Ce-a câştigat Galaţiul în 2017 (FOTO)

Ce-a câştigat Galaţiul în 2017 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Lucrări finalizate în valoare de peste 21 de milioane de euro, care au schimbat faţa oraşului, primele mijloace de transport public nou-nouţe după atâta amar de vreme de călătorit cu SH-uri, primele croaziere cu vaporaşul pe Dunăre, dar şi un logo şi o identitate vizuală a Galaţiului, cu acestea rămân gălăţenii din anul 2017. Sănătatea, cultura, istoria au avut şi ele de câştigat în anul care se încheie şi, nu mai puţin important, s-au reparat greşeli care trenau de ani şi ani. În plus, câştigarea a două proiecte europene de peste 32 milioane de euro şi a unei finanţări guvernamentale de 22,6 milioane de lei reprezintă un start bun în 2018.

Doar gălăţenii pot judeca - la rece sau cu patimă - şi spune dacă 2017 a fost un an bun sau, din contră, unul dezamăgitor, în comparaţie cu aşteptările şi speranţele pe care le-au avut. Noi vom încerca să vă oferim o radiografie a ceea ce s-a făcut sau decis, pe banii cetăţenilor, în 2017.

Străzi

Cele mai importante investiţii în infrastructura rutieră a oraşului finalizate în 2017 sunt: lărgirea la patru benzi a carosabilului străzii Traian, între arterele Tecuci şi Brăilei (investiţie de 9,1 milioane de lei) şi modernizarea ultimului segment al acestei străzi, cuprins între Venus şi Al.Măcelaru (lucrări în valoare de 2,8 milioane de lei), modernizarea străzilor Anghel Saligny (16,8 milioane de lei) şi Tecuci (34,5 milioane de lei). Precizăm că valorile finale ale lucrărilor ne-au fost comunicate de Primăria Galaţi.

Faleza

Când vine vorba de infrastructură, Faleza rămâne unul dintre punctele nevralgice ale oraşului. Falezogaura, surparea care a prins trei primari în funcţie - Dumitru Nicolae, Marius Stan şi Ionuţ Pucheanu - a devenit, în sfârşit, o amintire! A fost redeschis traficul în zona Elice, pe bulevardul Marii Uniri, renunţându-se la varianta ocolitoare pe care şoferii au fost nevoiţi să o tot folosească în ultimii ani.

Investiţia, în valoare de 3,9 milioane de lei, continuă pe Faleza Inferioară, care beneficiază de primele lucrări de consolidare, inclusiv a primelor două trepte de mal. În plus, timp de trei ani, întreaga Faleză va fi monitorizată, în speranţa obţinerii unei finanţări pentru o consolidare integrală.

Restructurare urbană

Finalizarea proiectul de restructurare din Complexul "Ancora" a însemnat amenajarea unei artere de legătură între străzile Lăpuşneanu şi Roşiori şi 87 de locuri de parcare funcţionale, lucrări în valoare de 1,1 milioane de lei.

Intrarea în oraş dinspre Brăila a început să arate civilizat, chiar dacă lucrările, în valoare de 3,8 milioane de lei, nu s-au finalizat.

Civilizat au început să arate şi interioarele cartierelor Ţiglina I şi Mazepa II, în zonele unde s-au executat lucrări de reparaţii străzi, alei, trotuare şi parcări. Şi, dacă vi se pare puţin, aflaţi că, potrivit Primăriei, în 2017, în cadrul lucrărilor de reparaţii şi întreţinere, s-au turnat 125.000 de metri pătraţi de asfalt pe carosabil şi 17.662 de metri pătraţi de asfalt pe trotuare.

Casă nouă

Primăria municipiului Galaţi a scăpat de statutul jenant de chiriaşă într-un imobil, e drept, de patrimoniu, dar impropriu desfăşurării unei activităţi administrative. Acum are propriul său sediu, modern şi încăpător, investiţie de 31.543.842 de lei.

Dacă tot veni vorba de mutat în casă nouă, după mai bine de un an de aşteptare, o parte dintre gălăţenii care, în mai 2016, au primit repartiţii în cartierul social din Micro 17 s-au putut instala în noile locuinţe… Este vorba doar de cei care au primit repartiţii la blocurile M1 - M6, unde s-au finalizat lucrările de alimentare cu energie electrică. Restul, din păcate, trebuie să aştepte darea în folosinţă a celorlalte trei blocuri aflate acum în construcţie - M12, M13 şi M14 - când autorităţile promit că întregul campus va fi alimentat cu energie electrică.

Transport

Pentru gălăţeni, anul 2017 a venit cu două premiere, una mai aşteptată cu nerăbdare decât cealaltă! De Ziua Dunării, pentru prima oară în viaţă sau după foarte mult timp, gălăţenii au putut gusta din plăcerea unei minicroaziere pe Dunăre! Cu siguranţă, n-o vor uita prea curând!

Cea mai importantă este, însă, înnoirea flotei de transport public în comun. Obişnuiţi să călătorească doar cu mijloace de transport cumpărate la mâna a doua, gălăţenii au acum parte de 14 troleibuze noi, cărora, anul viitor, li se vor mai alătura alte trei. Dacă vor căpăta şi refugii sub care să se adăpostească de ploaie sau soare când aşteaptă în staţii ar fi grozav! Poate la anul, când va începe implementarea sistemului de e-ticketing…

Sănătate

În 2017, Primăria a devenit proprietara terenului şi a imobilelor în care funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire" sau, aşa cum o ştiu gălăţenii, Maternitatea "de pe Chicuş". A fost o "naştere" grea! Despre cumpărarea clădirii pentru care, din 2007, municipalitatea a plătit peste 800.000 de euro, cu titlu de chirie, se discută încă din mandatul trecut, dar fără succes. Conform datelor oficiale, preţul Maternităţii a fost de 5 milioane de lei, dar esenţial este că Primăria va putea să investească în modernizarea clădirii şi chiar să acceseze fonduri europene în acest scop!

