Ce a reuşit Oradea şi noi nici n-am încercat | Plaja ”Dunărea”, hibernând cu gândul la 5 milioane de euro (FOTO)

Ce a reuşit Oradea şi noi nici n-am încercat | Plaja ”Dunărea”, hibernând cu gândul la 5 milioane de euro (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Pe principiul iarna - car şi vara - sanie, consilierii locali au aprobat, la finele anului trecut, după dezbateri aprinse şi cu privirile aţintite către celebrul aquapark din Oradea, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici propuşi pentru obiectivul "Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea". Devenită pentru scurtă vreme "Jungle Splash", plaja s-a reîntors, în iunie anul trecut, la municipalitate, după eşecul concesionării unui "investitor-minune", care ar fi trebuit să o transforme într-un paradis al distracţiei şi agrementului. După un maraton de reparaţii care au înghiţit 63.300 de euro, bani de la bugetul local, Plaja a fost redeschisă gratuit doar pentru "băi de soare şi grătare" pe nisipul sărac, bătătorit şi năpădit de vegetaţie. În locul investiţiei de 6,2 milioane de euro, la care se angajase concesionarul Plajei "Dunărea", aleşii locali au aprobat un proiect de 5,4 milioane de euro, care ar putea fi gata, cel mai probabil, în 2020. Sursa de finanţare a acestei investiţii este, însă, incertă!

Un arsenal de "zece tobogane incitante, 15 bazine de înot şi relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, şase saune, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport şi restaurante îţi va satisface pe deplin imaginaţia şi îţi va potoli setea de aventură, creând o zi perfectă de destindere în orice anotimp”… Aşa ceva există, dar nu la Galaţi, ci la Oradea, în Aquaparkul "Nymphaea", cel mai mare din această regiune a Europei. Despre el au discutat şi consilierii locali la şedinţa din 19 decembrie, când li s-au supus aprobării studiul de fezabilitate şi costurile reabilitării şi modernizării Plajei "Dunărea".

Păcăleală, cârpeală şi-un studiu de fezabilitate

Închisă pe 14 august 2014, după ce Direcţia de Sănătate Publică a constatat starea jalnică a bazinului, fără sistem de filtrare a apei, cabinele insalubre şi WC-urile mizere, Plaja "Dunărea" n-a reuşit să-şi găsească investitorul care s-o transforme măcar într-un ştrand civilizat, dacă nu într-un parc acvatic, aşa cum promiteau autorităţile.

Din 2014 şi până acum a beneficiat doar de cârpeli şi reparaţii - 337.725 de lei în 2016 şi 291.439 de lei în 2018 - care să o facă doar funcţională. Un soi de sărăcie cu duşuri, pentru că bazinele sunt distruse.

Tot anul trecut, Primăria Galaţi a plătit firmei constănţene Aqua Azur SRL 148.750 de lei cu TVA pentru studiul de fezabilitate necesar reabilitării şi modernizării plajei, amenajării unui aquapark şi a unei zone de agrement cu destinaţii multiple. Documentaţia a ajuns, pe 19 decembrie, la aprobarea consilierilor locali.

"Să nu ne pripim"

Dezbaterile au fost deschise de consiliera locală PMP Oana Iurescu, cea care, la începutul şedinţei, a promis amânarea proiectului pentru o şedinţă viitoare: "La acest proiect nu mă opun. Vreau doar să nu ne pripim. La momentul acesta, nu ştim de unde o să luăm banii pentru reabilitare şi modernizare, care sunt foarte mulţi - 25 de milioane de lei. Dacă, în loc să mergem pe piscinele vechi, am încerca să construim o piscină acoperită, cu zonă de SPA, vestiarele aferente, pe care să o putem folosi şi iarna, să generăm nişte venituri pe care, apoi, să le reinvestim, şi să ne ocupăm şi de restul locaţiei, etapizat. Eu am discutat cu domnii consilieri, le-am arătat şi nişte fotografii de la Oradea - un etalon pentru noi, un exemplu de bune practici, după care ar trebui să ne luăm şi noi. Trebuie să facem ceva, pentru că este foarte dorit de cetăţenii municipiului Galaţi, dar haideţi să nu ne grăbim!", a pledat consiliera.

"Nu-mi permit nici o lună de întârziere!"

Replica a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Dacă tot aţi fost şi la Oradea, cu o  simplă căutare pe Google v-ar fi dat şi suma ce ar trebui alocată. Noi vorbim despre o investiţie de maxim 5 milioane de euro. Investiţia de la Oradea a costat 22 de milioane de euro. Dumneavoastră vă întrebaţi mai devreme de unde vom face rost de 5 milioane, dar nu v-aţi pus întrebarea de unde facem rost de 22".

Edilul a admis că proiectul propus poate fi dezvoltat, dar a subliniat că nu-şi permite nici cea mai mică întârziere: "Nu o să încep niciodată cu un bazin acoperit! O să începem cu unul descoperit, şi ulterior, pentru că mai există teren, vom continua dezvoltarea cu o piscină acoperită. Piscine acoperite, în momentul de faţă, mulţumim lui Dumnezeu, mai avem pe ici, pe colo! Dar, credeţi-mă pe cuvânt, ca primar în care aţi aruncat cu absolut toate lăturile posibile şi imposibile legat de Plaja Dunărea, nu-mi permit nici măcar o lună de zile să mai întârzii în a demara acest proiect!", a spus Pucheanu.

