UPDATE. Dezastru la Plaja Dunărea. Când şi cum am putea avea un ştrand (FOTO)

UPDATE. Dezastru la Plaja Dunărea. Când şi cum am putea avea un ştrand (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

UPDATE, 31 mai 2018. Primăria municipiului Galaţi intenţiona să-l cheme astăzi pe concesionarul Plajei "Dunărea", SC Karan Business & Finance SRL, pentru o predare amiabilă a zonei de agrement, dar, după ce a discutat cu reprezentantul societăţii, a aflat că va trebui să aştepte până luni. Se pare că investitorii ar fi de acord cu rezilierea contractului de concesiune, dar nu gratis! Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, concesionarul condiţionează predarea Plajei "Dunărea" de plata unor despăgubiri. Cert este că ieri, comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi, care a venit să constate stadiul investiţiilor realizate, a descoperit cu surprindere că la bazin se lucra de zor. Constructorii neplătiţi veniseră să-şi ia materialele, ca să mai recupereze din pierdere.

Ieri dimineaţă, în vreme ce comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi inspecta Plaja "Dunărea", pentru a consemna în procesul verbal stadiul investiţiilor realizate de concesionarul zonei de agrement, câţiva gălăţeni, în costume de baie, se relaxau la soare, pe saltelele sau şezlongurile aduse de-acasă. Unii, în parcul de la Turnul Tv, ceilalţi, chiar pe Plaja "Dunărea" sau, mai degrabă, pe ce a mai rămas din ea.

Acţiune de recuperare

Nu mică ne-a fost mirarea şi nouă, dar şi trimişilor Primăriei, când am descoperit că, într-unul dintre bazinele care ar fi trebuit să fie date în folosinţă anul trecut, un excavator lucra de zor. Şi de îndată şi-au făcut apariţia trei camioane, dintre care două cu sigla Atlas. Deşi muncitorii s-au codit să ne spună ce fac acolo, până la urmă au recunoscut, cu jumătate de gură, că au fost trimişi să încarce pietrişul de pe fundul bazinului. Câţiva cetăţeni care urmăreau de sus acţiunea ne-au spus că firmele de construcţii care au furnizat materialele folosite la reparaţia bazinului au rămas neplătite de firma Karan, motiv pentru care au venit să recupereze ce se mai putea din cheltuiala făcută. Nici măcar tânărul paznic, care supraveghea acţiunea, se pare că nu şi-a mai luat de mult banii.

Nu s-a făcut nimic, dar s-a distrus!

Comisia Primăriei s-a abţinut să facă declaraţii, dar nu a putut constata decât evidenţa! Că nu s-a realizat nimic din lucrările trecute în graficul de investiţii asumat de Karan odată cu semnarea contractului de concesiune a Plajei "Dunărea". Mai grav, este că, după părerea noastră, au fost distruse şi lucrările în valoare de 337.725 de lei, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a executat în vara anului 2016, pentru a permite redeschiderea zonei de agrement.

Munţi de gunoaie, apă stătută băltind pe fundul bazinelor pentru copii, duşurile şi băile inutilizabile, transformate în depozite de te miri ce, un bazin decopertat şi unul distrus, praf amestecat cu nisip şi buruieni, pe scurt dezastru edilitar şi atmosferă dezolantă!

Ce urmează

"Luni sperăm că reprezentanţii concesionarului vor fi prezenţi şi că această predare amiabilă va avea loc. Vom vedea! Urmăm paşii legali tocmai pentru ca nimeni din aparatul de specialitate al Primăriei şi nici primarul să nu aibă de suferit din niciun punct de vedere, nici financiar şi nici penal", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Numai că se pare că municipalităţii i se pun condiţii. "Ultima lor adresă ne lasă de înţeles că au acceptat situaţia în care se află şi că o formă de reziliere, din care nici dumnealor nu vor pierde foarte mult, i-ar interesa. Ei cer nişte despăgubiri, pe care nu le putem acorda, pentru că acolo nu s-a întâmplat aproape nimic. În afară de faptul că s-a adus nişte nisip, s-a dat o vopsea la bazinul de copii, care a rămas cu aceeaşi suprafaţă betonată, şi a apărut o scenă într-o parte a plajei, eu nu ştiu să se fi făcut cine ştie ce. De dat bani nu se pune problema câtuşi de puţin!", a declarat primarul, în opinia căruia pretenţiile financiare ale Karan sunt nejustificate, întrucât neducerea la îndeplinire a acestui contract nu a fost din vina Primăriei.

