Anul viitor începe modernizarea drumului de centură (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Anul viitor începe modernizarea drumului de centură (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Lucrările de extindere la patru benzi şi modernizare a drumului de centură, pentru care autorităţile gălăţene vor investi aproximativ 40 de milioane de euro, vor începe în anul 2019, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea.

După aproape o lună de aşteptare, experţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest au venit la Galaţi pentru a evalua, din punct de vedere tehnic şi economic, amplul proiect de infrastructură pentru care Consiliul Judeţean şi Consiliul Local şi-au dat mâna, astfel că mai este doar o chestiune de timp până la semnarea contractului de finanţare. „Pe 3, 4 şi 5 iulie au fost două comisii de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, de la Cluj, pentru a verifica partea tehnică şi partea economică. Au verificat şi pe teren, au verificat proiectul care, din punctul lor de vedere, dar şi din al nostru, este bun. Nu au găsit ceva care să ne reproşeze, vreo hibă etc. Bineînţeles, au verificat şi partea economică, partea de devize, unde iarăşi a fost foarte bine. Ca atare, după ce am făcut procesul verbal de constatare, unde nu ne-au dat nicio măsură de rectificare a proiectului, săptămâna trecută am demarat procedura de achiziţie pentru centura ocolitoare a Galaţiului, cu clauză suspensivă, în aşa fel încât să putem să facem procedura de achiziţie în paralel cu semnarea contractului. Atunci când vine semnat contractul, să avem şi procedura de achiziţie finalizată. Este vorba despre proiectare şi execuţie, astfel încât proiectantul să aibă timp în perioada de iarnă să facă proiectul pentru ca în 2019, când vremea va permite, să putem să intrăm la construcţia centurii ocolitoare. Faţă de alte proiecte, evaluatorii au venit şi s-au mişcat foarte repede. Puteam avea surpriza să vină la începutul lunii iunie, cum au spus, şi să termine abia în iulie. Aceştia au fost foarte operativi, oameni cu experienţă, au controlat absolut tot, cu boldul. Din punctul meu de vedere, este foarte bine că sunt verificările acestea la sânge”, ne-a spus preşedintele Costel Fotea, care a precizat că cel mai important proiect de infrastructură al Galaţiului din ultimele decenii este finanţabil în proporţie de 99 la sută.

Când vor fi făcute exproprierile

Aşa cum v-am mai informat, pentru extinderea la patru benzi şi modernizarea drumului de centură, pe lângă numeroasele garaje şi grădini desfiinţate, Consiliul Judeţean va face exproprieri, fiind vizate atât persoane fizice, cât şi juridice. Pe lista de exproprieri a autorităţilor se află peste 50 de poziţii (anexe, case, terenuri). La acest moment, există o expertiză privind suma la care se ridică despăgubirile (între 6,5 şi şapte milioane de lei), însă aceasta este orientativă, ne-a spus reprezentantul CJ. Acesta a precizat că în toamnă se va face o nouă expertiză. „Vom face o selecţie la sânge, în aşa fel încât firma care face expertiza să fie competentă, profesionistă pentru că nu ne putem juca cu atâţia oameni, 57 de proprietăţi, să le expropriem şi să vină unul să facă calcule din birou. Vrem o expertiză obiectivă, să fim corecţi cu oamenii, să nu ne batem joc de ei, să fie oamenii mulţumiţi, dar în spiritul şi litera legii. Îmi doresc foarte mult să fie transparenţă totală şi oamenilor să li se explice cum s-a ajuns la suma respectivă. În momentul în care avem expertiză finală, facem transferul banilor în contul fiecărui proprietar, care poate fi mulţumit sau nu de suma respectivă. Dar exproprierea tot se face”, a explicat şeful CJ.

Costel Fotea a precizat că „avantajul este că programul permite ca până la 10 la sută din valoarea proiectului să fie pentru cheltuieli de expropriere, cheltuieli eligibile”. Drumul de centură modern al Galaţiului va avea piste pentru biciclete pe o lungime de 6,45 de kilometri, un pod suspendat (hobanat, cum îl numesc autorităţile) de 456 de metri lungime, peste 11.800 de metri pătraţi de trotuare, peste 20.000 de metri pătraţi de spaţii verzi şi mai multe sensuri giratorii. Din cele 40 de milioane de euro, aproape 30 de milioane de euro vor proveni din fonduri europene (29.550 de euro). Contribuţia Consiliului Judeţean (doi la sută) va fi de 591.000 de euro. Proiectul mai prevede şi o serie de lucrări suplimentare, neeligibile, care vor fi finanţate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi Consiliului Local, ce se ridică la aproximativ opt milioane de euro.

Proiectul extinderii şi modernizării drumului de centură este depus pe axa SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării n.r). Consiliul Judeţean Galaţi se află pe primul loc în topul judeţelor în ceea ce priveşte depunerea de proiecte pe această axă de finanţare.

Citit 17878 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.