Amenzi şi dosare penale pentru cei care nu respectă izolarea

Amenzi şi dosare penale pentru cei care nu respectă izolarea
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

După două săptămâni de carantină, cele patru persoane internate în centrul special amenajat au fost externate. Asta au decis autorităţile după două săptămâni de la instituirea carantinei.

"Toate probele prelevate de la cele patru persoane aflate în carantină au ieşit negative, astfel că Direcţia de Sănătate Publică a decis ca acestea să fie externate", a explicat Gabriel Avrămescu. În aceste condiţii, la nivelul judeţului Galaţi nu mai există persoane în carantină, ci doar în izolare la domiciliu. Este vorba despre 680 de persoane, gălăţeni care au venit din Italia, dar şi rudele lor, care trebuie să stea la domiciliu timp de 14 zile de la revenirea în ţară.

Pentru a verifica dacă aceste persoane respectă regulile, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, însoţiţi de poliţişti, fac în continuare controale la adresele de domiciliu. În timpul unui astfel de control, autorităţile au depistat o nouă persoană care a nu a respectat regulile privind autoizolarea. "Este vorba despre un cetăţean din Galaţi, care nu a respectat condiţiile de izolare la domiciliu, iar în momentul de faţă se află în Italia. Dacă se vor întruni elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicia combaterii bolilor, conform art 352 Cod Penal, împreună cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, vom întocmi dosar penal pentru cetăţeanul în cauză", ne-a declarat Cornel Mototolea, inspectorul şef al IPJ Galaţi. Se pare că bărbatul a răspuns la telefon de mai multe ori, însă, la un moment dat, autorităţile nu l-au mai putut contacta şi au mers în control. Nu a fost găsit acasă, iar acum se fac verificări pentru a stabili dacă acesta a săvârşit o infracţiune sau dacă va fi sancţionat de DSP Galaţi. "A fost contactat de DSP, a răspuns în trei rânduri solicitărilor, iar apoi nu a mai răspuns, a furnizat un număr de Italia. Sancţiunea o aplică DSP, noi verificăm partea penală, iar dacă nu se întrunesc elementele unei infracţiuni, vom discuta în ce măsură se poate aplica o sancţiune de către cei care o pot face", a conchis inspectorul şef al IPJ Galaţi.

Acesta este al doilea bărbat din Galaţi care nu respectă regulile autoizolării. Săptămâna trecută, reprezentanţii DSP Galaţi au amendat, cu 10.000 de lei, un bărbat care a plecat de la domiciliu şi, conform familiei, a părăsit şi teritoriul României. Până acum, autorităţile nu au reuşit să afle unde este bărbatul cu pricina.

Cu o amendă de 10.000 de lei va fi, cel mai probabil, sancţionat şi bărbatul de 72 de ani, care a fost confirmat cu infectare cu coronavirus, pentru că nici el nu a respectat condiţiile autoizolării.

Citit 3878 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2020 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.