Au început lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală

Au început lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală

Ovidiu Amălinei
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
7 comentarii

După aproape zece ani de aşteptare, proiectul de realizare a unui nou Muzeu de Artă Vizuală la Galaţi va deveni, în sfârşit, realitate! Ieri, 21 septembrie, s-a dat în mod oficial startul lucrărilor la noul muzeu, ce va fi amplasat în Parcul Rizer. Finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi, proiectul cu o valoare de 4,7 milioane de euro va fi cea mai amplă investiţie din ultima perioadă în blazonul cultural al Galaţiului.

Proiectul a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. Din păcate, deşi noul sediu al instituţiei de cultură gălăţene ar fi avut şanse să devină o clădire reprezentativă nu numai pentru urbea noastră, ci şi pentru tot ce înseamnă arhitectura modernă în România (proiectul a fost premiat şi la nivel naţional, de Ordinul Arhitecţilor), lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă Galaţi s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.
"Era o situaţie total inacceptabilă. Trebuia făcut ceva pentru a da viaţă acestui proiect, atât de important pentru viaţa culturală a Galaţiului. Vorbim aici nu doar de construcţie. Este o lucrare de suflet pentru gălăţeni. În plus, avem valoarea patrimonială pe care o are muzeul, dar şi valoarea arhitecturală pe care o are acest proiect şi de care gălăţenii trebuie să se bucure", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
În cursul anului trecut, au fost reactualizaţi parametrii tehnici, proiectul a fost dezbătut în CJ, iar în luna iulie, în urma unei proceduri de achiziţie publică a fost desemnat şi un executat al lucrării, respectiv firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL. Iar ieri s-a trecut efectiv la lucru, fiind excavate primele cupe de pământ pe locul în care se va ridica viitorul muzeu.
"Este o investiţie de peste 21,5 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro), este o construcţie care va avea aproape 4.000 de metri pătraţi suprafaţă construită. Muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Banii pentru investiţie sunt de bugetul propriu al CJ. Asta pentru că, deşi am încercat să găsim o axă de finanţare pe fonduri europene, transfrontaliere, norvegiene, o astfel de construcţie nu este, din păcate, eligibilă pentru finanţare cu fonduri nerambrusabile. Şi atunci - pentru că avem un patrimoniu cultural impresionant la Galaţi, peste 7.000 de lucrări de artă - am hotărât să facem acest efort, să putem realiza proiectul, pentru ca atât gălăţenii, cât şi cei care ne vizitează să se poată bucura de aceste valori culturale", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
La rândul său, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ne-a declarat: "Aproape că nu mai credeam că se va întâmpla acest lucru, de a vedea început acest proiect, dar iată că domnul preşedinte s-a ţinut de promisiune! Îmi aduc aminte că, la doar câteva zile de la instalarea în funcţie, dl preşedinte ne-a spus că realizarea acestui muzeu va fi una dintre priorităţile CJ. Şi s-a ţinut de cuvânt. De asemenea, este de apreciat şi faptul că în şedinţa în care s-a pus problema aprobării proiectului pentru construirea Muzeului de Artă Vizuală nu a existat nici un vot contra, nici o abţinere, lucru destul de rar pentru o şedinţă CJ".
Prezent la debutul lucrărilor a fost şi arhitectul Dan Ujeucă: "E un proiect care înseamnă mult pentru mine, desigur, dar este un proiect care înseamnă mult pentru Galaţi. Am aşteptat zece ani până când s-a găsit cineva care să ia frâiele acestui proiect şi să ne apucăm de lucru. Sincer, după câte beţe în roate au fost de-a lungul timpului, credeam că muzeul o să rămână un proiect de sertar".
Desigur, pe mai departe lucrurile stau în primul rând în mâinile constructorului, Midanne Invest Grup SRL. Reprezentantul acesteia, şeful de şantier Cătălin Barbu, ne-a prezentat planurile viitorului muzeu: "Clădirea este cu trei etaje, cu subsol parţial acoperit, iar faţada, aşa cum a fost gândită de dl arhitect Ujeucă, este una cu totul deosebită. Avem tot suportul CJ şi al proiectanţilor şi suntem convinşi că lucrurile vor merge foarte bine".
Termenul de execuţie al lucrării este de 2 ani, dar lucrarea ar putea fi finalizată, potrivit constructorului, chiar mai repede, în aproximativ 18 luni. Prin urmare, în primăvara lui 2020, Muzeul de Artă Vizuală s-ar putea muta în „casă nouă”!

