Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
7 comentarii

Datele oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că judeţul Galaţi se află printre primele în ţară în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa cazurilor de cancer. Statisticile scot la iveală o legătură destul de clară între nivelul scăzut de trai al unei comunităţi şi numărul mare al bolnavilor cu tumori maligne înregistrat în respectiva comunitate.

Din datele publicate recent de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică reiese că, în primele trei luni ale acestui an, în judeţul Galaţi au fost diagnosticate 344 de noi cazuri de cancer, faţă de 311, în perioada corespunzătoare a anului trecut. Incidenţa la suta de mii de locuitori a crescut astfel de la 246,7 cazuri, în primul trimestru din 2018, la 272,9 cazuri, în trimestrul I al acestui an. Practic, potrivit autorităţilor, incidenţa tumorilor maligne nou diagnosticate pe plan local a fost de 3,3 cazuri la suta de locuitori, în perioada ianuarie-martie 2019, în timp ce media naţională a fost de 2,5. Opt judeţe se află în faţa Galaţiului, cu o incidenţă mai mare a cazurilor noi de cancer. Printre acestea se numără judeţele Olt, Dolj, Teleorman şi Sibiu.
Când vine vorba de numărul bolnavilor rămaşi în evidenţele medicilor de familie, în primul trimestru din 2019, în judeţul Galaţi se aflau 16.691 de pacienţi cu cancer, în scădere cu 421 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Raportând la suta de mii de locuitori, vedem că Galaţiului îi revine o prevalenţă a cazurilor de tumori maligne de 3.261,7 de bolnavi, fiind depăşit doar de Teleorman, Constanţa, Sibiu şi Arad.

Multe îmbolnăviri ar putea fi evitate

Medicii atrag atenţia că mai bine de jumătate din îmbolnăvirile de cancer ar putea fi prevenite prin evitarea principalilor factori de risc: fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi saturate, semipreparatele din comerţ, alcoolul în exces, obezitatea şi sedentarismul. Şi alimentele conservate în fum (afumate) sunt considerate periculoase, deoarece fumul conţine unii dintre cei mai puternici cancerigeni. Tot aici, medicii arată cu degetul spre carnea gătită la grătarul cu jar.
În acelaşi timp, din cauza infrastructurii medicale învechite sau deficitare, precum şi ca urmare a lipsei noţiunilor elementare de educaţia medicală, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, atunci când tratamentul este mai greu de suportat şi mai puţin eficient.

Citit 8707 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:26

7 comentarii

 • postat de paloma Joi, 18 Iulie 2019 23:50 5.13.166.*** Link la comentariu
  0
  3

  De poluare din oras nu spune nimeni nimic...Normele ridicate ale noxelor emise de combinat si-au pus amprenta asupra lucratorilor de acolo si nu numai ! Fostii proprietari nu si-au respectat promisiunile in a reduce noxele; statul roman a tacut din gura, acum suportam consecintele !!! Nu se spune unde au lucrat cei diagnosticati cu cancer. In occident se consuma 90% hrana procesata si nu au rata asta de imbolnaviri !!!

  Raportează
 • postat de rodax Joi, 18 Iulie 2019 16:52 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  2

  din pacate majoritatea romanilor nu adopta un stil de viata sanatos.fumeaza consuma alcool peste masura,nu respecta orele de somn,nu fac sport.adora sa manance gratare si mici in nestire.de unde atunci sanatate?

  Raportează
 • postat de Popescu elena Joi, 18 Iulie 2019 11:45 109.166.132.*** Link la comentariu
  3
  9

  Nu se dorește sa fie vindecat cancerul. Eu știu o doctorița care te jupoaie de bani. Nu contează ptr ea ca ești bolnav de cancer. Chiar rog ministru sa trimită pacienții spioni la secția de oncologie. Spun asta din propria experienta.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 18 Iulie 2019 08:24 188.24.216.*** Link la comentariu
  3
  12

  Nu intreba ce poate face statul pentru tine, ce poti face tu pentru stat! BANI! El poate face taxe cat mai multe!
  Restul is firmituri! In Romania 75-85% din venituri se duc inapoi la stat! Salariul maruntisibil.... 90% se cheltuie instant... de multe ori chiar nici nu ajunge!
  Mancarea noastra consumata este preponderent importanta, daca nu construita chiar aia dupa cele mai proaste retete.... plinde de inlocuitori... carnea e din resturi, umpluta cu amidon, cartofi, zahar etc...
  Interesul l-a punctat perfect dmn din primul comentariu.... sa traiesti slabit psihic, dezbinat, fara protective sociala, bolnav dupa 50 de ani... iar cand ieri la pensie... ai ditamai colectia de afectiuni! Daca o prinzi cati-va ani esti tare!
  Statul este cel mai mare dusman al acestui popor, iar individul cel mai mare al sau insasi... deoarece valorile sunt deturnate inca din cresterea adultului... bani, masina, casa... propria educatie praff!
  Oricum suntem pe drumul cel sigur spre... locuri cu verdeata iar guvernarile de 30 de ani s-au asigurat ca nu deviem... de la planul ce ni s-a impus... si nu numai noua!

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 18 Iulie 2019 06:22 109.166.137.*** Link la comentariu
  1
  11

  Ar fi bine de știut câți bolnavi de cancer erau în perioada comunistă și câți sunt acum. Dacă sunt diferențe majore iar în capitalism sunt mai mulți bolnavi de cancer, atunci putem spune că statul român a permis existența mai multor produse cancerigene pe rafturile magazinelor. Asta înseamnă un control slab sau inexistent al calității produselor puse spre vânzare. Mai înseamnă și genocid controlat în cazul în care permisibilitatea a fost făcută cu bună știință, cunoscând riscurile. După '89 poporul român a avut speranțe atât de mari iar azi are atât de multe dezamăgiri... Alte țări în 30 de ani s-au ridicat din cenușă, noi... am devenit cenușă...

  Raportează
 • postat de Daniel Joi, 18 Iulie 2019 04:38 188.24.212.*** Link la comentariu
  0
  22

  Era interesant sa publicati si ce forme de cancer.

  Raportează
 • postat de adevarul Joi, 18 Iulie 2019 00:16 89.136.231.*** Link la comentariu
  9
  36

  Pai asta si vor doctorii..cat mai multi pacienti de cancer. Daca nu ar fi bolnavi ei ce mai mananca?
  Stomatologul are interes sa iti faca o lucrare sa te tina 30 ani? Nu!
  E un intreg lant mafiot la nivel de stat...prima data ni se dau alimente cu e-uri sa ne otraveasca lent si statul scapa de cei slabi si se reduce populatia...apoi esti directionat catre mafia din farmacie si medici...iti vor lua si ultimii bani apoi vine preotul si te ingroapa si castiga si asta iar niste bani.
  Traseu: guvern-medic-popa.
  Ceausescu nu permitea otravirea populatiei! Avea nevoie de oameni sanatosi sa poata munci nu de mii de pacienti cu cancer.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.