Tot în 2017 a fost inaugurat primul Centru de permanenţă pentru servicii medicale, situat pe Drumul Viilor nr. 14, la parterul blocului J4. S-au cheltuit 115.000 de lei pentru proiectare şi execuţie şi 65.000 de lei pentru dotarea cu aparatură. S-au finalizat consolidarea dispensarului de pneumoftiziologie (lucrări de 663.293 de lei) şi consolidarea pavilioanelor I şi II ale Spitalului "Elisabeta Doamna" (lucrări în valoare de peste 2,8 milioane de lei).

Au primit undă verde înfiinţarea unei linii de gardă pentru specialitatea pediatrie-neonatologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii şi înfiinţarea Centrului de Medicină Dentară Socială, destinat persoanelor nevoiaşe care nu îşi permit costurile pentru tratamentele şi intervenţiile medicale stomatologice.

Identitate vizuală

"Indiferent cât de atractive ar fi oportunităţile pe care investitorii le-ar putea găsi aici, fără să le promovăm coerent este aproape imposibil să îi atragem cu proiectele lor în oraşul nostru! Un oraş e ca un produs. Vrei să-l promovezi! Coca Cola de ce şi-a făcut un brand? Pentru că rămâne în mintea oamenilor! Aşa eşti cunoscut!", argumenta primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, nevoia oraşului de a avea o identitate vizuală.

Şi, pentru 38.000 de lei, am căpătat un logo al oraşului, la pachet cu un manual de identitate vizuală şi branding.

Istorie

Ignorată atâta amar de vreme de autorităţi, istoria Galaţiului a început să conteze în 2017, când administraţia locală şi-a întors faţa către ea. Pentru prima dată după 25 de ani de vorbe goale, la situl arheologic de la Barboşi - Tirighina s-au desfăşurat cercetări arheologice preventive, plătite de la bugetul local. Arheologii au scos la iveală zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre, ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic. Acestea au devenit argumente pentru ca oraşul să intre în cursa pentru a obţine fonduri europene, cu care să pună în valoare potenţialului turistic şi ştiinţific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei - aşezarea dacică, castrul şi castellumul roman.

Alte două monumente istorice din patrimoniul gălăţean - Poarta Turcească şi Cavoul Roman - vor beneficia de cercetări arheologice preventive, finanţate de la bugetul local, măsuri necesare pentru o viitoare punere în valoare a acestora.

Ruina de patrimoniu din centrul oraşului - Casa "Simion Gheorghiu" - a devenit, conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proprietatea Galaţiului. Iar în prezent se lucrează la o expertiză care va spune cum poate fi salvată "singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de corso, până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Şi dacă tot veni vorba de imobile de patrimoniu, Primăria speră să obţină bani europeni pentru restaurarea Casei Ghesov, fostul sediu al Prefecturii!

Tot în 2017, Galaţiul şi-a recăpătat Piaţa Regală, nume pe care îl va purta zona ce cuprinde promenada aflata în fata hotelurilor "Dunărea" şi "Galaţi" şi a blocurilor M şi L.

Cultură

Aleşii Galaţiului au reparat marea nedreptate făcută culturii gălăţene acum şapte ani. Din 2018, Galaţiul va avea din nou trei teatre adevărate, după ce, în 2010, Teatrul de Păpuşi "Gulliver" şi Teatrul Muzical "Nae Leonard" au fost sacrificate pe altarul Ordonanţei de Urgenţă nr. 63, care a impus restructurarea administraţiei locale. În mod absurd, la acea vreme, aleşii, împreună cu Primăria, au găsit soluţii pentru tractorişti, zilieri, şoferi, funcţionari şi contabili, dar… au restructurat teatrele.

Iată că, după şapte ani de nedreptate, "Gulliver" - transformat într-o secţie a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" - şi-a recăpătat identitatea şi personalitatea juridică, devenind ceea ce a fost - Teatru de Păpuşi! Iar Teatrul Muzical "Nae Leonard" şi-a recăpătat artiştii, care, până acum, au figurat ca angajaţi ai unei fundaţii.

Adio, zone unitare!

Şi dacă tot veni vorba de aberaţii îndreptate, tot prin votul aleşilor, au fost desfiinţate zonele unitare de încălzire în municipiul Galaţi. După mai bine de nouă ani, gălăţenii ţinuţi captivi în sistemul centralizat de încălzire se pot debranşa fără să mai dea socoteală nimănui! Ba mai mult, sunt încurajaţi să o facă şi pot primi 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă.

Bani

Galaţiul încheie anul 2017 cu două proiecte europene câştigate. Cartierele Barboşi şi Fileşti, dar şi alte străzi vitregite vor avea apă şi canalizare, graţie unor investiţii de aproximativ 33 de milioane de euro, fonduri europene şi bani de la bugetul de stat.

Chiar ieri a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G1", din Micro 18, în valoare de 863.751 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 518.250 de lei.

Acestor fonduri li se adaugă cele 22,6 milioane de lei primite pentru lucrări de investiţii de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Internelor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Citit 8047 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.