Termopane şi privată în fundul curţii

Termopane şi privată în fundul curţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ce vă uitaţi prima dată când vreţi să vedeţi condiţiile de cazare la o pensiune, sau când nu vă lămuriţi dacă doamna căreia îi faceţi o vizită este cu adevărat gospodină, sau doar ascunde gunoiul sub preş? Desigur, la toaletă. Vizita în încăperea în care până şi împăratul merge singur este definitorie.

De aceea am purces la un raid prin judeţ pentru a vedea cât de mult le pasă primarilor de acest aspect… dosnic, dacă putem spune aşa, care de multe ori lasă de dorit. Asta, mai ales în condiţiile în care în ultimul timp, sediile primăriilor din judeţ au devenit clădiri cu utilităţi la fel de moderne ca şi cele de la oraş – termopane, gresie, faianţă, aer condiţionat -, însă WC-urile au rămas tot în fundul curţii! Pentru comparaţie, am vizitat şi toaletele şcolilor…

Tuluceşti: „Ne facem de ruşine!”

Toaleta de la şcoala din Tuluceşti (prima comună în care ne-am oprit), este afară: o magazie, cu două uşi – „Fete” şi „Băieţi”. În fiecare parte, stau aliniate WC-urile turceşti, cu rezervor cu apă. Mai sunt şi nişte chiuvete, mai mult de design, că una nu are nici robinet, iar de apă, ce să mai vorbim!

„Ne străduim să arate bine, dar copiii strică. De ani de zile, noi facem curăţenia”, spun femeile care vopsesc WC-urile ruginite.

Primarul Petrică Bratu confirmă: din lipsa banilor suficienţi, curăţenia au făcut-o femeile de serviciu şi beneficiarii Legii 416. Fără să ştie subiectul materialului nostru, edilul continuă inspirat: „primăria a fost amenajată în 2004. Mai vrem acum să facem o extindere, lucrare prin care vom amenaja Casa Căsătoriilor şi vom face o toaletă în interior, că acum e vai de ea!”

„E mai mare râsul! Suntem la 14 km de Galaţi şi vin tot felul de oameni pe aici, ne facem de râs! Am alocat 120.000 de lei pentru aceste lucrări şi vor fi gata la sfârşitul lui octombrie”.

Mergem să vedem WC-ul actual: două cabine, în curte, cu gresie, faianţă şi „tron” modern. Fără apă însă şi învăluite de un miros greu (şi) de uitat...

Frumuşiţa: primăria OK, şcoala KO.…

La Şcoala Gimnazială „P. Rareş” din Frumuşiţa – şcoală veselă, vopsită în verde şi cu tradiţionalele de acum termopane – mai mulţi elevi dau cu mătura, pe holuri. Nu este vorba de acţiunea de igienizare, ci despre elevi care participă la şcoala de vară. Învăţătoarea Grigoriţa Avram ne spune că acţiunea de igienizare s-a terminat; în şcoală există o chiuvetă la care nu curge apă… din motive de securitate (să nu se inunde!).

Deşi şcoala e frumoasă şi nouă, toaletele sunt tot afară! Elevii trebuie să îngheţe în nişte WC-uri turceşti care nici măcar nu au rezervoare de apă deasupra („vine femeia de serviciu şi le spală”), iar spălătoarele – nişte dreptunghiuri de beton cu robinete ruginite sau lipsă.

Însă, la primărie (amenajată la parterul unui bloc), WC-urile sunt mai ceva ca într-un hotel de patru stele: gresie, faianţă, apă curentă… Primarul Ioan Nelu Munteanu ne spune că „eu m-am şi certat, când am văzut şcoala făcută bine, iar WC-urile, tot afară! Dar e vorba despre un proiect-tip…”.

Folteşti – încălzire prin podea şi privată peste drum…

La ora 11.42, vineri, la Folteşti, nici primarul şi nici vicele nu erau de găsit. Primarul nu se afla în localitate, iar doamna vice, pe teren -  secretarul Marian Cilichidreanu face oficiile de gazdă.

Cabinetul primarului este alături, unde pe vremuri Romtelecom făcea încasări; aici dotările sunt diferite de cele ale funcţionarilor: gresie pe jos (faţă de duşumelele de la funcţionari) şi… încălzire prin pardoseală (dincolo oamenii se încălzesc la sobă).

Un lucru îi uneşte şi pe funcţionari şi pe primar: WC-ul. Când le vine, toţi trebuie să traverseze şoseaua şi să se ducă după sediul în lucru, unde sunt două cabine, cu câte un planşeu de beton şi o gaură pe mijloc…

Şcoala, în schimb, arată bine, este curată, frumoasă, geme de termopane, gresie etc şi – lucru foarte rar! – copiii merg la toaletă înăuntru, nu afară.

Toaletele sunt curate şi bine dotate; apa însă nu curge, pentru că în Folteşti sunt probleme cu apa şi se furnizează după program – o zi da, una, nu. Vineri a fost ziua cu nu…    

Fârţăneşti – Zece pentru şcoală, zero pentru primărie

Viceprimarul Damian Iordan, de la Fârţăneşti ne vorbeşte despre investiţii în şcoli, până soseşte şi primarul Adrian Filote. În afară de fântâna arteziană, primăria poartă cu mândrie dotările interne - nelipsitele termopane, parchet pe jos.

Notă discordantă face doar privata în fundul curţii – că toaletă nu îi poţi spune, la cum arată! Este un loc insalubru, care pute şi unde cel care se încumetă să meargă are şanse să se întreţină, peste gard, cu vecinul…

„Am amenajat, însă, WC-uri în interior la şcoli, dispensar, Cămin Cultural. În plus, la primărie, vrem să facem reabilitarea clădirii pentru că… ne plouă!”, aflăm de la vice, deşi nu prea este de înţeles de ce, de pildă, anul trecut s-a montat parchet, în loc să se repare acoperişul…

La Şcoala de Arte şi Meserii nr. 1, directoarea Ioana Filote ne arată toaleta amenajată în corpul nou  – nicio diferenţă între WC-ul elevilor şi cel al dascălilor – gresie, faianţă, scaune de faianţă, rezervoare cu apă, apă curentă…  

Scânteieşti – Un WC să dai şi să fugi!

Nici primarul şi nici viceprimarul nu erau la treabă, vineri, la ora 13.51, când am intrat în primărie. O fi fost program scurt (doar pentru aleşi, că funcţionarii lucrau!), nu ştim!

Rapid, am discutat puţin cu secretarul Gigel Basabi, care  nu ne poate da prea multe relaţii despre şcoli sau igienizare; doar că activitatea s-a desfăşurat, într-adevăr, cu personal auxiliar.

La plecare, trecem pe la WC. În fundul curţii, chiar vizavi de mai multe ferestre termopan am găsit cele mai urâte şi mai murdare WC-uri. Turceşti, atât de ruginite încât s-au găurit, fără rezervor cu apă şi duhnind pur şi simplu! V-am pomenit deja că primăria arată foarte bine, cu toate dotările moderne?

La şcoala (şi grădiniţa) de peste drum însă, lucrurile păreau în regulă, ba mai mult – după gemuleţe şi capacele care ieşeau din pământ, am dedus că grupurile sanitare sunt înăuntru şi sunt prevăzute cu fosă septică…

Foto 2: Aşa arată deocamdată, WC-ul primăriei din Tuluceşti

Foto 3: O toaletă de patru stele

Foto 4:  WC-ul de peste drum

Foto 5: Un WC insalubru din curte

Citit 1551 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.