Pentru ce au fost cheltuiţi BANII Galaţiului
Foto: Anca Melinte

Pentru ce au fost cheltuiţi BANII Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

„Prea mulţi bani alocaţi pentru funcţionare şi prea puţin pentru dezvoltarea oraşului” este unul dintre reproşurile care se fac auzite atunci când este aprobat bugetul local al Galaţiului. Buget care, de-a lungul anului, suferă tot felul de modificări în urma rectificărilor decise de aleşi. Pentru că sfârşitul anului este aproape, ni se pare important să ştiţi câţi bani s-au cheltuit din bugetul local al oraşului, vistierie alimentată din taxele şi impozitele plătite de dumneavoastră.

Potrivit legii, în lunile aprilie, iulie şi octombrie, autorităţile au obligaţia de a prezenta, în şedinţă publică, spre analiză şi aprobare, execuţia bugetului local pe fiecare trimestru în parte, cu scopul de a redimensiona cheltuielile, acolo unde e cazul, şi de a nu rămâne cu datorii neplătite. Iată cum s-au cheltuit banii conform hotărârilor votate de aleşii locali.

Trimestrul I

Potrivit raportului de specialitate al Hotărârii Consiliului Local nr. 216, în primul trimestru al anului 2017 s-au cheltuit pentru funcţionarea oraşului 130,5 milioane de lei din bugetul local, adică 87,9 la sută din suma care fusese prognozată.

Pentru dezvoltarea oraşului s-au cheltuit 7,6 milioane de lei, reprezentând doar 68,9 la sută din suma care fusese prevăzută iniţial. „Plăţile în trimestrul I 2017 pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece nu am avut furnizori restanţi la sfârşitul anului 2016 pentru investiţii, iar lucrările în perioada de iarnă a fost puţine”, precizează autorităţile.

Trimestrul al II-lea

În cel de-al doilea trimestru a anului 2017, funcţionarea oraşului a înghiţit 265,1 milioane de lei din bugetul local, după cum reiese din raportul de specialitate al Hotărârii nr. 353. Suma cheltuită reprezintă, la fel ca în primul trimestru, 87 la sută din cea care fusese planificată.

Conform aceleiaşi surse, cheltuielile bugetului local de dezvoltare s-au realizat în sumă de 24,9 milioane de lei, adică 69,9 la sută din ceea ce fusese prognozat. Autorităţile precizau că nu există plăţi restante. Şi din nou admiteau că plăţile pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece lucrările au fost puţine, şi nu existau nici furnizori restanţi.

Trimestrul al III-lea

Contul de execuţie al bugetului local pe trimestrul al III-lea al anului 2017 a fost aprobat prin Hotărârea nr. 584, votată la finele lunii octombrie. Conform documentelor, nu mai puţin de 381,2 milioane de lei, reprezentând 85 la sută din suma planificată, s-au dus pentru funcţionarea oraşului.

În ceea ce priveşte dezvoltarea, s-au cheltuit, efectiv, doar 33,1 milioane de lei, adică 63,78 la sută din suma prognozată.

„Vreau să vă spun că, având experienţa bugetelor trecute, un grad de 63 la sută este chiar bun”, a ţinut să spună consilierul local PSD Vergiliu Vals, făcând aluzie la situaţiile din mandatul trecut când gradul de realizare a cheltuielilor pentru investiţii nici măcar nu ajungea la 50 la sută.

Cert este că, nici în cel de-al treilea trimestru, nu se înregistrează plăţi restante pe vreun capitol de cheltuieli.

Ce s-a făcut cu banii

Dezvoltare înseamnă investiţii, de aceea am fost curioşi să aflăm care ar fi cele mai importante obiective finanţate din bugetul local de dezvoltare. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, banii cheltuiţi până acum se regăsesc în lucrările aflate în curs de execuţie la intrarea în Galaţi dinspre Brăila – amenajarea scuarului cuprins între bulevardul Galaţi şi strada Oţelarilor, etapa I. De asemenea, finalizarea sediului Primăriei Galaţi, modernizarea şi lărgirea străzii Traian, amenajarea parcării şi a noii artere de circulaţie din Complex Ancora, dar şi lucrările de remediere a Falezogăurii, care au permis redeschiderea circulaţiei pe Faleza Superioară au fost finanţate din banii prevăzuţi pentru dezvoltarea oraşului.

Până acum s-au cheltuit, în total, din bugetul local, 776,8 milioane de lei pentru funcţionare şi 65,6 milioane de lei pentru dezvoltare.

Citit 8530 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2017 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.