Pesta porcină africană lovește în județul Galați. O localitate a rămas fără niciun porc (FOTO)

Pesta porcină africană lovește în județul Galați. O localitate a rămas fără niciun porc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Alertă în comuna Suceveni din județul Galați. Autoritățile Sanitar Veterinare au decis asomarea tuturor porcilor din comună, după ce au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile din localitate. Astfel, Suceveniul este prima comună din județul nostru care nu mai are niciun porc în gospodăriile oamenilor. Aceste confirmări vin după ce, săptămâna trecută, DSVSA Galați anunța că a apărut primul focar de pestă porcină africană, la o stână situată la aproximativ șase kilometri de Suceveni.

Astfel, cu trei cazuri de pestă porcină africană, autoritățile au decis să ucidă toți porcii din Suceveni, chiar dacă aceștia sunt sănătoși. ”Există această reglementare, prin care se poate aplica această măsură excepțională, în scopul lichidării rapide a focarului de boală, chiar și de la suspicine. Acest virus nu se transmite la om, dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate provoca dezechilibre și pierderi economice foarte mari. Măsura uciderii preventive a fost introdusă de legiuitor ca masură excepțională, tocmai în ajutorul oamenilor”, ne-a explicat Carmen Stroia, directorul Direcției Sanitar Veterinare Galați.

Explicația autorităților nu i-a convins însă pe localnicii din Suceveni, care și-au exprimat nemulțumirea așa cum au putut. ”Porcul meu era sănătos. L-au luat, ce putem face? Nimic, asta este. Nu mai mâncăm porc. Nu ne-au spus până când nu vom avea voie să creștem porci în curte, dar am înțeles că ne vor despăgubi. Se pare că se va da între 8 și 12 lei pe kilogram”, ne-a spus un locanic.

Câteva case mai încolo, oamenii nu s-au împăcat însă cu gândul. ”Am crescut un porc să fac pomană fetei mele, care a murit la doar 19 ani. Acum cum o să fac? Nu era bolnav porcul, nu le-a făcut nicio analiză”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi Neculai Bălan, în vârstă de peste 80 de ani.

Oamenii sunt supărați și spun că nu vor mai avea cum să respecte tradiția de Crăciun cu tăiatul porcului. ”Eu am copii mici, era plăcerea lor să participle la tăiatul porcului”, ne-a spus o altă localnică din Suceveni.

Disperarea crește pe măsură ce autoritățile înaintează pe stradă. Zeci de oameni îmbrăcați în alb, jandarmi, polițiști, un tractor și un buldoexcavator completează un peisaj dezolant. La poarta familiei Hagiu, este așteptat primarul, pentru că proprietarul nu dorește să primească pe nimeni în curte.  După câteva minute de discuții, atmosfera pare să se calmeze, iar Alecu Hagiu le permite medicilor veterinari să intre. În coteț așteaptă o scroafă gestantă, care ar trebui, peste doar două săptămâni, să fete. Curtea familiei Hagiu nu se va umple însă de purcei pentru că scroafa a fost asomată și luată de autorități. ”Nu este bolnavă. Nu a venit nimeni cu niciun buletin de analiză, care să arate că ar avea virusul. Ne iau porcul din bătătură fără nicio explicație”, ne-a spus Aurelia Hagiu.

Soțul femeii însă este și mai supărat și vrea să se asigure că măcar va primi despăgubiri. Chiar dacă i s-a spus că așa va fi, bărbatul nu pare împăcat cu ideea. Într-un final, acțiunea ia sfârșit în curtea familiei, iar scroafa ajunge, alături de alte animale din vecini, în remorca unui tractor, care își continuă drumul spre marginea comunei, acolo unde porcii uciși vor fi îngropați.

Iar scena se repetă, din poartă în poartă. Totul într-o acțiune preventivă, după cum o numesc autoritățile sanitar-veterinare. Abia la finalul ei, se va putea spune și câte animale au fost sacrificate în total în comună. Deși primarul localității, Marian Mitrofan, ne-a spus că sunt mai puțin de 200 de animale în toată comuna, numărul lor pare a fi mult prea mare atunci când privești în ochii bătrânilor care au rămas fără  porc în curte, porc pe care l-au crescut cu trudă pentru a avea ce pune pe masă de sărbători sau pentru a-și ajuta copiii.

Din păcate, povestea de la Suceveni se poate repeta oricând în orice altă localitate din județ. Și asta pentru că virusul pare să se răspândească  foarte repede și cu o agresivitate extrem de rară.

În încercarea de a limita totuși răspândirea, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Galați a instituit filtre la intrarea și ieșirea din Suceveni, iar fiecare mașină este dezinfectată.

 
Citit 33628 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.