Jurnalist la Viaţa liberă, Cetăţean de Onoare al Galaţiului
Foto: Marius Negri

Jurnalist la Viaţa liberă, Cetăţean de Onoare al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

"Cer plutitor", simbolizând corabia vieţii, legătura vie între Cer şi Pământ, realizată de regretatul Sergiu Dumitrescu - nici nu putea exista trofeu mai potrivit pentru Cetăţeanul de Onoare al oraşului Galaţi, Victor Cilincă, fost şef de echipă de scafandri pe coasta atlantică a Africii vreme de opt ani! Asta după ce a fost mai întâi muncitor tipograf, inginer tehnolog, traulist şi apoi plastician, scriitor, dramaturg şi, de 23 de ani, jurnalist la ziarul "Viaţa liberă".

Prin votul aleşilor locali, Victor Cilincă a devenit Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, alături de alte 12 personalităţi ale oraşului: soprana Ileana Cotrubaş, matematicianul Cristian Calude, criticul de film Tudor Caramfil, prof. univ. dr. Valeriu Ceangă, profesorul Ghiţă Nazare, pugilistul Alec Năstac, antrenorul de haltere Costel Dimofte, plutonierul Doru Hamza şi plutonierul adjutant Mihai Sbughea, artistul plastic David Sava, poeta Nina Cassian (post-mortem) şi scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu (post-mortem).
Autorităţile au considerat că, în acest an, trofeul de cetăţean de onoare trebuie să fie "Cer plutitor", o replică în bronz a uneia dintre cele mai apreciate lucrări din cadrul expoziţiei "Semne ale timpului", realizate de regretatul artist Sergiu Dumitrescu, la rândul său Cetăţean de Onoare al Galaţiului. Lucrarea originală, realizată în lemn de mahon, era expusă pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard", unde a avut loc ceremonia de premiere. O ceremonie care ar fi meritat, cu siguranţă, o organizare mai bună, o audienţă pe măsură, dar care a avut pare de momente de emoţie adevărată!

"Ai mei mi-au stricat dosarul"

"Ai mei mi-au stricat dosarul. S-au dus la Paşcani, m-au făcut, am stat opt luni acolo şi m-am întors. Toată viaţa am să-mi reproşez lucrul acesta!", a spus Victor Cilincă, mărturisind că este emoţionat şi împărţind, cu modestie, meritul acestei distincţii: "M-am ciupit de mai multe ori. Nici acum nu-mi vine să cred. Cred că este rodul faptului că trăiesc într-o comunitate şi am avut norocul să întâlnesc nebuni voluntari, oameni calzi, oameni care ştiu să muncească şi să viseze pentru oraşul lor, cărora nu le este ruşine nici cu trecutul, nici cu prezentul. Pot să spun că cetăţean am fost, chiar şi pe vremea când acest oraş era oraş închis - nu intrai decât cu repartiţie guvernamentală, că onoare am şi de nimeni nu depand", a spus Victor.

"Să ne purtăm pintenii!"

"Apropo de onoare! Mi-a povestit odată domnul Filimon un lucru care m-a impresionat foarte mult. Discuta cu un om de afaceri, un polonez care ne-a vizitat ţara, iar acela i-a spus: noi şi când umblăm în picioarele goale, tot purtăm pinteni. Trebuie să ne purtăm pintenii, pentru că dacă nu avem onoare, dacă nu ne gândim la aceste extraordinar de multe lucruri care sunt în jurul nostru...", a fost mesajul lui Victor, încheind într-o notă de veselă: "Ţin să vă spun că nu e mare lucru de capul meu, că niciodată nu am să pot, de pildă, să dansez precum cei din deschiderea spectacolului!".
Noi îl contrazicem! Victor dansează chiar foarte bine!

"Sunt mândră de tatăl meu!"

Din păcate, mulţi dintre cei care au devenit Cetăţeni de Onoare al Galaţiului nu au fost prezenţi în sală, deşi cu siguranţă şi-ar fi dorit. Unii poate nici nu au fost anunţaţi, alţii poate că au aflat mult prea târziu pentru a veni din celălalt capăt al lumii. Din păcate, nici plutonierul Doru Hamza şi nici plutonierul adjutant Mihai Sbughea nu au putut fi în sală. În anul 2008, cei doi camarazi au fost răniţi în Afganistan, rămânând cu afecţiuni care le influenţează calitatea vieţii. Dovedind ambiţie şi tărie de caracter, şi-au asumat onoranta misiune de a se înscrie în echipa României care a participat la evenimentul sportiv internaţional "Invictus Games Toronto 2017". În locul celor doi militari, au urcat pe scenă fiica şi, respectiv, soţia, iar mesajele lor au fost emoţionante. "Bună seara! Eu mă numesc Hamza Daria Teodora şi, chiar dacă tatăl meu nu a putut să vină, vă mulţumesc eu pentru acest premiu. Sunt foarte mândră de tatăl meu!", a spus copila. "Soţul meu ar dori să dedice acest premiu colegilor care nu s-au mai întors din misiuni! Vă mulţumesc!".

