Festivalul Naţional de Comedie | Piteştiul a câştigat trei din cele cinci premii
Foto: Tudor Neacşu

Festivalul Naţional de Comedie | Piteştiul a câştigat trei din cele cinci premii
Spectacolul gălăţenilor a avut mult ritm, acrobaţie! Și multe gaguri!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gongul final al celei de-a XXXI-a ediţii a Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" a sunat aseară, în Sala Mare a teatrului, la Gala de premiere a celor nouă montări teatrale din România, urmată de un spectacol în afara competiţiei: "Nunta lui Krecinski", al Teatrului de Comedie Bucureşti, cu o scenografie ameţitoare, semnată de Iuliana Vîlsan, un prilej pentru un debut neaşteptat în regie al cunoscutului actor din producţii comice de televiziune Mihai Bendeac, care a şi jucat în spectacol.

Festivalul, desfăşurat între 4 şi 13 octombrie, numai cu teatre "de provincie", care dovedesc, după cum a încercat să dovedească descentralizarea talentelor artistice chiar selecţionera, pentru a treia oară,  Doina Papp, cunoscută critic de teatru. O competiţie, în paralel cu mai multe ateliere, conferinţe de carte şi mai multe evenimente chiar decât festivalul cu cifră rotundă de anul trecut, care a ţinut 30 de zile şi nu a avut caracter competiţional.

Au fost mult mai puţine trofee în acest an, numai cinci, ceea ce le-a făcut mai valoroase. Astfel, s-a renunţat la caracterul discriminatoriu care împărţea premiile pentru interpretare în feminine şi masculine, acum fiind premiat talentul pur şi simplu.

Juriul, din care au făcut parte artişti cu mare experienţă din multe alte jurii naţionale, a fost alcătuit din: actriţa Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Nottara Bucureşti, profesorul universitar Mircea Morariu, de la Universitatea din Oradea, critic de teatru, şi actorul Nicu Mihoc, director artistic al Companiei "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Juraţii au avut curajul să ofere Teatrului "Alexandru Davila" din Piteşti nu mai puţin de trei din cele cinci premii ale ediţiei, pentru un spectacol delicat şi de culoare scenografică: "Romanţioşii", de Edmond Rostand! Piteştenii au cucerit astfel Premiul pentru cel mai bun spectacol, în regia lui Vlad Cristache, Premiul pentru cea mai bună scenografie - Mădălina Niculae şi Andreea Tecla şi Premiul pentru cea mai bună actriţă sau cel mai bun actor în rol principal - Tavi Costin, pentru rolul Straforel.

Premiul pentru cea mai bună actriţă sau cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit energicei Mirela Pană, pentru rolul Eileen, din spectacolul "Billy şchiopul", de Martin McDonagh, în regia totuşi uşor dezamăgitoare a lui Vlad Massaci, producţie a Teatrului de Stat Constanţa, după textul dramaturgului "incendiar care provoacă de fiecare dată estetica teatrului modern", scriitor cu trei premii "Laurence Olivier" şi un premiu "Drama Desk".

Premiul pentru cea mai bună regie a revenit (puteam să pariez dinainte!) frumoasei nebunii semnate de cunoscutul regizor Alexandru Dabija (ei, acesta ar intra totuşi la categoria… "din Capitală), spectacolul "Salba Dracului", după Vasile Alecsandri, producţie a Teatrului "Fani Tardini"! Deci, stăm bine!

Foto 1, galerie. Imagine plastică din "Romanţioşii" (foto Tudor Neacşu). Foto 2. Tavi Costin, Piteşti. Foto 3. Mirela Pană, în scenă (foto "Adevărul de Constanţa"). Foto 4. Actriţa constănţeancă Mirela Pană (foto: Cuget liber")

Citit 1779 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.