Ionuţ Pucheanu admite că investitorul ar putea cere aceste despăgubiri în instanţă, dar susţine că, potrivit consilierilor juridici, nu există riscul unui eventual blocaj al demersurilor Primăriei de a dispune de bunurile proprii într-un viitor apropiat.

Când vom avea ştrand

În varianta optimistă, în care Plaja va reveni la Primărie pe cale amiabilă, va fi adusă o echipă de specialişti care va inspecta bunurile: "Să vedem dacă se pretează unei rapide şi imperios necesare investiţii din partea Primăriei municipiului Galaţi. Marea noastră îngrijorare vizează bazinele, care au fost gândite de tipul bazin în bazin, o cuvă care ţine altă cuvă. Temerea este ca aceşti piloni care ţin bazinul să nu fie afectaţi de infiltraţii. Dacă totul este în regulă şi dacă se poate interveni într-o formă rapidă, atunci o vom face pe repede înainte şi, sperăm, până la sfârşitul verii, măcar un bazin să-l putem reda cetăţenilor. Dacă situaţia va impune alte măsuri, ceva mai costisitoare şi de durată, atunci vom intra pe o proiectare rapidă, cu un caiet de sarcini, şi sperăm ca în anul 2019 să avem un ştrand la un minim standard de calitate şi de confort", a mai declarat edilul.

În ceea ce priveşte finanţarea, primarul spune că există posibilitatea transferării banilor din buget, de la un proiect la altul, desigur, cu votul consilierilor locali. În plus, spune primarul, Galaţiul are şanse să primească o sumă extrem de consistentă din fondurile europene acordate pe retrospective, adică pentru obiective de investiţii deja realizate.


La bazinul Plajei Dunărea se lucrează de zor: Constructorii neplătiţi au venit să-şi ia materialele de construcţie! Comisia special constituită de Primăria municipiului Galaţi a venit în această dimineaţă, la Plaja „Dunărea”, pentru a constata stadiul investiţiilor realizate de concesionarul zonei de agrement, firma Karan Business & Finance SRL. Nu mică ne-a fost mirarea şi nouă, dar şi trimişilor Primăriei, când am descoperit că, într-unul dintre bazinele care ar fi trebuit să fie date în folosinţă anul trecut, un excavator lucra de zor. Şi de îndată şi-au făcut apariţia trei camioane, dintre care două cu sigla Atlas. Deşi muncitorii s-au codit să ne spună ce fac acolo, până la urmă au recunoscut, cu jumătate de gură, că au fost trimişi să încarce pietrişul care fusese pus pe fundul bazinului. Câţiva cetăţeni care urmăreau de sus acţiunea ne-au spus că firmele de construcţii care au furnizat balastul şi materialele de construcţii folosite la reparaţia bazinului au rămas neplătite de firma Karan, motiv pentru care au venit să recupereze ce se mai putea recupera din cheltuiala făcută. Nici măcar tânărul paznic, care supraveghea acţiunea, se pare că nu şi-a mai luat de mult banii.

Comisia Primăriei s-a abţinut să facă declaraţii, dar nu a putut constata decât evidenţa! Că nu s-a realizat nimic din lucrările trecute în graficul de investiţii asumat de Karan odată cu semnarea contractului de concesiune a Plajei Dunărea. Mai grav, este că după părerea noastră, au fost distruse şi lucrările pe care Primăria municipiului Galaţi le-a executat în vara anului 2016 la Plaja Dunărea, pentru a permite redeschiderea zonei de agrement.  

În contrast cu desfăşurarea de forţe de la Plaja Dunărea şi cu atmosfera dezolantă creată de tot dezastrul edilitar, câţiva cetăţeni se relaxau la soare, în costume de baie, pe şezlongurile şi saltelele aduse de acasă…

Vom reveni cu amănunte.

Citit 27519 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2018 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.