Citit 4058 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:54

7 comentarii

 • postat de Sandu Marți, 25 Septembrie 2018 18:57 5.13.189.*** Link la comentariu
  0
  0

  Vrem spitale, scoli si drumuri nu muzee si biserici!

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 18:58 78.96.81.*** Link la comentariu
  10
  9

  De banii consumati cu putin timp in urma pentru parcul Rizer cine raspunde?!

  De calitatea indoielnica a executiei acestei lucrari cu trotuare si alei care au cedat la nici doua luni..

  Chipurile acest parc a fost modernizat cu foarte multi bani in vreme ce acest proiect al muzeului de arta vizuala zacea prin sertarele inconstientei si bataii de joc ai alesilor, pe timpul lui Durbaca si apoi a lui Bacalbasa...

  Pana s-au scarpinat ei pe fotoliile confortabile ale Consiliului Judetean, tot vorbind de stadiul de proiectare, fezabilitate, cautand ca somnambulii un loc pentru constructia muzelui, au investit in modernizarea parcului Rizer cu pompe si multa cerneala de laude; acum au venit alti mameluci si darama ce au facut altii cu bani multi , schimband obiectul!

  Oare nu este nimeni sa intrebe de aceasta schimbare cu banii pe apa sambetei!?

  Cat trebuie sa mai suportam aceste persoane incompetente puse politic pe functii de conducere la institutii atat de importante?!

  Raportează
 • postat de Ulise Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 16:15 82.137.12.*** Link la comentariu
  6
  7

  Dar Parcul noua fost făcut tot cu fonduri europene nerambursabile ? Se dărâmă parcul ?Se face alături de el ? Dar Unde este Muzeul ce se va mai face?

  Raportează
 • postat de crystal Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 14:40 89.136.2.*** Link la comentariu
  3
  8

  de parcul facut de Vega Holding de pe strada Tecuci au uitat cu totii. Te asezi pe o banca si risti sa iti intre cuie si suruburi in orificii. O pubela de gunoi te intampina la intrare stand pe jos culcata ori rezemata de un copac ca un om beat iar cismelele de apa potabila sunt vai de partidul lor. Lemnul de pe banci, acolo unde mai este, e uscat de vreme si parca vrea sa te agate de pantaloni sau de fusta si sa spuna : "Eu cu cine mai votez ?". Poarta la intrare a fost parasita de sudura ori balama si e legata cu un cablu si inchisa de forma de ti-e frica sa o deschizi ca zici ca e pusa la tensiune ca sa mai trezeasca din romani.
  Mandra arteziana, in background, de moda veche inca mai traieste dar pentru cata vreme ?
  Un mic articol despre asta , pe cand Viata Libera ? Un mic parculet frumos care odinioara era mandria zonei acum parca devine un teren plin de incercari ca in filmele cu misiune imposibila.

  Raportează
 • postat de @ Taranu Taran Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 14:36 89.137.225.*** Link la comentariu
  7
  5

  nu te mai plange atat. Ca pe Google Maps , din satelit , drumul arata chiar bine.

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 07:03 93.122.250.*** Link la comentariu
  17
  12

  Este ceva frumos cu proiectu Muzeul dar pe mine cetatean din satul Plesa (comuna Beresti Meria) ma intereseaza mai mult modernizarea asfaltului la drumul judetean 242 B (Plesa - Beresti) si drumul asfaltic din satul Plesa (comuna Beresti Meria) unde asfaltul este macinat de foarte multi ani (zona Biserici) si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat cu PSD (la parlamentare , presedentiale , europarlamentare , locale , ...iar domnul Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati in functia de presedinte PSD pe judet stie ca primari de la Beresti si Beresti Mesria sunt primari alesi pe listele PSD .

  Raportează
 • postat de gorenje Sâmbătă, 22 Septembrie 2018 01:53 82.78.124.*** Link la comentariu
  9
  14

  Sa fim noi toti sanatosi pana se termina, dar cred vom ajunge centenari...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.