Citit 3659 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2017 14:33

3 comentarii

 • postat de galateanca
  Duminică, 03 Decembrie 2017 16:59
  5.13.251.***
  Felicitari domnule Cilinca ! Va urmaresc activitatea si sunt mandra de dumneavoastra. Chiar meritati aceasta recunoastere.
  7
  4
  Raportează
 • postat de Henri-Levich
  Sâmbătă, 02 Decembrie 2017 09:02
  109.102.130.***
  Felicitări Victor, acum Premiul Nobel ! et encore beaucoup succes - Henri
  9
  11
  Raportează
 • postat de REPUBLICANUL
  Sâmbătă, 02 Decembrie 2017 06:08
  79.116.108.***
  DA,DA,DA,IATA O NOMINALIZARE CARE NUMAI PE FRUSTRATI SI INVIDIOSII DIN CALE AFARA II VA FACE SA BARFEASCA PE LA COLTURI...PERSONAL,IL APRECIEZ FOARTE MULT PE DOMNUL CILINCA, NU NUMAI CA SI JURNALIST,DAR SI CA SCRIITOR,OM DE CULTURA,UN OM PRIN CARE GALATIUL SE POATE MANDRI CU ADEVARAT,ARATAND LUMII CU NU SUNTEM DOAR UN ORAS ....ROSU,CUM ERAM ETICHETATI CANDVA...SUSTIN SI DESEMNAREA CELORLALTE PERSONALITATI CA CETATENI DE ONOARE AI ORASULUI,CU UN PLUS DE SIMPATIE SI VII APLAUZE PENTRU MAREA,ULUITOAREA ARTISTA LIRICA ILEANA COTRUBAS,PARTENERA DE INALTA CLASA A UNOR CELEBRITATI CA PAVAROTTI,MCNEIL,HERLEA SI ALTII LA FEL E VALOROSI....CE NU POT SA INTELEG ESTE CE MERITE ARE DOMNUL GHITA ,NU I-AM MAI RETINUT BINE NUMELE,,MAZARE,SAU IN SFARSIT CEVA PE ACOLO,CINE ESTE SI CE A FACUT NOTABIL PENTRU ORAS????GEORGICA DONICI,MULTIPLU CAMPION NATIONAL LA BOX SI VICE-CAMPION EUROPEAN ,legenda a boxului galatean nu primeste titlul iar unii cu totu anonimi ,da!DE CE MA INTREB,NU A FOST PROPUS SI DOMNUL PROFESOR FELIX PAUN,,,TATAL,,UNUI MARE CAMPION MONDAL SI AL UNUIA EUROPEAN SI FOARTE PROBABIL VIITOR CAMPION AL GREILOR?????Dl.PAUN,PENTRU CARE AM TOATA CONSIDERATIA,DA LUMII CAMPIONI MONDIALI APROAPE PE BANDA RULANTA ,IN TIMP CE ALTII AU FACUT POLITICA DE INDOBITOCIRE A TINEREI GENERATII IN VREMEA TEMBELULUI DIN SCORNICESTI SI SCOT O REVISTA PE CARE NICI DRACU NU O CITESTE,??????!!!!!!PACAT CA AMESTECAM MERELE CU PERELE,CA SA ZIC INTR-UN FEL;OAMENI VALOROSI CU ADEVARAT,PRIN FATA CARORA ITI VINE SA BATI PAS DE DEFILARE SALUTANDU-I CU TOT RESPECTUL, FATA DE UNII ANONIMI....SANATATE LA TOATA LUMEA SI REGRET CA NU AM AVUT OCAZIA SA -I SARUT MANA MAREI SOPRANE,ILEANA COTRUBAS, SI SA OBTIN SI UN AUTOGRAF,CA DE LA CEA MAI MERITUOASA DINTRE CEI MERITUOSI DE ACOLO,ASA CONSIDER EU!!!!
  11
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.