Gunoiul, ce mizerie!

Gunoiul, ce mizerie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Întâi s-a dat legea, apoi s-a gândit cum şi ce fel… * Prefectul judeţului Galaţi i-a convocat pe primarii din judeţ pentru a-i sprijini în dificila misiune de gestionare a gunoiului *

Întâlnirea de marţi a fost coordonată de prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, alături de care s-au aflat Ingrid Miron, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, şi  Mihai Turcu, comisar şef la Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu. 

După ce Mihai Turcu a prezentat situaţia comunelor care au închis sau nu gropile de gunoi – situaţie pe care "Viaţa liberă" a publicat-o săptămâna trecută – cei prezenţi au început să „pună pe tapet” diverse probleme cu care se confruntă. În timp ce unii primari au ştiut doar să se plângă, alţii au explicat cum au rezolvat problema.

Amintirile lui Chebac din copilărie şi Cernobâlul de la Smulţi

După cum se ştie deja, de pe data de 16 iulie, gunoiul colectat din mediul rural nu mai poate fi depozitat în gropile de gunoi săteşti, deşeurile putând doar să fie transportate la singurele gropi de gunoi care vor mai funcţiona până în 2013 şi 2017, de la Galaţi şi, respectiv, Tecuci.

Pe această temă, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae s-a arătat îngrijorat, precizând că deja la groapa de gunoi a municipiului se înregistrează o creştere semnificativă a deşeurilor depozitate (şi aduse din alte comune): „în ultimele trei luni, cantitatea de gunoi depozitată a crescut cu 25 la sută”.

Primarul s-a arătat nemulţumit şi de practica strângerii de materiale reciclabile, din ghene, de către diverse persoane, ameninţând că va pune pază la punctele gospodăreşti!

Un alt subiect de discuţie a fost ce se poate face cu gunoiul de grajd? Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, i-a dăscălit pe edili, aducându-şi aminte de vremurile când era mic, la ţară, iar gunoiul de grajd era folosit ca îngrăşământ pentru culturi… După un aşa schimb de experienţă au apărut însă şi reacţii mai puţin bucolice.

De pildă, primarul comunei Smulţi, Costică Gafton, a obiectat cu propunerea autorităţilor ca fiecare ţăran să îşi descarce gunoiul de grajd pe câmp: „Cât e frig şi omul nu poate intra de noroi sau zăpadă pe câmp, cu căruţa cu bălegar, unde credeţi că o să-l ducă? În spatele casei sau mai rău, pe uliţă, de o să transformăm comuna în Cernobâl!”.

Şi primarul comunei Lieşti, Iulian Boţ, a luat cuvântul explicând situaţia grea în care se află: „dacă nu fac licitaţie pentru ridicarea gunoiului, iau amendă, iar dacă fac licitaţie, nu voi avea cu cine să ridic gunoiul cel puţin 90 de zile şi iar iau amendă!”.

Primarul a fost sfătuit să încerce să atribuie direct unei firme serviciul de salubritate, în limita legală a 15.000  de euro, astfel încât ridicarea gunoiului să fie asigurată pe ultimele patru luni ale anului, urmând ca pentru la anul să se îngrijească de pe acum de licitaţie.

Primarii din Tecuci şi Matca, scoşi în faţa careului

Niciunul din primarii prezenţi nu a pus însă punctul pe i – faptul că nici în acest moment nu s-a realizat Planul judeţean de gestiune a deşeurilor întocmit de Consiliul Judeţului Galaţi, care prevedea înfiinţarea a şapte staţii de transfer şi două depozite mari conforme.

Pe finalul discuţiilor, preşedintele CJ Eugen Chebac i-a informat pe cei prezenţi că planul nu poate fi realizat, deoarece nu s-a îndeplinit o procedură – aderarea la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv a primăriilor din Tecuci şi Matca. Preşedintele CJ Galaţi şi-a exprimat nemulţumirea, precizând că din această cauză planul nu este realizat şi atâtea comune suferă, pentru că nu pot fi accesate fonduri europene privind gestionarea gunoaielor. Într-un cuvânt, cei doi primari au fost încondeiaţi cu atâta furie, de ai fi zis că şedinţele de partid de altădată au revenit în actualitate.

Primarul municipiului Tecuci a explicat motivul pentru care nu a aderat; pe scurt, este vorba despre faptul că nu a fost consultat în momentul redactării statutului asociaţiei, dar şi pentru că după înfiinţare asociaţia are atribuţii în gestionarea în plan local a gunoiului – adică a uneia din responsabilităţile care acum pică în sarcina primarului!

În final, prefectul  Claudiu Brânzan a declarat: „Dorim ca nimeni să nu fie amendat şi să facem în aşa fel încât să fim cât mai aproape de lege. Din păcate, situaţia din teritoriu e alta şi trebuie să găsim soluţii, pentru că întâi s-a tăiat şi apoi s-a măsurat. Nu noi, ci Uniunea Europeană. Acum trebuie să găsim modalitatea prin care să aplicăm legea în această perioadă extrem de grea. Iar principala preocupare a momentului este să colaboram şi să prevenim, nu să vânăm neregulile”.

Citit 910 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.