Când cetăţeanul este prioritar. Proiecte cu bani de la Consiliul Judeţean Galați pentru o viaţă mai bună | FOTO
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Când cetăţeanul este prioritar. Proiecte cu bani de la Consiliul Judeţean Galați pentru o viaţă mai bună | FOTO
Întreaga comună este monitorizată video pentru siguranţa cetăţenilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Marian Mitrofan s-a apucat de treabă la Suceveni imediat după ce a fost ales primar. Are deja cu ce se lăuda, chiar dacă a trecut doar un an de mandat. A reuşit să reabiliteze piaţa, care a fost construită încă din anii ’90 şi apoi lăsată să se degradeze în timp. La solicitarea cetăţenilor, edilul s-a ocupat şi de un drum comunal, care până de curând era din pământ.

„Legătura dintre şoseaua centrală şi drumul din Vărzărie, cum îi spunem noi, era făcută de o uliţă de pământ şi mereu se plângeau cetăţenii de asta, aşa că am construit o alee. Am învelit căminul de la Suceveni şi am reuşit să stabilizăm clădirea de la fostul pichet de grăniceri. Acest pichet, după reorganizarea celor de la Ministerul de Interne, a revenit comunei. Era  acoperit cu ţiglă, de ani de zile, aceasta s-a spart, iar clădirea a început să se degradeze. Am luat decizia de a repara acest acoperiş, pentru  a stopa degradarea. Este păcat, pentru că este o clădire foarte bună, făcută prin anii ’70, din beton, şi vrem să îi dăm o întrebuinţare. Aş vrea să facem un centru, tip cămin, pentru bătrâni, dar să vedem dacă putem rezolva această situaţie. Nu contează amenajarea, ci personalul şi întreţinerea ulterioară”, ne-a explicat Marian Mitrofan.

În atenţia edilului este şi un centru de permanenţă, mai ales că medicul nu poate sta în localitate 24 de ore din 24. Pentru centrul de permanenţă au fost deja alocaţi 50.000 de lei, dar fondurile nu au fost suficiente, aşa că proiectul aşteptă bugetul de anul viitor pentru concretizare.

Nici siguranţa localnicilor nu a fost dată uitării, chiar dacă, susţine primarul, oamenii sunt liniştiţi. „Am montat sistem de supraveghere în toată localitatea, şi avem panou de monitorizare aici în primărie, pentru a preveni eventualele neplăceri. Să ştiţi că suntem o localitate mică, cu oameni liniştiţi şi harnici, toţi îşi văd de treaba lor, nu avem scandalagii, nu avem persoane rău intenţionate. Am montat acest sistem doar pentru prevenţie”, ne-a povestit primarul.

Proiecte de viitor

Marian Mitrofan ne-a vorbit şi despre proiectele pe care le are deja în lucru, şi care încep, încet-încet, să se contureze. „Sper ca, săptămâna viitoare, să ajung la Ministerul Dezvoltării să depun documentaţia pentru a întocmi şi semna contractul de finanţare. Este un proiect de infrastructură, reabilitare şi modernizare drumuri în valoare de nouă milioane de lei. Se vor moderniza şase kilometri de şosea în localitatea Rogojeni. Şi tot pentru Rogojeni, am un drum ce leagă DN26 de localitate, digul îi spunem noi, este cerut de cetăţeni de după revoluţie, este foarte folosit acest drum şi este din pământ. Am reuşit, prin fonduri europene, să-l contractăm şi la anul sperăm să îi dăm drumul. Sunt 750 de metri de drum modernizaţi, cu o lăţime de şase metri, va fi un drum foarte frumos, un drum bun, iluminat. Mai am un proiect, am obţinut autorizaţie, va fi realizat cu fonduri proprii, în valoare de 350.000 de lei, privind modernizarea unei bucăţi de şanţ din zona Vărzăriei, pe o lungime de 1.170 de metri, această bucată va fi construită din beton şi fiecărui cetăţean i se va construi un pod de cinci metri lăţime, va fi o bucată de drum modernizată”.

Intenţiile bune însă nu sunt realizabile fără bani. Consiliul Judeţean a alocat, la începutul anului, 450.000 de lei Suceveniului, aproape cât bugetul anual al localităţii, bani care au fost investiţi în comunitate.

Lumea preferă munca şi renunţă la ajutorul social

La Suceveni am întâlnit un fenomen mai rar. Este legat de venitul minim garantat, unde sunt în plată 67 de dosare, dintre care doar 46 sunt pe Legea 416, restul fiind persoane care fie au bătrâni în întreţinere, fie au copii minori. Fenomenul ni l-a explicat tot primarul din localitate.

