Forţele Navale îşi onorează promisiunea - După 80 de ani, bricul ”Mircea” se întoarce la Galaţi

Forţele Navale îşi onorează promisiunea - După 80 de ani, bricul ”Mircea” se întoarce la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Bricul "Mircea" - navă-şcoală şi navă-ambasador a Flotei Navale Române - va putea fi admirat şi vizitat săptămâna viitoare în Portul Galaţi. Promisiunea acestei vizite o aveam din partea comandorului Mircea Târhoacă, comandantul bricului, încă din luna aprilie, când "Viaţa liberă" a realizat la bordul navei un reportaj despre pregătirile marşului pe mare menit să marcheze 80 de ani de serviciu în slujba marinăriei române.

Puţini mai ştiu astăzi că, în 1939, înainte de primul marş de instrucţie pe mare, bricul "Mircea" şi-a făcut primul voiaj de pregătire pe… Dunăre. Velierul a ajuns la Galaţi pentru a participa, pe 14 iunie, în şantierul naval, la ceremonia de lansare a primei nave de război construite în România - puitorul de mine "Amiral Murgescu". La ceremonia de la Galaţi a fost prezent inclusiv Regele Carol al II-lea, însoţit de tot Guvernul, ocazie cu care a vizitat şi bricul "Mircea".

"Dorim să rememorăm acest moment în cadrul acţiunilor ce vizează marcarea a 80 de ani de activitate a bricului "Mircea". În perioada de după Ziua Marinei, în funcţie de o serie de elemente organizatorice, vom începe acest marş pe Dunăre, ocazie cu care nava va putea fi văzută şi vizitată la Sulina, Tulcea, Galaţi şi Brăila", declara în exclusivitate pentru "Viaţa liberă" comandorul Mircea Târhoacă, comandantul bricului "Mircea".

Iată că Forţele Navale se ţin acum de cuvânt şi marşul pe Dunăre a fost programat să se desfăşoare în cursul săptămânii viitoare. Conform programului, bricul "Mircea" ar urma să ajungă la Galaţi în ziua de marţi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, şi va ancora în dreptul Palatului Navigaţiei, unde va fi întâmpinat cu toate onorurile ce se cuvin unei nave emblematice pentru istoria navală.

"După ceremonia de sosire a navei, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert pe Faleză, de la ora 17.30 la ora 19,00. Gălăţenii sunt invitaţi să viziteze nava conform următorului program: marţi, 17 septembrie, orele 17,30 - 19,00; miercuri, 18 septembrie, orele 9,00 - 13,00 şi 15,00 - 19,00", potrivit informaţiilor furnizate de Forţele Navale.

În dimineaţa zilei de 19 septembrie, bricul va ridica ancora şi se va îndrepta spre Brăila, ultima etapă a călătoriei sale pe Dunăre.

Bricul "Mircea" a fost construit în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm und Woss" din Hamburg, Germania. Nava a fost lansată la apă pe 22 septembrie 1938 şi a fost botezată cu numele "Mircea", alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului său, bricul "Mircea", care a fost navă de instrucţie a şcolii de marină de la Galaţi. Noul bric "Mircea" a intrat în portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutat de oficialităţi şi navele aflate în port, între care şi vechiul bric, adus de la Galaţi pentru a preda ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.

Citit 12277 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Septembrie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.