Muzeul Casa Cuza Vodă, RESTAURAT cu bani europeni

Muzeul Casa Cuza Vodă, RESTAURAT cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) va investi aproximativ 650.000 de euro pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Casei Cuza Vodă, primul muzeu inaugurat în municipiul Galaţi. La fel ca fosta Farmacie Ţinc (Muzeul "Casa Colecţiilor"), care va intra, în curând, într-un amplu proces de reabilitare, Muzeul "Casa Cuza Vodă" va fi restaurat cu bani europeni.

Bugetul proiectului este de peste 2.669.239 de lei, din care 2.463.642 de lei reprezintă fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană, iar 205.597 de lei - contribuţia Consiliului Judeţean. "Avem obligaţia să facem ceva pentru istorie, să rămână ceva în urma noastră. Este un proiect care, din punct de vedere al valorii financiare, nu este foarte mare, dar din punct de vedere sentimental şi istoric este un proiect cu încărcătură extraordinară", a declarat preşedintele CJ, Costel Fotea. Din păcate, din cauza solului, "Casa Cuza Vodă", la fel ca multe alte clădiri de patrimoniu şi nu numai, este afectată de tasare, motiv pentru care este extrem de necesar ca muzeul să fie consolidat. Lucrările de consolidare şi restaurare presupun, printre altele, refacerea pardoselii, termoizolarea planşeului, injectarea cu lapte de ciment a fisurilor din zidărie, repararea treptelor scării, zugrăveli, vopsitorii şi tencuieli. "Casa Cuza Vodă" va avea vitralii la ferestrele scării şi ale etajului, va fi dotată cu noi vitrine şi panouri pentru expunere, covoare, mochete, lămpi speciale şi nu numai. De asemenea, proiectul presupune şi reabilitarea pavimentului.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, a precizat că peste aproximativ doi ani, când proiectul se va încheia, Muzeul "Casa Cuza Vodă" va fi la fel "ca muzeele din România cotate cu nota 10". Autorităţile vor realiza, în cadrul proiectului, şi un tur virtual al muzeului, pentru ca persoanele cu dizabilităţi, care nu-l pot vizita, să aibă posibilitatea să admire prima instituţie muzeistică inaugurată la Galaţi.

Casa, acum clădire de patrimoniu inclusă pe lista monumentelor istorice gălăţene, a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza - tatăl lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost numit, pentru o scurtă perioadă, pârcălab de Galaţi. În februarie 1840, Al. I. Cuza s-a stabilit şi el la Galaţi, unde şi-a început cariera de judecător. În perioada cât a fost preşedinte al Judecătoriei Covurlui, pârcălab al judeţului Covurlui şi chiar în perioada domniei, Alexandru Ioan Cuza a locuit în casa părinţilor. După moartea sa, în 1873, casa a intrat în posesia soţiei şi a fiilor săi, până în 1884, când a fost vândută. În 1937, Asociaţia "Vila Cuza Vodă", constituită din gălăţeni inimoşi, a decis să cumpere imobilul, să-l restaureze şi să-i dea o destinaţie culturală, aceea de muzeu.

Citit 3251 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2017 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.