În foto, Marian Mitrofan:

„Avem puţine dosare la venitul minim garantat. Mulţi au plecat şi au renunţat la acest VMG deoarece este mic, 140 de lei de persoană. Mulţi au plecat în străinătate, au plecat la oraş, au încercat să îşi găsească un alt loc de muncă, un venit stabil şi mult mai mare decât acest ajutor social. Doar în luna septembrie au plecat 10 persoane. Pe de o parte, este bine, dar pentru noi în comună nu-i  plăcut, pentru că nu mai avem cu cine ne face treaba. Ce mă bucur este că nu rămân la aceşti 140 de lei, se duc să muncească cu ziua. Se duc cu ziua să îşi completeze venitul, nu stau în cele trei zile de muncă făcute la primărie”, ne-a explicat Marian Mitrofan.

Mai rar auzi că oamenii renunţă la ajutorul social de la stat, pentru a-şi căuta un loc de muncă, sau că cei care primesc venitul minim garantat fac tot posibilul pentru a-şi suplimenta venitul.

Canalizarea, un vis frumos

Localitatea Suceveni nu are probleme cu alimentarea cu apă, chiar dacă am întâlnit mai multe fântâni pe care scria „nepotabil”. Şi asta pentru că există un sistem centralizat de apă, la care sunt abonate peste 550 de case. Mai greu este însă cu sistemul centralizat de canalizare, pentru că, nu doar lipseşte cu desăvârşire, dar este şi greu de realizat. „Sistem de canalizare nu avem, este foarte complicat. Am vrut să depun un proiect de canalizare, dar cum populaţia este sub 2.000 de locuitori, nu putem obţine finanţare. Ar fi o posibilitate să facem un contract colectiv pentru o lucrare colectivă, dar atât Oancea, cât şi Cavadineşti, sunt la 15 kilometri distanţă, şi să construieşti o staţie de epurare comună este cam complicat. O să ne gândim pe viitor, mai ales că până în 2018 cam toţi suntem obligaţi să avem canalizare. Nu ştiu cum o să o facem, pentru că nici aşezarea geografică nu ne permite. Satul nostru este într-o groapă. Trebuie făcute mici centre de colectare şi redistribuire. Am vorbit şi cu cetăţenii şi mi-au spus că ei preferă să le pun asfalt, să meargă şi ei pe drumuri mai bune. Fiecare îşi face fosă şi le-am promis că anul viitor o să cumpărăm o vidanjă şi să îi ajutăm aşa, până vom reuşi să facem ceva şi cu canalizarea”, ne-a explicat Marian Mitrofan.

Un poliţist pentru 2.000 de oameni

Postul de poliţie era închis în momentul în care am ajuns noi în localitate. Şi asta, pentru că la postul de poliţie din Suceveni mai este, în prezent, doar un poliţist, care lucrează în ture, aşa că noi am nimerit în libere. În caz de urgenţe, oamenii sună la 112. „Avem o doamnă care are nevoie de o adeverinţă pentru buletin şi trebuie să stea trei zile, până vine poliţistul. Au fost trei poliţişti, unul este în concediu de creştere copil, iar cel de-al treilea cred că este la vreun curs”, ne-a explicat primarul.

Vasile Burlui a făcut donaţii importante pentru şcoala care-i poartă numele

La Şcoala „Vasile Burlui” din Suceveni ne-a întâmpinat directorul, profesorul Maricel Busuioc, care ne-a prezentat fiecare colţişor. Maricel Busuioc ne-a povestit despre cel care a dat numele şcolii, rector la Universitatea Apolonia, care nu a uitat de unde a plecat. „De curând, ne-a donat un telescop pentru laboratorul de astronomie. Avem foarte multe lucruri donate de domnul Burlui pentru laboratorul de fizică şi chimie. Şcoala a fost numită după domnia sa în anul 2010”, ne-a povestit profesorul Maricel Busuioc.

Directorul ne-a prezentat, printre altele, şi biblioteca unităţii de învăţământ, acolo unde, pe două rafturi mari, tronau zeci de cărţi obţinute în urma unui proiect realizat de profesoara de geografie Mihaela Padină şi donate ulterior şcolii.  

Pe holurile şcolii au fost expuse lucrările elevilor, iar în clase fiecare cadru didactic şi-a înfrumuseţat incinta, după cum a crezut de cuviinţă.

Parc pentru pauze şi timp liber

Atât cei 30 de copii care învaţă la grădiniţa din Suceveni, cât şi ceilalţi copii din şcoală se pot bucura, după ore, de parcul construit în curtea unităţii de învăţământ. Este locul lor, unde se pot da în leagăn, pe tobogan şi se pot bucura de copilărie. Cum şcoala este dotată cu sistem de supraveghere, copiii se simt aici liberi, pentru că pot alerga chiar şi în timpul pauzelor, fără a fi certaţi de profesori sau educatori.

Citit 3619 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.