Cine ar putea fi noul prefect al Galaţiului (FOTO)

Cine ar putea fi noul prefect al Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Schimbarea Guvernului atrage întotdeauna, după sine, înlocuirea prefecților, având în vedere funcția de reprezentare a executivului în teritoriu deținută de aceștia, în ciuda declarațiilor care de care mai furtunoase cu privire la necesitatea depolitizării acestei funcții.

Recent, noul premier Ludovic Orban a declarat la Brașov că schimbarea va fi efectuată în urma unei analize a activității acestora și va fi pusă în practică după turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru ca scrutinul să nu fie afectat. ”Sigur, unii deja au început să demisioneze, alții au intrat în concedii de boală. Îi așteptăm să revină la lucru ca să își scrie demisia”, a adăugat Orban.

La Galați, actualul prefect numit de Partidul Social Democrat Dorin Otrocol (inginer, 64 de ani) pare a fi în căutarea liniștii de viitor pensionar, mai ales că domnia sa împlinește 65 de ani în luna decembrie. Înlocuirea sa în prima săptămână de după alegerile din 24 noiembrie este dată ca iminentă, iar factorii de decizie ai Partidului Național Liberal caută soluția cât mai ”p(e)r(e)fectă”. Pe lista ”scurtă”, din informațiile pe care le deținem, s-ar afla Gabriel Panaitescu (61 de ani, inginer), fost prefect, în prezent inspector guvernamental, Vasile Pârlog (62 de ani, inginer), actual director executiv în cadrul Instituției Prefectului, dar și Ștefan Vasile (45 de ani, medic), fost director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Acesta din urmă, spun sursele noastre, ar fi cotat cu cele mai mari șanse la a accede în fotoliul de prefect. Totuși, experiența sa mai redusă în administrația publică și faptul că nu deține încă statutul de înalt funcționar public ar putea înclina balanța în favoarea unuia dintre ceilalți doi contracandidați, persoane familiarizate deja cu treburile curente ale Instituției Prefectului.

Lărgind puțin cadrul, apar și alți pretendenți la funcția de ”uns” al Guvernului în teritoriu, ce ar putea beneficia de susținerea PNL. Cristian Gâscă (48 de ani, jurist), Onuț Atanasiu (45 de ani, profesor), dar și Silviu Bacalum (39 de ani, inginer) ar putea avea aspirații mai mult sau mai puțin întemeiate. Fiecare dintre cei trei deține atuuri ce l-ar putea îndreptăți să spere: Gâscă a condus timp de cinci activitatea Poliției locale, iar în trecut a fost consilier județean, Atanasiu, actual consilier local, a deținut funcția de inspector școlar general adjunct și poate fi trimis „la încălzire” pentru o eventuală candidatură la primărie, iar Bacalum, în prezent director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Galați, posedă și o experiență de necontestat în materia organizării de... evenimente. Asta dacă nu cumva, din ”jobenul” guvernamental va sări vreun „iepure” ce momentan nu pare să alerge în această cursă către scaunul prefectural.

În toată acestă ecuație cu destule necunoscute, singurul personaj liniștit pare a fi actualul subprefect Mihai Manoliu (59 de ani, avocat). Funcția acestuia nu ar fi nicidecum pusă ”la mezat” datorită susținerii acordate de ALDE, în Parlament, noului guvern.

Foto: 1. Gabriel Panaitescu; 2. Vasile Pârlog; 3. Vasile Ștefan; 4. Cristian Gâscă; 5. Onuț Atanasiu; 6. Silviu Bacalum; 7. Mihai Manoliu

 
Citit 12734 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.