Au început lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală
Foto: Ovidiu Amălinei

Au început lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

După aproape zece ani de aşteptare, proiectul de realizare a unui nou Muzeu de Artă Vizuală la Galaţi va deveni, în sfârşit, realitate! Ieri, 21 septembrie, s-a dat în mod oficial startul lucrărilor la noul muzeu, ce va fi amplasat în Parcul Rizer. Finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi, proiectul cu o valoare de 4,7 milioane de euro va fi cea mai amplă investiţie din ultima perioadă în blazonul cultural al Galaţiului.

Proiectul a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. Din păcate, deşi noul sediu al instituţiei de cultură gălăţene ar fi avut şanse să devină o clădire reprezentativă nu numai pentru urbea noastră, ci şi pentru tot ce înseamnă arhitectura modernă în România (proiectul a fost premiat şi la nivel naţional, de Ordinul Arhitecţilor), lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă Galaţi s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.

"Era o situaţie total inacceptabilă. Trebuia făcut ceva pentru a da viaţă acestui proiect, atât de important pentru viaţa culturală a Galaţiului. Vorbim aici nu doar de construcţie. Este o lucrare de suflet pentru gălăţeni. În plus, avem valoarea patrimonială pe care o are muzeul, dar şi valoarea arhitecturală pe care o are acest proiect şi de care gălăţenii trebuie să se bucure", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În cursul anului trecut, au fost reactualizaţi parametrii tehnici, proiectul a fost dezbătut în CJ, iar în luna iulie, în urma unei proceduri de achiziţie publică a fost desemnat şi un executat al lucrării, respectiv firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL. Iar ieri s-a trecut efectiv la lucru, fiind excavate primele cupe de pământ pe locul în care se va ridica viitorul muzeu.

"Este o investiţie de peste 21,5 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro), este o construcţie care va avea aproape 4.000 de metri pătraţi suprafaţă construită. Muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Banii pentru investiţie sunt de bugetul propriu al CJ. Asta pentru că, deşi am încercat să găsim o axă de finanţare pe fonduri europene, transfrontaliere, norvegiene, o astfel de construcţie nu este, din păcate, eligibilă pentru finanţare cu fonduri nerambrusabile. Şi atunci - pentru că avem un patrimoniu cultural impresionant la Galaţi, peste 7.000 de lucrări de artă - am hotărât să facem acest efort, să putem realiza proiectul, pentru ca atât gălăţenii, cât şi cei care ne vizitează să se poată bucura de aceste valori culturale", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

La rândul său, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ne-a declarat: "Aproape că nu mai credeam că se va întâmpla acest lucru, de a vedea început acest proiect, dar iată că domnul preşedinte s-a ţinut de promisiune! Îmi aduc aminte că, la doar câteva zile de la instalarea în funcţie, dl preşedinte ne-a spus că realizarea acestui muzeu va fi una dintre priorităţile CJ. Şi s-a ţinut de cuvânt. De asemenea, este de apreciat şi faptul că în şedinţa în care s-a pus problema aprobării proiectului pentru construirea Muzeului de Artă Vizuală nu a existat nici un vot contra, nici o abţinere, lucru destul de rar pentru o şedinţă CJ".

Prezent la debutul lucrărilor a fost şi arhitectul Dan Ujeucă: "E un proiect care înseamnă mult pentru mine, desigur, dar este un proiect care înseamnă mult pentru Galaţi. Am aşteptat zece ani până când s-a găsit cineva care să ia frâiele acestui proiect şi să ne apucăm de lucru. Sincer, după câte beţe în roate au fost de-a lungul timpului, credeam că muzeul o să rămână un proiect de sertar".

Desigur, pe mai departe lucrurile stau în primul rând în mâinile constructorului, Midanne Invest Grup SRL. Reprezentantul acesteia, şeful de şantier Cătălin Barbu, ne-a prezentat planurile viitorului muzeu: "Clădirea este cu trei etaje, cu subsol parţial acoperit, iar faţada, aşa cum a fost gândită de dl arhitect Ujeucă, este una cu totul deosebită. Avem tot suportul CJ şi al proiectanţilor şi suntem convinşi că lucrurile vor merge foarte bine".

Termenul de execuţie al lucrării este de 2 ani, dar lucrarea ar putea fi finalizată, potrivit constructorului, chiar mai repede, în aproximativ 18 luni. Prin urmare, în primăvara lui 2020, Muzeul de Artă Vizuală s-ar putea muta în „casă nouă”!

Citit 5537 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.