Fructele confiate sunt încă bogate în vitamine și oligoelemente. Acestea pot fi o alternativă la fructele uscate, deoarece sunt mai dulci și mai populare printre copii. Cele mai populare fructe (sau părţi din fructe) confiate sunt: coaja de portocală, ananas, ghimbir, mango, fiind adesea folosite ca gustări (mai sănătoase decât dulciurile, chipsurile și jeleurile), ca adaosuri la ceai, musli, conserve și prăjituri, sau ca decor pentru torturi. La noi se pot confia însă şi anumite fructe autohtone, folosind metoda de mai jos.
Ingrediente: prune, cireșe, ananas, lămâi, portocale, caise, piersici, pere.
Preparare: Ziua 1. Punem pe foc 200 ml apa și 500 g zahăr (100 g de zahăr se pun mai târziu). Se folosește o tigaie largă care să accelereze evaporarea. Lăsăm să se formeze siropul, respectiv să se dizolve zahărul. Adăugăm apoi fructele strecurate și după ce începe să fiarbă, lăsăm sa clocotească la foc foarte mic 2-3 minute. După 2-3 minute tragem tigaia de pe foc, o acoperim cu o cârpă udă și o lăsăm până se răcește complet. Fructele se iau de pe foc și se lasă 24 de ore și se vor îmbiba cu sirop, vor deveni grele și se vor lăsa la fund.
Ziua 2 Puteți repeta operațiunea de fierbere încă 5-6 minute - in siropul rămas, adăugăm 100 g zahăr si zeama de lămâie. Strecurăm fructele iar în siropul rămas și le lăsăm să clocotească 2-3 minute (calculate din momentul în care începe să fiarbă). Din nou tragem tigaia de pe foc și o acoperim cu o cârpă udă și o lăsăm până se răcește complet. Se lasă fructele zaharisite din nou în sirop, timp de 24 de ore.
Ziua 3. În ultima zi nu mai trebuie strecurate fructele. Îndulcirea fructelor se finalizează în a treia zi - prin adăugarea din nou de apă și zahăr. Următoarea etapă constă în scurgerea fructelor din siropul de zahăr, așezarea lor pe o tavă și uscarea lor în cuptor.
Procesul de uscare durează 10 minute la 140 de grade.