Blocuri învăluite în mister, nu în polistiren

Blocuri învăluite în mister, nu în polistiren
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că nu dispune de fondurile necesare reabilitării termice a tuturor blocurilor, primarul Dumitru Nicolae a decis să se realizeze, de probă, lucrări la doar trei imobile * Edilul se plânge de lipsa încasărilor la bugetul local, dar şi de hibele legislative *

Dintr-un total de 112 blocuri, pentru care 52 de asociaţii de proprietari din Galaţi şi-au exprimat interesul de a reabilita termic imobilele, doar trei blocuri se pot numi fericitele câştigătoare. Imobilele C 11, C 12 şi D 7 din Ţiglina II sunt singurele blocuri la care vor începe (şi, potrivit declaraţiilor primarului, se vor termina) lucrările în acest an, deşi Primăria a realizat proiecte pentru reabilitarea a şapte blocuri, iar statul a alocat fonduri pentru cinci dintre ele.

„În total, 177 de asociaţii de proprietari au ridicat documentaţii privind reabilitarea termică a locuinţelor, însă doar 52 de asociaţii au depus, apoi, şi solicitarea de includere în programul de reabilitare termică. Deci, doar 52 de asociaţii, reprezentante a 112 blocuri, şi-au manifestat interesul pentru acest program”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Nicoleta Manole.

Am mai aflat de la aceasta că Primăria Galaţi a alocat suma de 79.730 de lei pentru realizarea proiectelor de execuţie a lucrărilor, iar în urma licitaţiei, două firme au câştigat – SC Proiect SA şi SC Valmi Construct SRL.

Pentru realizarea efectivă a lucrărilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a alocat Galaţiului suma de 1.711.342 de lei, reprezentând cota legală (50 la sută) pe care statul o alocă pentru reabilitarea termică.  

Ce presupune reabilitarea termică

Reamintim că potrivit OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, finanţarea lucrărilor de reabilitare termică este suportată în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugete locale şi 20 la sută din partea asociaţiilor de proprietari. Totodată, finanţarea lucrărilor de proiectare se suportă tot de la bugetele locale.

Reabilitarea termică presupune realizarea următoarelor lucrări:

-    izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului;

-    înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere;

-    termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei;

-    izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;

-    demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

Nemulţumirile edilului

Totuşi, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, s-a arătat nemulţumit de derularea acestui proiect, în condiţiile în care, spune edilul, bugetul local nu dispune de fonduri necesare susţinerii financiare a lucrărilor de reabilitare termică.

„Ministerul a estimat că pe fiecare apartament, costul total al lucrării ar fi undeva la 10.000 de euro, însă vă spun că  este mult mai mare… Este important să începem lucrările la un bloc, să vedem cum se derulează, pentru că te poţi trezi că un locatar nu permite accesul în locuinţă, pentru reparaţii. Vreau să văd cum se întâmplă lucrurile la un bloc…”

„Trebuie să realizăm măcar de probă unul. Vă spun că avem o problemă cu finanţarea; noi nu avem bani de lefuri pentru angajaţi pentru ultimele două luni. Şi acest lucru este cauzat de faptul că multe dintre marile firme plătesc impozit direct la Bucureşti, în loc să îl plătească la Galaţi, unde îşi desfăşoară, de fapt, activitatea”, a declarat primarul.

Dumitru Nicolae a adăugat că multe probleme apar, în cazurile în care se lucrează la un imobil, atunci când unul sau mai mulţi locatari nu permit accesul în casă a constructorului, lucru ce ar trebui reglementat prin lege. 

Totuşi, dincolo de realele probleme financiare cu care se confruntă, în prezent, administraţia locală, rămân câteva întrebări, deocamdată fără răspuns: pe ce criterii au fost selectate cele trei blocuri care vor fi reabilitate termic experimental, sau cum se face că aceste date cu privire la fondurile alocate la Galaţi nu se regăsesc şi pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei?

Citit 806 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.