A crescut numărul consumatorilor de etnobotanice

A crescut numărul consumatorilor de etnobotanice
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Traficul şi consumul de etnobotanice ia amploare mai ales printre elevi, iar legislaţia este din ce în ce mai permisivă. Recent, printr-o decizie judecătorească s-a stabilit faptul că deţinerea, în vederea consumului propriu, de substanţe cu efect psihoactiv, nu este infracţiune. Acest lucru va îngreuna munca anchetatorilor, iar depistarea celor care vând astfel de substanţe va fi din ce în ce mai greu de făcut. Asta în condiţiile în care numărul consumatorilor, care au vârste din ce în ce mai fragede, creşte alarmant de mult, iar efectele substanţelor psihoactive sunt devastatoare, consumatorii ajungând chiar să se sinucidă. Din păcate, acesta este tristul adevăr, iar cazurile de suicid întâmplate la noi în oraş ne-au determinat să tragem un semnal de alarmă.

Atât poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), cât şi procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) atrag atenţia asupra faptului că legislaţia românească este mult prea permisivă, atunci când vine vorba de consumul de etnobotanice, în ciuda faptului că aceste substanţe sunt foarte periculoase pentru sănătate. Iar acest lucru se vede din datele statistice, care arată că, până în luna octombrie, la nivelul judeţului Galaţi, au fost prinşi cu etnobotanice tot atâtea persoane cât au fost prinse în tot anul 2017. „Statistic vorbind, până în octombrie 2018 avem tot atâtea infracţiuni constatate cât tot anul 2017, deci suntem în creştere. Nu este o creştere care să ne alarmeze, dar orice copil care consumă astfel de substanţe este o pierdere pentru societate, pentru că efectele sunt devastatoare pentru un consumator care devine dependent. Cei care sunt ţintele consumului de etnobotanice sunt cei cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, deci consumul începe de la o vârstă foarte fragedă. Consumul se extinde, din păcate, şi în mediul rural, nu doar în mediul urban, ceea ce este un lucru agravant”, ne-a explicat comisar şef Dănuţ Lefter, şeful BCCO Galaţi.

Preţul, principala atracţie

Preţul de comercializare este principalul atu folosit de traficanţi, atunci când reuşesc să îi convingă pe adolescenţi să încerce aceste substanţe.    

„Se prepară relativ uşor şi au un cost foarte scăzut, astfel că elevii de liceu îşi permit, material vorbind, să şi le achiziţioneze. Aceasta sunt principala problemă. Practic sunt nişte ceaiuri care se fierb cu acetonă şi cu nişte substanţe care se procură relativ simplu, de pe internet”, a menţionat cms. şef Dănuţ Lefter.

Chiar dacă au un preţ scăzut şi se procură relativ uşor, chiar de pe internet, atât poliţiştii, cât şi procurorii DIICOT sunt în permanentă alertă, atunci când vine vorba despre traficanţi.

„Încercăm să ajungem cât mai sus pe ierarhia dealerilor şi să reuşit tragerea la răspundere penală a celor care fac operaţiuni de procurare, depozitare, transport, comercializare şi toate celelalte forme alternative prevăzute de legea penală. Chiar anul acesta am destructurat două astfel de grupări care comercializau substanţe cu efect psihoactiv, ultima fiind în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Avem şi rezultat judiciar, din punctul meu de vedere, în sensul că instanţele de judecată au dispus arestarea preventivă. Cu ocazia percheziţiilor s-a descoperit 1,5 kilograme de substanţă care era utilizată pentru prepararea substanţelor cu efect psihoactiv.

Dintr-o sută de grame de substanţă pură (substanţă folosită în vederea confecţionării de substanţe cu efect psihoactiv) se pot confecţiona cinci-şase kilograme de substanţe gata de consum. Această substanţă se impregnează în diverse materii vegetale, cum ar fi ceaiuri, plante uscate, care sunt achiziţionate în special de la plafar, farmacii, care se îmbibă, se stropesc sau se fierb în acea soluţie rezultată din amestecarea substanţei respective cu apă. Noi am găsit atunci 1,5 kilograme de substanţă necesară pentru prepararea, vă daţi seamă cât ar fi rezultat de aruncat pe piaţă. Preţul unei doze variază între 7 şi 15 – 16 lei, în funcţie de mărimea dozei. Se comercializează doze de 0,2 grame (dintr-un gram se produc cinci astfel de doze)”, ne-a explicat Sorin Cărare, procurorul şef al DIICOT Galaţi.

Din păcate însă, chiar dacă anchetatorii au reuşit să destructureze două astfel de grupări, locul lor este, în permanenţă, luat de alţi indivizi dornici să obţină venituri facile, vânzând otravă la plic.

Nu se pedepseşte consumul de etnobotanice

Galaţiul a fost printre primele oraşe în care consumatorii de substanţe psihoactive au fost trimişi în judecată. În urma unei decizii date la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei care deţin substanţe psihoactive în vederea consumului propriu nu mai pot fi traşi la răspundere penală. „La Curtea de Apel Suceava s-a ridicat problema de drept, care a fost înaintată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia pentru dezlegarea unor probleme de drept, şi acolo s-a pronunţat decizia nr 10/2018, în sensul că nu mai poate fi sancţionată persoana care deţine o cantitate de etnobotanice, de fapt de substanţe cu efect psihoactiv, pentru consum propriu. Decizia pronunţată de ICCJ are efecte pentru viitor, ceea ce înseamnă că de la publicarea în Monitorul Oficial această procurare şi deţinere pentru consumul propriu nu mai este sancţionată penal”, ne-a explicat Sorin Cărare, procuror şef al DIICOT Galaţi.

Acest lucru nu înseamnă însă că se vor putea consuma etnobotanice oriunde pe stradă. „Am avut discuţii cu echipele de poliţie (cei de la BCCO, de la IPJ) şi chiar cu poliţia locală, cărora le-am recomandat să nu întrerupă aceste controale şi depistări. Şi asta pentru că de la un consumator depistat putem ajunge la dealer. Nu putem să nu facem acel minim efort de a-l opri să fumeze pe stradă”, a adăugat procurorul şef DIICOT.

Problema este lupta cu comercializarea acestor droguri, dar şi faptul că legislaţia este permisivă privind pedepsirea celor care le comercializează. Ideea noastră şi intenţia noastră este să aibă copiii acces cât mai puţin la aceste droguri şi dealerii să fie sancţionaţi  şi pedepsiţi potrivit legii. cms. şef  Dănuţ Lefter - BCCO Galaţi
Acum doi ani am avut o reţea care a acţionat pe raza municipiului Galaţi, desfacerea realizându-se preponderent în unităţile de învăţământ. Am reuşit destructurarea grupării, din păcate am fost nevoiţi să dispunem nişte măsuri şi faţă de anumiţi elevi din licee, pe care i-am trimis în judecată în stare de libertate, ceea ce nu înseamnă că vor lua pedepse cu închisoarea, pot primi amenzi penale. Uneori facem acorduri de recunoaştere cu anumite sancţiuni, care merg de la amendă până la închisoare cu suspendare pe un anumit termen de supraveghere. Sorin Cărare - procuror şef DIICOT Galaţi

Când salvarea vine la liceu, din cauza drogurilor

Părinții nu ajută, iar școala nu are suficiente pârghii

Un consumator se transformă ușor în traficant  

 

 

 

 

Citit 3829 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2018 21:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.