Cât costă racordarea la reţeaua de energie electrică

Cât costă racordarea la reţeaua de energie electrică
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Avizul tehnic de racordare (ATR) este „placa turnantă” a oricărei operaţiuni de conectare a unui consumator nou la reţeaua electrică. Asta pentru că, fără acest ATR, nicio racordare nu e posibilă.

Aşa cum ne explică cei de la SDEE Muntenia Nord, „avizul tehnic de racordare, prin care se racordează instalația utilizatorului la rețeaua operatorului de distribuție, constituie oferta acestuia la cererea de racordare a solicitantului și conține condițiile tehnico-economice de racordare la rețea, pentru satisfacerea cerințelor precizate de utilizator în cerere”.

Pentru racordarea la rețeaua electrică de distribuție a unui utilizator, există două tarife, reglementate de ANRE. Acestea sunt tariful de emitere a ATR (care diferă, în funcţie de puterea solicitată, modul de stabilire a soluției de racordare şi faptul că este un utilizator nou sau unul existent) şi tariful de racordare. La rândul lui, tariful de racordare pentru un consumator casnic are două componente: T(R), cea corespunzătoare realizării instalației, şi T(U), corespunzătoare verificării dosarului și punerii sub tensiune a instalației, şi care se stabileşte în urma deplasării în teren a specialiştilor SDEE Muntenia Nord.

De exemplu, în cazul legării la reţea a unei case, pentru un branșament monofazat subteran (bms) racordat dintr-o linie electrică aeriana (LEA), în lungime de 30 m, cu priză de pământ, componentele tarifului de racordare sunt: T(R) = 2.900 lei (plus taxele pentru obținerea autorizației de construire pentru instalația de racordare și pentru avizele necesare obținerii acesteia) şi T(U) = 80 lei (pentru un client final casnic). Atenţie, acestea nu conțin cheltuielile legate de realizarea de subtraversări, de desfacerea sau refacerea carosabilului ori a trotuarelor.

În ceea ce priveşte racordarea la reţea a unui apartament de bloc, proprietarul acestuia va achita numai 80 de lei, componenta T(U) a tarifului de racordare.

Citit 30599 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2020 22:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.