Când ar putea fi gata

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a precizat că, din punctul său de vedere, la Plaja Dunărea ar fi oportun un aqualand: "Aqualand înseamnă o activitate 365 de zile pe an. În condiţiile de faţă, proiectul se prezintă ca fiind sezonier. Nu suntem împotriva proiectului, chiar îl susţinem, doar că avem pretenţia de mai mult. Mai mult înseamnă ca toţi gălăţenii, pe cele 12 luni din an, să aibă acces la un spaţiu public, un aqualand adevărat, şi nu cred că ar fi o problemă ca, pe viitor, să majorăm indicatorii tehnico-economici".

Colegul său liberal Onuţ Atanasiu a întrebat dacă există nişte termene şi dacă, în 2019, vom avea un sezon estival la Plaja "Dunărea".

"Ţineţi-vă slipul pe dumneavoastră! Evident că nu are cum să fie gata în vară! În cel mai bun caz, undeva, sfârşitul toamnei 2019. Sunt proceduri ce nu ţin nici de voinţa primarului, tocmai de asta doresc urgentarea lor", a replicat primarul.

"Domnul primar cred că intenţionează a inaugura Plaja Dunărea în anul electoral 2020. Încercăm să ne folosim de acest obiectiv doar cu tentă electorală", a remarcat consiliera independentă Simona Vreme.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a încercat să explice că proiectul propus este unul etapizat şi că există teren şi potenţial suficient pentru dezvoltări ulterioare de tip SPA şi Therme.

"Nu e nimeni care nu şi-ar dori un Therme!"

După ce proiectul a fost adoptat cu 23 de voturi "pentru" şi o abţinere, primarul a ţinut să facă nişte precizări: "Nu e nimeni care nu şi-ar dori un Therme, la modul general. Partea financiară e un mare-mare obstacol. Investiţiile de acest fel, pe care le vedeţi la nivelul României, sunt cu fonduri europene. Puteţi să înjuraţi sau să le bateţi obrazul primarilor de dinainte că au ratat nişte fonduri europene când puteau să beneficieze de ele. În momentul de faţă nu mai există fonduri! Discuţiile dintre noi mai pot dura o lună! Aceştia sunt indicatorii a ceea ce am cerut prin caietul de sarcini. Ceea ce cereţi dumneavoastră, o eventuală suplimentare a acestor sume, înseamnă, efectiv, comandarea din nou a unui studiu de fezabilitate. Care costă alţi bani! Durează! Şi nu de alta, dar vreau să-i fac în ciudă doamnei consilier Vreme: în 2020 s-o invit să taie alături de mine panglica acestui edificiu".

Ce s-a votat

Potrivit hotărârii adoptate, Plaja "Dunărea" a fost construită în perioada 1976-1980, iar în 1996 au fost adăugate grupurile sanitare, duşurile şi chioşcurile alimentare. "Prin proiect este prevăzută realizarea unui Complex acvatic multifuncţional cu plajă urbană", prevede hotărârea adoptată.

Investiţia cuprinde, printre altele, piscină cu valuri pentru 297 persoane, bazin de relaxare pentru circa 160 de persoane, bazin de aterizare pentru circa 111 persoane, piscina cu tobogan pentru copii, aventura park, zona food court, beach bar şi terasa amplasata pe plaja, scenă pentru concerte, bibliotecă pe plajă, bungalouri SPA, zone pentru sport, fitness (cu echipamente necesare) şi yoga, duşuri solare, hamace şi sezlonguri.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 24.970.658 de lei, cu o sursă de finanţare incertă - buget local şi /sau împrumut, iar durata de realizare este de 18 luni.

Ce-au reuşit alţii

Potrivit Oradea.ro, site-ul oficial al municipiului Oradea, pe 27 mai 2016, Primăria acestui oraş a organizat o conferinţă de presă cu ocazia închiderii proiectului "Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea", realizat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, în valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă 42.327.346 lei, inclusiv TVA), cea mai mare investiție publică de acest gen din România.

"Acest aquapark a fost construit într-un an și jumătate, este cel mai modern din vestul României. El acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni și turiști și pune Oradea pe harta turismului balnear și de recreație în Estul Europei", declara primarul Oradei, Ilie Bolojan.

Managerul de proiect, Anamaria Sava, a prezentat facilităţile complexului: "Corpul 1 cuprinde: subsolul cu vestiarele, spațiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, cele 13 bazine acoperite faţă de patru, câte au fost prevăzute în proiectul iniţial, cele patru aqua-tobogane interioarecu lungimea totală de 183 metri, patru bazine de tratament acvatic şi două jacuzzi VIP, saună finlandeză, rusească, cu infraroşii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi şi cabina cu gheaţă, spa-ul şi centrul wellness (patru bazine de tratament acvatic şi două jacuzzi VIP, saună finlandeză, rusească, cu infraroşii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi şi cabina cu gheaţă), centrul de informare turistică, restaurantul, cabinetul medical, birourile administrative; Corpurile 2 și 3 sunt puncte de alimentație publică; Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare de 18 metri înălțime, cu platformă de lansare și bazin de aterizare; Corpurile 5 și 6 sunt reprezentate de grupurile sanitare și vestiare.

La toate acestea se adaugă cinci bazine exterioare (cu valuri, de sărituri, olimpic - la standarde FINA -, pentru copii și pentru adulți), un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei de plajă, patru terenuri de sport pentru fotbal de masă și două mese pentru tenis de masă".

Conform jurnaliştilor orădeni, apa din toate bazinele este recirculată, tratată și filtrată corespunzător (cinci la sută se reîmprospătează cu apă potabilă), iar masajul acvatic este prezent la patru bazine (trei interioare şi unul exterior).

Plaja "Dunărea" din Galaţi nu poate decât să viseze, de sub zăpadă, la asemenea investiţii...

Foto: Iulia Kelt şi aquapark-nymphaea.ro

Citit 7952 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.