S-a redus vârsta de pensionare pentru o categorie de muncitori

S-a redus vârsta de pensionare pentru o categorie de muncitori
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Persoanele care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001 se pot pensiona acum mai repede şi sunt aşteptate să-şi depună dosarele la Casa Judeţeană de Pensii, ne informează directoarea instituţiei, Ana Denis Aramă.

"Legea 215 din 2019 care modifică Legea 263 din 2010 prevede că pentru persoanele care au efectuat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001, se acordă perioade suplimentare de vechime. Astfel, în loc de trei luni suplimentare la un an vechime în condiţii deosebite de muncă, se vor acorda patru luni de suplimentare pentru aceeaşi perioadă lucrată în aceleaşi condiţii. Totodată, s-a redus vârsta standard de pensionare pentru cei care au realizat stagiul în condiţii deosebite de muncă, conform unui tabel în care se stipulează reducerea acordată în funcţie de anii lucraţi. Dacă până acum se acorda reducere abia de la şase ani lucraţi în condiţii deosebite, perioadă pentru care se primea un an reducere, acum chiar şi cei care au lucrat un singur an în aceste condiţii primesc patru luni reducere. Cei care au lucrat şase ani, de exemplu, primesc doi ani reducere, iar cei care, din 2001 până în prezent, au lucrat numai în condiţii deosebite, deci au o vechime de 18 ani în această categorie, primesc o reducere de şase ani, maximul pe care îl pot lua în prezent", spune directoarea CJP, Ana Denis Aramă.

Aceasta a mai precizat că, în conformitate cu prevederile legii, la condiţiile deosebite de muncă se încadrează persoanele care înainte de aprilie 2001 erau încadrate în grupele I şi II de muncă. Totodată, Ana Denis Aramă a mai spus că pot beneficia de aceste două prevederi doar persoanele care nu au ieşit până în 17 noiembrie la pensie pentru limită de vârstă, drepturile neacordându-se retroactiv. 

Directoarea de la CJP Galaţi susţine că deja s-au depus 119 cereri de pensionare ale beneficiarilor legii 215 din 2019.

Citit 49692 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2019 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.