mai există câţiva care trag chiulul sau care fac curăţenie superficial. Oamenii vor continua, probabil, să sesizeze nereguli atât către noi, cât şi către cei de la Ecosal, însă unii dintre ei vor continua să şi arunce gunoiul pe unde apucă. Până când ambele părţi nu încep să tragă pentru acelaşi ţel, este clar că oraşul se va schimba mult prea încet pentru a putea fi observat.

Citit 4810 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.