Oraşul cu miros de gunoi

Oraşul cu miros de gunoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 4 septembrie, ne-au sunat cititori din Micro 39 sau din Ţiglina II să ne întrebe de ce miroase oraşul. Practic, un damf greu, de gunoi stătut, plutea din centru până în cartiere. Am întrebat şi noi, însă părerile sunt diverse şi un răspuns clar nu a reuşit să ne dea nimeni.

Se făceau presupuneri că, pe o pală de vânt, ar veni mirosul tocmai de la crescătoria de porci din Brăila sau că, din motive de lucrări ISPA, s-au descoperit canalizările gălăţene şi o parte din mizerie a fost dusă la containerele dintre blocuri.

Sâmbătă şi duminică am tot căutat explicaţii prin diferite locuri din oraş. Însă misterul „parfumului” care la începutul weekendului transformase „oraşul cu miros de tei” în „oraşul cu miros de gunoi” n-am reuşit să-l dezlegăm. În schimb, ne-am lovit de alte realităţi la fel de urât mirositoare. 

Gunoiul de după gard

Scriam săptămâna trecută despre gunoaiele de pe malul Dunării. Şi n-am scris degeaba. Au fost luate. Însă nu toată lumea lasă gunoiul la întâmplare. Unii gălăţenii, organizaţi şi strângători, ţin gunoiul după gard.

Pe strada Traian, la sesizarea unui cititor, am descoperit că şi gunoaiele pot fi fericite. Chiar dacă nefericesc pe alţii, prin ocuparea unor locuri care nu li se cuvin.

Mormanul de moloz

La ieşirea din oraş, pe drumul către Tecuci, pe partea dreaptă, după benzinărie, molozul rezultat din elanul constructiv al cine ştie cui este sedus şi abandonat. Bucăţi de beton, de faianţă, saci, cârpe, ţiglă sparte, toate stau îngrămădite la marginea drumului. Cine n-a vrut să ştie unde trebuie depozitate toate resturile astea?

În Micro 17, tablou sinistru

Printre blocuri, imaginile containerelor neîncăpătoare sau doar nefolosite civilizat sunt multe. Am luat o singură situaţie în discuţie. Mizeria adunată la un container de gunoi din Micro 17 acoperea duminică dimineaţă trotuarul şi era la un pas de a ajunge până în strada Jiului, acolo unde este amplasat principalul loc de colectare din zonă.

Aspectul dezolant al grămezii de gunoaie răsărite în mijlocul cartierului, între case şi blocuri, pare să facă deja parte din peisaj după spusele celor care veneau cu câte o pungă de gunoi în mână, nevoiţi să o arunce în vârful maldărului.

La nici 20 de metri de locul cu pricina se află Biserica „Sf. Gheorghe”. Părintele Luca cunoaşte foarte bine problema care afectează şi lăcaşul de cult însă recunoaşte resemnat că nu prea există alt loc unde să fie mutate containerele de gunoi.

„Aria de colectare este foarte mare. Ar trebui ca gunoiul să fie ridicat mai des iar sticlele din plastic să fie colectate separat”, este de părere părintele Luca.

Un cetăţean disperat

„Sunt zile în care mizeria ajunge până în stradă şi sunt unii de la casele din apropiere care aduc aici chiar şi gunoi de la animale. Am şobolani în curte din această cauză. Am făcut reclamaţii la Primărie iar într-un timp se remediase problema, făceau curăţenie, puneau clor. Dar acum nimic. Ar trebui să vină de două ori pe zi pentru că foarte multă lume aduce gunoiul aici, iar containerele sunt descoperite”, spune revoltat domnul Cristea Neculai, cel care are nenorocul de a locui vizavi de containerul de gunoi de pe strada Jiului.

Ecosalul, între explicaţii şi poză

Am luat legătura cu directorul general al Ecosal, Ion Ionescu, pentru a părerea lui referitoare la problema deşeurilor din Micro 17. „Noi am lucrat şi sâmbătă, şi duminică, iar gunoiul de acolo a fost ridicat. În zonă a mai existat un punct de colectare a deşeurilor, pe strada Oltului, care s-a desfiinţat însă la cererea locatarilor. Va trebui să mărim numărul de containere”, a declarat domnul Ionescu.

Deşi directorul firmei de salubrizare spune că gunoiul este ridicat zi de zi, locatarii susţin, dimpotrivă, că în acest sfârşit de săptămână nicio maşină Ecosal nu a trecut pe acolo şi că nu este prima dată când se întâmplă asta.

În aceste condiţii e greu de spus de care parte se află dreptatea, însă judecând după mizeria urât mirositoare adunată până ieri dimineaţă pe strada Jiului din Micro 17 am putea spune că zona este extrem de productivă din punct de vedere al deşeurilor colectate.

Concluziile, după nas

Miroase urât prea des şi în prea multe locuri. Exemplele sunt prea multe şi explicaţiile prea puţine. Şi din partea unor cetăţeni certaţi cu bunul simţ şi din partea unor autorităţi care nu-şi pot susţine explicaţiile cu fotografii făcute la faţa locului, cum facem noi.

Şi chiar dacă nu am descoperit misterul „aromelor” care pluteau vineri pe deasupra oraşului, în weekend tot ne-au mutat multe mizerii nasul din loc. Aşa că ne-am hotărât să le oferim celor în drept. Să adulmece şi dumnealor realitatea aşa cum este.

Citit 1566 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.