Strop de speranţă pentru trei oameni uniţi de suferinţă. Societatea civilă sare să ajute familia inedită din Torceşti

Strop de speranţă pentru trei oameni uniţi de suferinţă. Societatea civilă sare să ajute familia inedită din Torceşti
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Povestea familiei inedite din localitatea gălăţeană Torceşti, formată din trei adulţi loviţi de soartă, adunaţi din mai multe colţuri de ţară, a impresionat opinia publică. Relatată în paginile ziarului nostru, istoria Doricăi, a Liviei şi a lui Vasile nu i-a lăsat insensibili pe cititori, care au sărit să îi ajute cu ce au putut. O casă nouă rămâne însă visul cel mare al oamenilor, bântuiţi de teama că, într-o zi, locuinţa care le-a fost împrumutată le va fi luată înapoi.

Aşa cum vă relatam într-una din ediţiile anterioare ale cotidianului "Viaţa liberă", în satul Torceşti, din comuna gălăţeană Umbrăreşti, trei oameni care au format o familie scriu zilnic o poveste care ar putea fi oricând baza unui scenariu de film. Vasile, Livia şi Dorica sunt trei oameni necăjiţi, din colţuri diferite ale ţării, fără nicio legătură de sânge, dar care de şapte ani locuiesc armonios împreună, într-o casă donată de un sătean. Căsuţa a supravieţuit ca prin minune inundaţiilor din 2005, anul în care apele au distrus totul în cale în satul Torceşti. Vasile, Livia şi Dorica, toţi cu probleme grave de sănătate, s-au gospodărit cum au ştiut mai bine şi din puţinii bani pe care îi primesc de la stat ca ajutoare de handicap reuşesc să trăiască decent. S-ar putea şi mai bine, visa Dorica, "mama" familiei, care lucrase ca croitoreasă şi îşi dorea mult să aibă o maşină de cusut cu care să îşi ajute acum noua familie.

Sprijiniţi de oameni de bine

Dorinţa i-a fost îndeplinită, după ce o gălăţeancă cu suflet bun, cititoare a ziarului nostru, s-a oferit să îi doneze o maşină de cusut, pe care o avea în gospodărie. Maria Chiriţă ne-a contactat pentru a oferi acest ajutor imens pentru Dorica. Astfel, zilele trecute, am reuşit să îi facem o mică surpriză Doricăi, să îi aducem un zâmbet pe faţă şi maşina de cusut în casă! Am fost întâmpinaţi la poarta casei de Livia, de patru câini foarte protectori şi de un motan, puţin adormit şi neimpresionat de vizitatorii de la oraş. Chiar dacă maşina de cusut primită este una clasică, cu pedală, Vasile ne-a spus încrezător că o să încerce să o modifice, astfel încât Dorica, ale cărei picioare sunt afectate de o poliomelită din copilărie, să o poate folosi.

Dorica, Livia şi Vasile sunt recunoscători în fiecare zi pentru ce le-a dat Dumnezeu. O casă pe care o pot folosi cât de cât pentru nevoile lor, câteva păsări în curte, căţei şi pisici care le mai alină tristeţea, un bagaj acumulat în ani de suferinţă, de care niciunul nu se va putea despărţi vreodată.

"Eu cât o să mai pot, o să fac de toate", afirmă Dorica. Curtea casei stă mărturie vorbelor ei, aceasta fiind curată şi plină cu animale îngrijite şi iubite. Printre forfota făcută de cocoşii şi găinile curţii, Dorica ne mărturiseşte că ea nu poate aduce suferinţă altor fiinţe, mai ales când vine vorba de găinile pe care le creşte. "Aşa sunt eu. Ori le dau la cineva să mi le taie, ori le vând. Orice, numai să nu le omor eu", ne spune Dorica.

Surprizele nu s-au terminat pentru cei trei membri ai inditei familii. La uşa lor, vor ajunge, în curând, şi alte ajutoare, inclusiv încă o maşină de cusut, achiziţionată de o comunitate de binefacere din Galaţi, care, împreună cu comunitatea de români din Munchen s-a mobilizat pentru a le oferi celor trei îmbrăcăminte, alimente şi tot ce le este necesar traiului de zi cu zi.

Casa, visul cel mai mare

Teama că într-o zi proprietarul ar putea vinde casa în care locuiesc acum nu le dă pace celor trei. Şi-ar dori mult o căsuţă a lor, dar ştiu că nu au bani ca să îşi cumpere un teren şi să îşi ridice o locuinţă modestă. Asta cu atât mai mult, ne-au spus oamenii, preţurile în zonă sunt foarte mari şi ei nu şi-ar putea permite niciodată o astfel de investiţie. O mică rază de speranţă ar putea veni din partea comunităţii locale, al cărei reprezentant, primarul Stoica Paraschiv, a lăsat să se înţeleagă că ar fi o şansă pentru acordarea unui loc de casă şi ridicarea unei locuinţe speciale pentru cei trei.

Citit 2800 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.